Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, με κύρια θέματα τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, την κρίση στη Γάζα, την ΑΟΖ και τη Μονή Σινά. Συζήτησαν την εμβάθυνση συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, καθώς και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Σίσι ενημέρωσε για τις αιγυπτιακές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στη Γάζα και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία ειρήνης στη Λιβύη και συμφώνησαν στη συνέχιση συνεργασίας για την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, ο Σίσι διαβεβαίωσε για την προστασία θρησκευτικών προσκυνημάτων, αναφερόμενος στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Διαβάστε αναλυτικά
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, Μοχάμεντ Ελ-Σενάουι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Έμφαση δόθηκε και στη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Η κρίση στη Γάζα
Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις εκτιμήσεις του Αιγύπτιου προέδρου για τις εξελίξεις στη Γάζα και τους τρόπους αποκλιμάκωσης της περιφερειακής έντασης. Ο Σίσι παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων και την ταχεία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης έναρξης του έργου ανοικοδόμησης της Γάζας μετά την εκεχειρία και επανέλαβε τη σαφή θέση της Αιγύπτου κατά της εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους. Επανέλαβε επίσης ότι ο μόνος δρόμος για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των διεθνών αποφάσεων νομιμότητας.
ΑΟΖ και Μονή Σινά
Η επικοινωνία περιλάμβανε και ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να τονίζουν τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, καθώς και της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας για τον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης που θα οργανώσει ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για συνεχή συντονισμό και συνεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η ευημερία των λαών της περιοχής.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου διαβεβαίωσε, τέλος, για τη δέσμευση της χώρας του να προστατεύει τα θρησκευτικά προσκυνήματα εντός της επικράτειάς της, κάνοντας ειδική αναφορά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, τονίζοντας την ιστορική και πνευματική της σημασία.
Συνοπτικά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι συζήτησαν για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.
- Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στη Γάζα και την ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
- Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της ειρήνης και της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη, συμφωνώντας στην προώθηση εκλογών.
- Ο Σίσι υπογράμμισε τη δέσμευση της Αιγύπτου για την προστασία θρησκευτικών προσκυνημάτων, όπως η Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.