Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Α. Ασπράκης, καταγγέλλει τη ΔΕΥΑ Ρόδου για διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με το έργο υδροδότησης της Ρόδου.
Στο άρθρο του, αποκαλύπτει μια σειρά από ψέματα που προωθεί η ΔΕΥΑΡ για να παρουσιάσει την Περιφέρεια ως υπεύθυνη για διάφορα προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο Ασπράκης διευκρινίζει ότι η ΔΕΥΑΡ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά, ότι η Περιφέρεια δεν έχει χρεώσει τη ΔΕΥΑΡ για την ανωτέρα βία, και ότι οι ισχυρισμοί περί υδροκλοπής και οικονομικών δεσμεύσεων είναι ανυπόστατοι.
Τονίζει τη σημασία της αλήθειας, ειδικά όταν πρόκειται για το πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού, και καλεί σε προσοχή απέναντι σε παραπλανητικές ρητορικές.
Διαβάστε αναλυτικά
Άρθρο του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την υπόθεση της ΔΕΥΑΡ
“Ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα αλλά οι πεποιθήσεις”. Το είπε ο Νίτσε και το διαπιστώνουμε καθημερινά το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση της ΔΕΥΑΡ.
ΔΕΥΑΡ και Δήμος Ρόδου επιχειρούν να σχηματίσουν μια πεποίθηση για το έργο υδροδότησης της Ρόδου, τόσο απλοϊκή, εύπεπτη και λαϊκίστικη, όπως το αρχέγονο δίπολο ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός, ο πλούσιος και ο φτωχός.
Επιμένουν να επενδύουν με ψέματα και συκοφαντίες σε μια ρητορική ότι η Περιφέρεια χρεώνει την ΔΕΥΑΡ με ποσά που δεν πρέπει και πως ό,τι και να γίνει το έργο υδροδότησης είναι εξασφαλισμένο.
Αυτή η ρητορική όμως είναι παντελώς ανυπόστατη και μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί από τα δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι εδώ για όποιον επιλέγει να μην μένει εγκλωβισμένος σε ένα περιβάλλον υψηλής έντασης. Για όποιον ενδιαφέρεται για την αλήθεια.
Και όταν το θέμα αφορά στο πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού, όταν αφορά στο μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί στο Αιγαίο, όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την Αλήθεια.
Ψέμα 1ο: Η ΔΕΥΑΡ έχει την ετοιμότητα να αναλάβει την διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στην σημερινή σύμβαση παροχής υπηρεσιών της λειτουργίας του.
Αλήθεια 1η: Σήμερα, η ΔΕΥΑΡ δεν δουλεύει χωρίς εργολάβο. Από τις συντηρήσεις μέχρι την καταγραφή των ενδείξεων των υδρομετρητών και από την αποστολή των λογαριασμών μέχρι και την χλωρίωση των γεωτρήσεων, για όλα προβαίνει σε αναθέσεις.
Συμπέρασμα: Όταν ακόμα και για τις χλωριώσεις των γεωτρήσεων τις αναθέτει σε ιδιώτες, πώς είναι έτοιμη να αναλάβει ένα έργο με τεχνολογία αιχμής, όπως είναι το Φράγμα Γαδουρά;
Ψέμα 2ο: Ουδέν δαπάνησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την λειτουργία του έργου, ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΡ στα δικόγραφα της, αφού το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτείται για την λειτουργία του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Αλήθεια 2η: Το έργο ΔΕΝ χρηματοδοτείται από το Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απόφαση ένταξης στο ΠΔΕ. Αν υπήρχε, θα μπορούσε ο καθένας να την βρει αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως επίσης θα υπήρχε στην πλατφόρμα του ΠΔΕ, www.pde.gr. Τους προκαλούμε λοιπόν να την αναζητήσουν και να μας την δείξουν.
Ασφαλής πρόβλεψη: Δεν πρόκειται να το κάνουν, γιατί χρησιμοποιούν αυτό το ψέμα ως άλλοθι για όσο διάστημα οδηγούν το έργο στα βράχια.
Συμπέρασμα: Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή ψεύδονται εν πλήρη γνώση τους ή δεν έχουν την παραμικρή αντίληψη περί κανόνων δημόσιας διοίκησης.
Ψέμα 3ο: Η Περιφέρεια υφάρπαξε το Φράγμα Γαδουρά μέσα από τα χέρια της ΔΕΥΑΡ!
Αλήθεια 3η: Με νόμο του 2013, η τότε Κυβέρνηση μετέφερε το έργο από το Υπουργείο Υποδομών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-υπό άλλη περιφερειακή αρχή. Εν τω μεταξύ σχετικός ισχυρισμός έχει ελεγχθεί 4 φορές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις αποφάσεις 290/2017, 1354/2017, 272/2022 και 061/2023.
Ψέμα 4ο : Το κονδύλι ανωτέρας βίας που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του έργου χρεώνεται στην ΔΕΥΑΡ και άρα η ΔΕΥΑΡ πληρώνει για κάτι που δεν θα όφειλε.
Αλήθεια 4η: Το ποσό που αφορά στην ανωτέρα βία ΔΕΝ χρεώνεται στην ΔΕΥΑΡ και το πληρώνει η Περιφέρεια από Ίδιους Πόρους.
Παρατήρηση: Πρόκειται για πολύ σοβαρό παράπτωμα, να κατηγορείται ένας θεσμός ότι χρεώνει μια δημοτική επιχείρηση, άρα στο τέλος τον δημότη, για κάτι που δεν θα έπρεπε. Αν το πράττει εν γνώσει της η ΔΕΥΑΡ, είναι αλητεία. Αν το κάνει από λάθος, είναι επικίνδυνο, που δεν μπορεί να διαβάσει σωστά έναν λογαριασμό!
Ψέμα 5ο : Η ΔΕΥΑΡ διαχειρίζεται μεγαλύτερη εγκατάσταση από το Φράγμα Γαδουρά, αυτή του Βιολογικού στο Βόδι και το λειτούργησε με ποσό της τάξεως των 600.000,00 ευρώ.
Αλήθεια 5η: Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα περιλαμβάνει τρία σκέλη αποκατάστασης της αλήθειας και μια ερώτηση:
- Η εγκατάσταση του Βιολογικού στο Βόδι είναι μεγαλύτερη του συνολικού έργου του Φράγματος Γαδουρά μόνο στη φαντασία του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ. Μπορεί να είναι ευσεβής του πόθος, δεν έχει όμως καμία σχέση με την αλήθεια.
- Γιατί δεν παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και τον διαγωνισμό της διαχείρισης του Βιολογικού στο Βόδι με το ποσό των 4.471.810,00 ευρώ;
- Το χάλι στο οποίο βρίσκεται ο Βιολογικός στο Βόδι είναι για να το ζηλέψουμε;
Ψέμα 6ο: Ο ανάδοχος του έργου της λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Φράγματος Γαδουρά είχε την υποχρέωση εκ της Σύμβασης συντήρησης να κατασκευάσει και τα έργα της Β’ Φάσης.
Αλήθεια 6η: Στη Δημόσια Διοίκηση, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών δεν μπορούν να είναι και συμβάσεις κατασκευής έργων. Αυτό δεν είναι γνωστό στον απλό πολίτη, αλλά σε όποιον ασκεί δημόσια διοίκηση είναι τόσο βασικό όσο η πρώτη τάξη του δημοτικού. Εν προκειμένω, η σύμβαση συντήρησης ΔΕΝ περιλαμβάνει καμία υποχρέωση κατασκευής νέων έργων και είναι μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Η υποχρέωση του αναδόχου είναι να λειτουργήσει τα έργα της Β’ Φάσης άμα τη ολοκλήρωσή τους. Όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν αποτελούν αντικείμενο της σύμβασης λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών. Διευκρινίζεται ότι συμπεριελήφθησαν στην σύμβαση παροχής υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα έργα της Β’ Φάσης θα ενταχθούν στην λειτουργία του συνολικού έργου, ευθύς μόλις ολοκληρωθούν και ο ανάδοχος της σύμβασης συντήρησης δεν θα μπορεί να προβάλει αιτιάσεις περί αλλαγής από πλευράς της Αναθέτουσας Αρχής του φυσικού του αντικειμένου.
Συμπέρασμα: κάτι που προβλέφθηκε στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την καλύτερη προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, για να δεσμεύσει τον ανάδοχο να λειτουργήσει και το έργο της Β΄Φάσης και να μην του αφήσει περιθώριο να την προσβάλει στη βάση της αλλαγής του φυσικού αντικειμένου, παραποιείται και προβάλλεται ως επιβάρυνση του δημοσίου συμφέροντος: Ντροπή και αλητεία.
Ψέμα 7ο: Η ΔΕΥΑΡ έπεσε θύμα υδροκλοπής από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αλήθεια 7η: Σε αυτό το ψέμα της, η ΔΕΥΑΡ λέει στην κοινή γνώμη ότι κάποιος που διαπράττει το αδίκημα της «υδροκλοπής», ενημερώνει πρώτα γραπτώς και υπηρεσιακά με επιστολή, ζητώντας ο ίδιος συνδέσεις και υδρομετρητές!
Η ΔΕΥΑΡ έχει ευθύνη η ίδια και μόνο για την μη έκδοση λογαριασμών για τις συνδέσεις που της ζητήθηκαν γραπτώς τόσο από το Υπουργείο Υποδομών όσο και από την ίδια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αμέλεια. Μη σωστή προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Ψέμα 8ο: Οι Οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ για να μην μπορέσει, η ΔΕΥΑΡ, να κάνει ρύθμιση του χρέους της στην ΑΑΔΕ.
Αλήθεια 8η: Πραγματικά γεγονότα:
- Η ΔΕΥΑΡ προχωρά σε δημόσια αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους και σε απειλές για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, στις 8 Μαΐου, όταν η Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας βεβαίωσε την οφειλή της στην ΑΑΔΕ, ως όφειλε εκ του υπηρεσιακού της καθήκοντος.
- Η ΔΕΥΑΡ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και στο δικόγραφο που κοινοποίησε, ως όφειλε, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αμφισβητεί και πάλι το σύνολο της οφειλής, στις 13 Ιουνίου. Κάνει και κάτι ακόμα αυτή τη φορά: κατηγορεί τις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για παραβίαση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας λόγω μη απαίτησης του ποσού της οφειλής της προς την Περιφέρεια από τον Δήμο Ρόδου (!)
- Ακολουθεί όχληση της αναδόχου εταιρείας για οφειλή προς αυτήν ύψους 4,9 εκ. Ευρώ (16 Ιουνίου) και μόνο τότε, και μετά από δύο ημέρες από την όχληση της αναδόχου, οι Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας προχώρησαν σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΡ (18 Ιουνίου), αφού μέχρι τότε έχουν την ΔΕΥΑΡ να αμφισβητεί τα πάντα και να απειλεί και τον ανάδοχο να απαιτεί τα δεδουλευμένα του.
- Η αναφορά της ΔΕΥΑΡ ότι την ημέρα των κατασχέσεων, οι Οικονομικές Υπηρεσίες είχαν λάβει γραπτή ενημέρωση από την ΔΕΥΑΡ για την ρύθμιση της ΑΑΔΕ είναι επίσης ψευδής. Αρκεί να τσεκάρει κανείς την ημερομηνία των κατασχέσεων (18 Ιουνίου) και την ημερομηνία της ρύθμισης (20 Ιουνίου).
Ψέμα 9ο: Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΡ, Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προβλέπει και την υποχρέωση αύξησης της παραγωγής του Διυλιστηρίου του Φράγματος Γαδουρά σε 120.000 κυβικά μέτρα ημερησίως.
Αλήθεια 9η: ΠΟΥΘΕΝΑ στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΡ, Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει τέτοια αναφορά.
Ψέμα 10ο: Ο ανάδοχος ῾’ΑΚΤΩΡ῾῾στο πλαίσιο της 1ης Προγραμματικής Σύμβασης χρέωσε την Περιφέρεια με 9.431.315,00 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια χρέωσε την ΔΕΥΑΡ με 9.896.849,45 ευρώ.
Αλήθεια 10η: Η Περιφέρεια χρέωσε την ΔΕΥΑΡ στο πλαίσιο της 1ης Σύμβασης με 9.375.821,81 ευρώ για την Διαχείριση Φράγματος και με 521.027,63 ευρώ για λογαριασμούς της ΔΕΗ που πλήρωσε για λογαριασμό της ΔΕΥΑΡ. Σύνολο δηλαδή: 9.896.849,45 ευρώ.
Άρα, η Περιφέρεια στο πλαίσιο της 1ης Προγραμματικής Σύμβασης χρέωσε την ΔΕΥΑΡ, ακόμα και με τους υπολογισμούς της ίδιας της ΔΕΥΑΡ, με 55.000,00 ευρώ λιγότερα από αυτά που η ίδια πλήρωσε, αφού την χρέωσε με 9.375.821,81 ευρώ και η ίδια πλήρωσε 9.431.315,00 ευρώ.
Ποτέ τα κατασκευασμένα δίπολα δεν ωφέλησαν στην πραγματικότητα έναν τόπο. Κυρίως γιατί κάνουν το ψέμα να προβάλλεται ως αλήθεια. Ένα ασφαλές κριτήριο είναι πάντα οι πράξεις-τι έχει ο κάθε ένας να επιδείξει ως έργο- και η αξιοπιστία της κάθε πλευράς. Το γνωστό, κοίτα ποιος μιλάει. Πάντοτε όμως η αλήθεια θα κυριαρχήσει στο τέλος. Μέχρι τότε προσοχή στις παγίδες και στα φαινόμενα που απατούν.