ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πλεύρης για μεταναστευτικό: Οι συνθήκες στις κλειστές δομές θυμίζουν φυλακή – Προτείναμε κέντρα φιλοξενίας εκτός Ε.Ε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης προτείνει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας εκτός Ε.Ε., ενώ οι υπάρχουσες δομές θυμίζουν συνθήκες κράτησης, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, σχολίασε τις συνθήκες στις κλειστές δομές μεταναστών, τις οποίες παρομοίασε με φυλακή, και ανέφερε ότι η Ελλάδα πρότεινε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας ή κράτησης σε τρίτες χώρες, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα κέντρα θα επιτρέπουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης, μειώνοντας τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο Πλεύρης τόνισε ότι οι αυστηροί χειρισμοί είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των υπέρμετρων ροών, ειδικά από την Κρήτη, και επισήμανε την ανάγκη για προσωρινές δομές μέχρι την ολοκλήρωση των νέων υποδομών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχολιάζοντας την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ λόγω των εμπλεκόμενων στελεχών του.

Διαβάστε αναλυτικά

«Δεν έχουμε τη ροή που είχαμε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου που υποχρεωθήκαμε να πάμε στην αναστολή ασύλου. Όσοι έχουν έρθει, βρίσκονται σε χώρους κράτησης, δηλαδή δεν είναι φιλοξενούμενοι, είναι κρατούμενοι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «οι ροές από την Κρήτη δεν ήταν λελογισμένες ροές, ήταν υπέρμετρες, κάτι που δικαιολογούσε ένα τέτοιο δυναμικό μέτρο», αλλά και ότι, «θέλει χρόνο να φτάσει το μήνυμα» στην απέναντι πλευρά.

«Δηλαδή, για εμάς είναι σημαντικό ότι οι πρώτοι που ήρθαν εδώ, είναι οι πρώτοι οι οποίοι επικοινωνούν. Είναι τελείως διαφορετικό να επικοινωνούν με όσους είναι στη Λιβύη και να τους λένε ότι τώρα κάναμε το άσυλο, περιμένουμε να εξεταστεί και μέχρι τότε ζούμε σε συνθήκες φιλοξενίας και τελείως διαφορετικό να λένε ότι είμαστε σε φυλακή», ανέφερε.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης: «Από την άλλη πλευρά, τα κυκλώματα πολλές φορές λειτουργούν με διάφορους μηχανισμούς, έχουν πολύ κόσμο που θέλουν να μεταφέρουν στην Κρήτη, άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κίνηση και αυτό κάνουμε».

«Οι συνθήκες στις κλειστές δομές, είναι συνθήκες φυλάκισης», τόνισε ξανά ο υπουργός. «Όταν πήραμε αυτό το μέτρο με τις κλειστές δομές, είχαμε μια αύξηση 300% από την προηγούμενη χρονιά».

«Κέντρα φιλοξενίας ή κράτησης εκτός της Ευρώπης»

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, σε κέντρα κράτησης με χρηματοδότηση της Ευρώπης, σε τρίτες χώρες. «Γενικώς η κατεύθυνση της Ευρώπης συνολικά είναι στην αυστηροποίηση των μέτρων και εμείς ταχθήκαμε και υπέρ μιας συζήτησης που έχει ανοίξει, ότι θα πρέπει να γίνουν -το προτείναμε κιόλας- κέντρα φιλοξενίας ή κράτησης εκτός της Ευρώπης, σε τρίτες χώρες, προκειμένου ο κόσμος ο οποίος έρχεται στην Ευρώπη να παραμένει εκεί. Να χρηματοδοτούνται αυτά τα κέντρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα αν κάποιος θέλει, να υποβάλλει άσυλο, να το υποβάλει στις τρίτες χώρες και να εξετάζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα των μεταφορών», είπε.

Τόνισε πως παλιότερα «αυτή η κουβέντα ήταν μειοψηφία. Όλοι γνωρίζουν ότι τα 3 εκατομμύρια που περιμένουν στη Λιβύη και τα 5 εκατομμύρια που περιμένουν στην Αίγυπτο, δεν πρέπει να περάσουν στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε πως αυτό, «έχει βέβαια βάθος στην υλοποίηση».

Σχετικά με τον ανθρωπιστικό παράγοντα που θέτουν όσοι έχουν ενστάσεις, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως, «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αντίρρηση, γιατί τα κέντρα αυτά θα γίνουν σε χώρες που δεν κινδυνεύουν οι συγκεκριμένοι μετανάστες. Δηλαδή αν κάποιος φεύγει από το Σουδάν, λόγου χάρη που έχει πόλεμο, το κέντρο θα είναι σε τρίτη χώρα, άρα δεν θα κινδυνεύει. Και είναι τελείως διαφορετικό να μπορεί από εκεί να κάνει τις διαδικασίες ασύλου, παρά να πληρώνει έναν λαθροδιακινητή για να περάσει στην Ευρώπη. Άρα από όλες τις πλευρές αυτά τα κέντρα, αν υλοποιηθούν, θα μιλάμε για ένα τελείως πλαίσιο και χάρτη στο κομμάτι του μεταναστευτικού, όπου πλέον η Ευρώπη θα φυλάει συνολικά τα σύνορά της».

Σχετικά με το τι θα γίνει με την Κρήτη με τις δομές είπε πως, «πρώτα απ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα στις δομές της μετανάστευσης. Απλώς για όσο λειτουργεί το μέτρο της αναστολής ασύλου θα χρειαστούν κάποιες δομές μας προσωρινά να έχουν κλειστά χαρακτηριστικά. Δεν θα επιβαρυνθεί καμία κοινωνία».

«Στην Κρήτη το υπουργείο παραμένει στη θέση ότι πρέπει να γίνει μία δομή, όπως έχει γίνει σε όλα τα νησιά που έχουν μεγάλη πίεση. Εξετάσαμε ότι αυτή η δομή δεν μπορούσε να γίνει άμεσα γιατί είναι θέματα που αφορούν και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαγωνιστικές διαδικασίες. Θα βρούμε και το χώρο και το σημείο να γίνει εντός του έτους. Δηλαδή, αναφέρομαι στο να προλάβουμε το επόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε -γιατί οι πιέσεις είναι τώρα- έχουμε συμφωνήσει να πάμε σε τρεις προσωρινούς χώρους. Ήδη, μας έχουν υποδείξει οι τοπικές κοινωνίες Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Εγώ την επόμενη βδομάδα είτε θα βρίσκομαι στην Κρήτη είτε θα έχω επικοινωνία πάλι μαζί τους για να μπορεί και η Κρήτη να διαχειρίζεται το φαινόμενο».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχετικά με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Θάνος Πλεύρης είπε: «Πρώτα από όλα η εξεταστική δίνει ένα βασικό πλεονέκτημα για να δούμε το σύνολο της διαχείρισης του κομματιού του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αντιλαμβάνομαι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία αμήχανη θέση γιατί βλέπουμε στελέχη του να διαγράφονται ή να ζητούν να επιστρέψουν χρήματα, που σημαίνει ότι και αυτοί ήταν μέρος κάποιων διαδικασιών που είναι προς έλεγχο».

«Ως προς το κομμάτι των προκαταρκτικών, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δε βλέπουμε ποινικές ευθύνες υπουργών», συμπλήρωσε.

Συνοπτικά

  • Ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε τις συνθήκες στις κλειστές δομές μεταναστών ως φυλακή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της κατάστασης.
  • Η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας ή κράτησης εκτός Ε.Ε. για την εξέταση αιτήσεων ασύλου, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο υπουργός τόνισε ότι οι αυστηροί χειρισμοί είναι απαραίτητοι λόγω των υπέρμετρων ροών, ειδικά από την Κρήτη.
  • Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωσε την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ λόγω εμπλοκής στελεχών του σε ζητήματα ελέγχου.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ