Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, που διεξήχθη στη Νίκαια, ότι η Ελλάδα θα εγκαινιάσει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στις Κυκλάδες, έως το τέλος του μήνα.
Υπογράμμισε τη σημασία της θάλασσας για την ελληνική ταυτότητα και τη δέσμευση της χώρας στην προστασία των ωκεανών, με στόχο την αποκατάσταση της υγείας τους και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την απανθρακοποίηση και τη θαλάσσια ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκά νομικά πλαίσια που θα ενισχύσουν την προστασία των θαλάσσιων περιοχών.
Διαβάστε παρακάτω
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, η οποία έγινε στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Για τη χώρα μου η θάλασσα αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας μας. Η σύνδεσή μας με την θάλασσα προσδιορίζει την ίδια την ταυτότητά μας.
Εξάλλου ο αρχαίος θεός ωκεανός ήταν σύμβολο ενός αρχέγονου κόσμου που περιστοιχιζόταν από νερό. Το νερό είναι αυτό που γεννά τη ζωή και είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουμε τους ωκεανούς. Πρέπει όλη η γενιά μας να συστρατευθεί. Πρέπει να επικυρώσουμε την συμφωνία γιατί αποτελεί σημαντικό σημείο για την στήριξη των ωκεανών. Η Ελλάδα ήδη επικύρωσε την συμφωνία και θα υποβάλλουμε το έγγραφο. Η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα σε εθνικό επίπεδο. Πριν το τέλος του μην α θα ξεκινήσουμε την διαδικασία για δυο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα ένα στο Ιόνιο και ένα στις Κυκλάδες. Θα προχωρήσουμε και σε άλλα και έτσι θα ξεπεράσουμε το 30% και θα απαγορεύσουμε τις μηχανότρατες σε όλα τα θαλάσσια πάρκα και θα φροντίσουμε να είναι προστατευμένες όλες οι θαλάσσιες περιοχές σε συνεργασία με τις ΜΚΟ. Ουσιαστικά με τις συγκεκριμένες δράσεις δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε την υγεία των θαλασσών να βελτιώσουμε την βιοποικιλότητα και 10% των θαλασσών μας να είναι χωρίς οικονομική εκμετάλλευση. Στην Αμοργό θα δημιουργηθούν ζώνες μη αλιείας.
Για την απανθρακοποίηση είπε ότι θα πρέπει να είναι συνολική για να είναι αποτελεσματική. Η Ελλάδα έχει συνταχθεί για την μείωση των εκπομπών ρύπων και είναι μια πρόκληση. Η Ελλάδα είναι επίσης υπέρμαχος της θαλάσσιας ασφάλειας διότι πρέπει με την αυξανόμενη ασφάλεια στις θάλασσες θα έχουμε αντιδράσεις όπου υπάρχουν απειλές. Πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκά νομικά πλαίσια για μια σταθερή νομική βάση και με το εργαλείο που επικυρώσαμε θα το ενισχύσουμε. Η θαλασσά μας είναι η κληρονομιά μας. Πρέπει κι εμείς να ενωθούμε για να υπερασπίσουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς».