Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιμετωπίζει εξάπλωση της ασθένειας «Ευλογιά των Αιγοπροβάτων», με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λάρισα και Μαγνησία. Έχουν οριστεί ζώνες επιτήρησης και απαγόρευσης στη Φθιώτιδα, με αυστηρά μέτρα περιορισμού για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγόρευσε τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων και άλλων ζώων εντός των ζωνών, ενώ τονίζει τη σημασία της βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις. Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά απαιτείται εγρήγορση για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Οι ιδιοκτήτες καλούνται να επικοινωνούν με τα τοπικά κτηνιατρικά τμήματα για καθοδήγηση.
Διαβάστε αναλυτικά
Με αφορμή της εμφάνισης κρουσμάτων ευλογιάς με εμφανή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού τ στη Π.Ε Λάρισας και Π.Ε Μαγνησίας , ορίστηκε στη Π.Ε Φθιώτιδας ζώνη επιτήρησης ακτίνας 20 km γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή που παραμένει σε ισχύ για 55 ημέρες και Ζώνη Περαιτέρω Απαγορευμένης ακτίνας 40 km γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή που παραμένει σε ισχύ για 85 ημέρες.
- Η Ζώνη Επιτήρησής περιλαμβάνει το Πετρωτό.
- Η Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη περιλαμβάνει: Νέο Μοναστήρι, Βαρδαλή, Αγραπιδιά, Σοφιάδα, Πετριλιά, Εκκάρα, Βελεσιώτες, Θαυμακός, Πουρνάρι, Δομοκός, Βούζι, Άνω Αγόριανη, Ομβριακή, Παναγιά, Γερακλί, Βούζι, Μαντασιά, Πολυδένδρι, Καρυές, Σχισμάδα, Ξυνιάδα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Γεώργιος, Παλαμάς, Μελιταία, Φυλιαδώνα, Νεοχώρi, Δίβρη, Παλαιοχώρι, Δήμο Στυλίδας.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και δεδομένα της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων και την εξέλιξη της επιζωοτίας σε νέες περιοχές της χώρας (Τρίκαλα, Σέρρες, Ορεστιάδα) και προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων αποφασίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η λήψη των εξής επιπρόσθετων μέτρων:
• Καθολική απαγόρευση όλων των μετακινήσεων αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας, επιτήρησης και των περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών (συμπεριλαμβανομένων και των ζώων που προορίζονται για σφαγή).
• Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις (προς θερινούς βοσκοτόπους) εκτός της περιμέτρου της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης.
• Απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τις ελεύθερες περιοχές της χώρας προς τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
• Απαγορεύεται οποιαδήποτε ανασύσταση εκτροφών αιγοπροβάτων σε περιοχές που βρίσκονται εντός των περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών, έως ότου βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση και σταλεί σχετική ενημέρωση.
• Απαγορεύεται η διέλευση φορτίων ζώντων μηρυκαστικών μέσα από τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
• Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων, πανηγύρια, αγορές ζώων, εορταστικές εκδηλώσεις κλπ.
Εφιστούμε και πάλι την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και στη διακίνηση αυτών για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς) καθώς και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της Π.Στ.Ε.
Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευλογιά των προβάτων και των αιγών.
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
• Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
• Προμήθεια εγκεκριμένου απολυμαντικού.
• Απολυμαντική τάφρος για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
• Τακτικός καθαρισµός και απολύµανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισµού.
• Αποφυγή της εισόδου οχηµάτων και άλλων µηχανηµάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή µε άλλες εκµεταλλεύσεις.
• Καθαρισµός και απολύµανση των οχηµάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και µετά την µεταφορά ζώων και προϊόντων.
• Υποχρεωτική απολύμανση των οχημάτων παραλαβής γάλακτος κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή με εξοπλισμό απολύμανσης τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν μαζί τους στα δρομολόγια.
• Περιορισµός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και µε άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
• Περιορισμός μετακινήσεων κυρίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου που έχουν εμφανίσει τη νόσο.
• Καθαρισµός και απολύµανση των υποδηµάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
• Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των µηχανηµάτων και των συσκευών που χρησιµοποιούνται.
• Να µη χρησιµοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκµεταλλεύσεις.
• Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα µε τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με το Κτηνιατρείο της Περιοχής τους.
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ:2231352434,2231352459,2231352468
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ :2261350153,2261650168
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ:2237080258 ,2237080260
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ :2265352717,2634051801
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ :2221353541,2221353595
Συνοπτικά
- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εμφανίσει κρούσματα της ασθένειας «Ευλογιά των Αιγοπροβάτων», με ζώνες επιτήρησης και απαγόρευσης να έχουν οριστεί στη Φθιώτιδα.
- Απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και άλλων ζωών εντός των ζωνών προστασίας, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
- Οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας και να αναφέρουν άμεσα τυχόν συμπτώματα.
- Η ευλογιά δεν είναι μεταδοτική για τον άνθρωπο, αλλά απαιτεί προσοχή για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.