ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατιώτες του Χαφτάρ φτάνουν στην Ελλάδα για εκπαίδευση: Ενισχύεται η συνεργασία με Ανατολική Λιβύη

Η άφιξη των λιβυκών δυνάμεων στην Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενισχύοντας τις στρατιωτικές σχέσεις και την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Ελλάδα ενισχύει τη συνεργασία της με την Ανατολική Λιβύη, υποδεχόμενη στρατιώτες του στρατάρχη Χαφτάρ για εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης παράτυπης μετανάστευσης. Η κίνηση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Χαφτάρ, με στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας.

Η συνεργασία περιλαμβάνει εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και παροχή τεχνικής βοήθειας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την Τρίπολη, που διαμαρτύρεται για ελληνικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τη θέση ότι ενεργεί εντός των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με την υποστήριξη και διεθνών εταίρων, όπως η Chevron.

Διαβάστε αναλυτικά

Σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ανατολική Λιβύη κάνει η Ελλάδα, με τις πρώτες εξελίξεις να είναι ήδη ορατές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φτάσουν σύντομα στη χώρα μας άνδρες των λιβυκών δυνάμεων που υπάγονται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκειμένου να λάβουν εκπαίδευση σε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την ασφάλεια στα σύνορα.

Η έλευση των Λίβυων στην Ελλάδα αποτελεί το πρώτο πρακτικό αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στην ηγεσία της βορειοαφρικανικής χώρας ένα συνολικό σχέδιο στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες μορφές βοήθειας, με στόχο να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής και να αναπτυχθεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρότι η πλευρά Χαφτάρ έχει συμφωνίες συνεργασίας και με την Τουρκία, η επιλογή να συνεργαστεί και με την Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η εκπαίδευση ξεκινά άμεσα δείχνει ότι οι συζητήσεις προχώρησαν με ταχύτητα και ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να υλοποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν.

Η ελληνική πλευρά προσφέρει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυρίως εκπαίδευση στο προσωπικό της ακτοφυλακής της Ανατολικής Λιβύης, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους σε ύποπτα πλοία και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, η λιβυκή πλευρά έχει ζητήσει επιπλέον βοήθεια σε τεχνικά θέματα, όπως η επισκευή παλιών περιπολικών σκαφών, καθώς και η παροχή τζιπ για τις περιπολίες στα μεγάλα και δύσβατα χερσαία σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο και το Σουδάν.

Η εν λόγω περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και αναζητούν τρόπο να φτάσουν προς τις μεσογειακές ακτές και από εκεί στην Ευρώπη. Η συνεργασία Ελλάδας – Ανατολικής Λιβύης έχει στόχο να περιορίσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή, από την Τρίπολη —που ελέγχει το δυτικό κομμάτι της Λιβύης— έχουν σταλεί επίσημες διαμαρτυρίες προς την Αθήνα για την ελληνική δραστηριότητα νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την επίσημη απάντησή της, η οποία θα βασίζεται σε σταθερά νομικά επιχειρήματα.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα ενεργεί απολύτως εντός του πλαισίου των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και πως οι αντιδράσεις από την Τρίπολη προκύπτουν επειδή η Αθήνα έχει επιλέξει να έχει ενεργή παρουσία και να προχωρά με βάση το εθνικό της συμφέρον.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις έρευνες της αμερικανικής εταιρείας Chevron στα νότια της Κρήτης. Όπως τονίζεται, μια τόσο μεγάλη εταιρεία δεν θα αναλάμβανε ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που θεωρείται αμφισβητούμενη. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ότι η διεθνής πραγματικότητα επιβεβαιώνει την ελληνική θέση και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αμφισβητήσεις. Η λογική λέει ότι καμία μεγάλη ιδιωτική εταιρεία δεν ρισκάρει να εμπλακεί σε νομικές ή πολιτικές διαμάχες αν δεν έχει διασφαλιστεί από πριν η νομιμότητα και η ασφάλεια της επένδυσης. Βέβαια, όπως επισημαίνεται, για την οριστική επίλυση ζητημάτων που αφορούν θαλάσσιες ζώνες, η πιο σίγουρη και αποτελεσματική οδός είναι οι συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ κρατών. Τέτοιες συμφωνίες αποτελούν τη βάση για την αποφυγή μελλοντικών προστριβών και την ειρηνική συνύπαρξη.

Συνοπτικά

  • Η Ελλάδα προχωρά στην εκπαίδευση στρατιωτών του στρατάρχη Χαφτάρ, ενισχύοντας τη συνεργασία της με την Ανατολική Λιβύη.
  • Η εκπαίδευση εστιάζει στην ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με στόχο την ενίσχυση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας.
  • Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες και εντός των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, παρά τις αντιδράσεις από την Τρίπολη.
  • Η συνεργασία περιλαμβάνει και τεχνική βοήθεια για την ακτοφυλακή, προκειμένου να βελτιωθούν οι έλεγχοι σε ύποπτα πλοία και οι περιπολίες στα σύνορα.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ