Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε την ανάγκη οι θεσμοί της Δημοκρατίας να ενσωματώνουν ουσιαστικά στοιχεία όπως διάλογο, αντιπαράθεση και πολυφωνία, τα οποία σήμερα λείπουν.
Εξέφρασε την άποψη ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως και πρέπει να ενσαρκώνει ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτησία και σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθειες ελέγχου της δικαιοσύνης και της αντιπολίτευσης, ενώ κοινοποίησε ότι δεν θα παραβρεθεί στην επίσημη δεξίωση για την επέτειο της Δημοκρατίας, επιλέγοντας αντ' αυτού να συμμετάσχει σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Διαβάστε αναλυτικά
Την άποψη ότι η Πλεύση Ελευθερίας και η ίδια προσωπικά, έχουν καταγράψει σε όλη αυτή την πορεία των δύο χρόνων στη Βουλή, «ποια είναι η άποψη και η αντίληψή μας για τη δημοκρατική και κοινοβουλευτική λειτουργία» εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. «Έχουμε με κόπο, συνέπεια, παρουσία, συμμετοχή αναφερθεί και δείξει με παράδειγμα σε αυτά τα οποία συγκροτούν τη Δημοκρατία στην πράξη, σε αντίθεση με τη Δημοκρατία στα λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με αφορμή την 51η επέτειο σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για μια «Δημοκρατία που ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως κατά περιεχόμενο», της Δημοκρατίας, που «όλοι και όλες εμείς έχουμε την υποχρέωση να ενσαρκώσουμε και να διαφυλάξουμε» και «να εμπνεύσουμε τους πολίτες για να την υπερασπιστούν και κυρίως να της δώσουμε εκείνο το περιεχόμενο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτησίας στη λειτουργία των θεσμών, σεβασμού στην πολυφωνία, στην ισότητα, τη διαφορετικότητα, άρσης και εξάλειψης των διακρίσεων, αναγνώρισης των δικαιωμάτων, σεβασμού σε εκείνα που είναι αδιαπραγμάτευτα, ιερά».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «στη Δημοκρατία οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν με ζωντανή διαδικασία, με περιεχόμενο και ουσία, να περιέχουν τον διάλογο, την αντιπαράθεση, τη διαφωνία, τη σύνθεση, τη συναίνεση για την οποία πρέπει κανείς να καταβάλλει κόπο για να επιτευχθεί. Πρέπει δηλαδή να περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που σήμερα εκκωφαντικά λείπουν» είπε, συμπληρώνοντας ότι η «σημερινή επέτειος δεν τιμήθηκε από τη Βουλή», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «λυπηρό».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε μια παλαιότερη δήλωσή της πριν από δέκα χρόνια, ότι «δεν είμαστε αυτά που λέμε, είμαστε αυτά που κάνουμε. Η πράξη είναι αυτή που πείθει για τα κίνητρα, τους σκοπούς, την αποφασιστικότητα και την συνέπεια». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η δική μου στάση ήταν πάντα διαφανής» και ότι «όταν χρειάστηκε να αφήσω τον πολιτειακό θώκο της προέδρου της Βουλής για να είμαι συνεπής με τους λόγους και τις πράξεις, τις ιδέες και τις αξίες μου, αυτό έκανα».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι «η Δημοκρατία δεν ταυτίζεται με την εξουσία και Δημοκρατία σημαίνει έλεγχος της εξουσίας, λογοδοσία της εξουσίας, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, των αρχών που από το Σύνταγμα θεσπίζονται ως ανεξάρτητες. Σημαίνει Κοινοβούλιο ζωντανό, που διαλέγεται και ελέγχει, σημαίνει βουλευτές που απολαμβάνουν του πραγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου και ψήφου, σημαίνει πολυκομματισμός, αντιπαράθεση και βέβαια σημαίνει όχι απλώς ανοχή, αλλά αναγνώριση της αντιπολίτευσης και του θεσμικού της ρόλου». Πρόσθεσε ότι «αυτό που αποτυπώνεται στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι δυστυχώς μια σταδιακή διολίσθηση στα ακριβώς αντίθετα από αυτά που σημαίνει η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Διαπιστώνεται μια ανάγκη ελέγχου των πάντων, τον έλεγχο της δικαιοσύνης… τον έλεγχο και την παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές…».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επιβάλει «ασφυκτικούς κανόνες στην αντιπολίτευση» εντός του Κοινοβουλίου και να ελέγξει την ύπαρξή της. Επικαλέστηκε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, δημοσίευμα εφημερίδας ότι θα αλλάξει το φθινόπωρο ο κανονισμός και «θα μπει κόφτης στο μικρόφωνο και θα πέφτει μαύρο στην οθόνη του καναλιού της Βουλής». «Αυτό ονειρεύεστε; Τη λογοκρισία και το μαύρο στο κανάλι της Βουλής;» διερωτήθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Τόσο μεγάλη δυσανεξία στην αντιπολίτευση και στην αντίθετη άποψη, στην κριτική, στην αντιπαράθεση;» είπε και συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «έναν σοβαρό κίνδυνο να κανονικοποιηθούν οι επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στην αποψινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. «Δεν θα συμμετάσχω. Την ώρα της δεξίωσης θα βρεθώ στο Σύνταγμα, στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για τη Δημοκρατία».
Συνοπτικά
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης διαλόγου και πολυφωνίας στους θεσμούς της Δημοκρατίας.
- Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελέγχους στη δικαιοσύνη και την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η Δημοκρατία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως στην Ελλάδα.
- Ανέφερε ότι δεν θα παραβρεθεί στη δεξίωση για την επέτειο της Δημοκρατίας, επιλέγοντας να συμμετάσχει σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
- Η Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για έναν ζωντανό και λειτουργικό κοινοβουλευτικό διάλογο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λογοκρισίας και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.