Η διαδικτυακή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη ξεκίνησε από ανάρτηση του Σκέρτσου σχετικά με την παρεμπόδιση Ισραηλινών τουριστών στη Σύρο, με την Πυργιώτη να σχολιάζει επικριτικά. Ο Σκέρτσος απάντησε με έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του στον ρατσισμό και την υποχρέωση εφαρμογής της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.
Η αντιπαράθεση προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τον Σκέρτσο για καθεστωτική συμπεριφορά και δυσανεξία στην κριτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε το δικαίωμα των δημοσιογράφων να παρέχουν υπηρεσίες επικοινωνίας, αλλά επισήμανε τη σημασία της διαφάνειας όταν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Ο Σκέρτσος απάντησε στις κατηγορίες, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για υποκρισία σχετικά με τη διαφάνεια στις σχέσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.
Διαβάστε αναλυτικά
Διαδικτυακή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τη δημοσιογράφο, Μαριάννα Πυργιώτη, με αφορμή ανάρτηση του υπουργού για το «μπλόκο» διαδηλωτών σε Ισραηλινούς τουρίστες στη Σύρο.
Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος έγραψε σε ανάρτησή του: «Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης ή εκφοβισμού τουριστών τρίτης χώρας να επισκεφθούν την πατρίδα μας, στη βάση πολιτικών απόψεων ή πεποιθήσεων που μπορεί να έχουν διάφορες συλλογικότητες, εμπίπτει στις διατάξεις της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και διώκεται ποινικά.
Για να το πούμε απλά: η αποτροπή αποβίβασης ισραηλινών πολιτών σε οποιαδήποτε τουριστική περιοχή της χώρας μας λόγω της εθνικότητας τους έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται αντισημιτισμός, δηλαδή ρατσισμός.
Ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφαρμόζει την αντιρατσιστική νομοθεσία και αυτό ακριβώς θα πράξει.
Οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως «προοδευτικές συλλογικότητες» που λειτουργούν τελευταία και ως φασιστικές πολιτοφυλακές ας σκεφτούν, πριν επαναλάβουν αντίστοιχες απαράδεκτες ενέργειες που στοχοποιούν και εκφοβίζουν αθώους πολίτες, ότι αντί να στέκονται απέναντι στον ρατσισμό, παράγουν οι ίδιες ρατσιστικό λόγο που υποκινεί σε πράξεις βίας.
Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη και ειρηνική χώρα που στέκεται με ευαισθησία και έμπρακτη υποστήριξη σε κάθε λαό που υποφέρει. Η επιπόλαιη και ανεύθυνη εργαλειοποίηση του μεσανατολικού ζητήματος από διάφορους θερμοκέφαλους επιχειρεί να μεταφέρει εντός της χώρας μας ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, πλήττοντας τόσο την τουριστική μας οικονομία όσο και τη μακρά παράδοση φιλοξενίας των Ελλήνων. Ας τους απομονώσουμε κι ας σταθούμε με ευθύνη και δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων».
Η Μαριάννα Πυργιώτη σχολίασε στην ανάρτηση του κ. Σκέρτσου: «Πολύ σωστά – μόλις κυβερνήσετε να τα εφαρμόσετε». Ο υπουργός της απάντησε: «Αυτές τις εξυπνάδες εκεί που σας παίρνει και σας πληρώνουν για να τις λέτε, ως σύμβουλος μελών αυτής της κυβέρνησης. Το θράσος σας περισσεύει».
«Όπως νομίζετε και όπως αντιλαμβάνεστε το ρόλο ενός εκάστου», ανταπάντησε η κυρία Πυργιώτη με τον Άκη Σκέρτσο να απαντά και πάλι: «Ένας επαγγελματίας της επικοινωνίας όπως εσείς, που συμβουλεύει μέλη της κυβέρνησης με κρίσιμο ρόλο, δεν πουλάει ταυτόχρονα φθηνό πνεύμα στα social. Σοβαρευτείτε επιτέλους και αντιληφθείτε το δικό σας ρόλο. Είστε πολύ πιο διάφανη απ’ όσο νομίζετε αλλά όχι όσο διαφανής θα έπρεπε».
Παύλος Μαρινάκης: «Παρέχει υπηρεσίες σε υπουργό»
Τη διαδικτυακή κόντρα κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Έχει δικαίωμα κάθε δημοσιογράφος να παρέχει και υπηρεσίες συμβούλου επικοινωνίας. Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι μπορείς να ασκείς κριτική και να γράφεις το σχόλιό σου. Το κρίσιμο εδώ είναι ότι όταν κάποιος έχει και τις δύο ιδιότητες, όταν ασκεί κριτική κατά της κυβέρνησης που συμμετέχει και ο υπουργός που παρέχει υπηρεσίες, ο κόσμος να ξέρει ότι έχει και αυτή την ιδιότητα. Άλλο πράγμα ένας δικηγόρος να κάνει κριτική ως νομικός για μια απόφαση της κυβέρνησης και άλλο να είναι και νομικός σύμβουλος υπουργού. Κανείς δεν αμφισβητεί το αυτονόητο δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να ασκεί κριτική, να γράφει την άποψή του», ανέφερε.
ΠΑΣΟΚ: «Δυσανεξία στην κριτική»
«Η δημόσια αντιπαράθεση στο Facebook του υπουργού Επικρατείας Aκη Σκέρτσου με τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη πέρα από τα εύλογα σχόλια για τη δυσανεξία ενός μέλους της κυβέρνησης στη δημοσιογραφική κριτική, γεννά επιπλέον απορίες», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Σκέρτσος διατυπώνει ως αιχμή για να “απαγορεύσει” στη δημοσιογράφο να εκφράζει τη γνώμη της, το γεγονός ότι έχει επαγγελματική σχέση με μέλη της κυβέρνησης και προβαίνει σε προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και απειλητικά υπονοούμενα, όπως “είστε πολύ πιο διάφανη από όσο νομίζετε αλλά όχι όσο διαφανής θα έπρεπε”» πρόσθεσε.
ΣΥΡΙΖΑ: «Καθεστωτική συμπεριφορά»
«Ο τρόπος με τον οποίο απαντά ο κ. Σκέρτσος σε δημοσιογράφο που τόλμησε να σχολιάσει την ανάρτησή του στα social media είναι άλλη μια απόδειξη καθεστωτικής συμπεριφοράς και αυταρχισμού», δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Δεν ανέχονται τα σχόλια, δεν ανέχονται την κριτική, απεχθάνονται τον διάλογο. Αυτοί είναι οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αυτό είναι το ήθος και το ύφος της εξουσιομανίας που εκπέμπουν. Αυτοί οι άριστοι, τεχνοκράτες με τα excel, τελικά μόλις λίγο πιεστούν βγάζουν τον αυταρχικό κακό εαυτό τους», προσθέτει.
Σκέρτσος σε αντιπολίτευση: «Ποιος φοβάται τη διαφάνεια; Και γιατί;»
Στη νεότερη ανάρτησή του για την κόντρα με τη δημοσιογράφο ο Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «κόπτονται υποκριτικά σε ξένα φόρα δήθεν για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στη χώρα μας (…) ενώ στην Ελλάδα ενθαρρύνουν την αδιαφάνεια και τη συσκότιση στις σχέσεις δημοσιογράφων με πολιτικούς και κόμματα».
Συνοπτικά
- Η διαδικτυακή αντιπαράθεση μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και της Μαριάννας Πυργιώτη προήλθε από σχόλια σχετικά με την παρεμπόδιση Ισραηλινών τουριστών στη Σύρο.
- Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό για καθεστωτική συμπεριφορά και δυσανεξία στην κριτική, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τη σημασία της διαφάνειας στη δημοσιογραφία.
- Ο Σκέρτσος αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση είναι υποκριτική όσον αφορά τη διαφάνεια στις σχέσεις δημοσιογράφων και πολιτικών.
- Η κόντρα αυτή αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς και την ανάγκη για σαφήνεια στον ρόλο των δημοσιογράφων.