Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, παραπέμφθηκε από τη Βουλή στο Δικαστικό Συμβούλιο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας και την πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης και έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή.
Στη μυστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραπομπής, ενώ σημαντικός αριθμός βουλευτών απείχε από τη διαδικασία.
Διαβάστε αναλυτικά
Ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο μοντέλο που είδαμε και στην περίπτωση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής παραπέμφθηκε τελικά χθες αργά το απόγευμα από τη Βουλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, με την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με την εμπλοκή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Επί της ουσίας το Κοινοβούλιο παρέδωσε τη σκυτάλη απευθείας στη Δικαιοσύνη. Οπότε τώρα, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας, μέσω κλήρωσης που θα γίνει από τον Πρόεδρο της Βουλής θα συγκροτηθεί πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς. Αυτοί θα κρίνουν τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και άρα την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη ο κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Βάσει του πορίσματος της Προανακριτικής, προκρίνεται η «κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέως για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και ειδικότερα διότι κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2021 έως και 28/2/2023 κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ. 3 του νόμου 4974/2022 εκ προθέσεως και με σκοπό να βλάψει οικονομικά την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ» παρέλειψε :
α. να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων
β. να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό».
Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο δεν είχαμε εκπλήξεις. Συμμετείχαν συνολικά 164 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 157, καταψήφισαν 6 ενώ υπήρξε και 1 άκυρο. Όπως όλα δείχνουν «ναι» ψήφισαν οι 154 βουλευτές της ΝΔ (καθώς δεν συμμετέχει ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στη διαδικασία) και 3 που πιθανότατα προέρχονται από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ καταψήφισαν οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Για την ιστορία, οι 4 ανεξάρτητοι που συμμετείχαν στην διαδικασία ήταν οι Μ. Γαυγιωτάκης, Γ Ασπιώτης, Δ Κυριαζίδης και Χ Κατσιβαρδάς. Οι υπόλοιποι 133 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση Νίκη καθώς και μια σειρά ανεξάρτητων, απείχαν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, είχε κάνει λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης, που οδήγησε σε πόρισμα παρωδία» ενώ για «σχέδιο συγκάλυψης της κυβέρνησης και του Μαξίμου» όσον αφορά την Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή, μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε πως «φέρνετε πρόταση πραγματικό πλυντήριο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή», ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε σε «αυλαία της ντροπής», κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική φάρσα. «Αποχωρούμε για να μην νομιμοποιήσουμε μια ντροπιαστική διαδικασία», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Όσον αφορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης με σημαντικότερη αυτή που κατεγράφη στον έντονο διάλογο που είχε με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη, με αποτέλεσμα την ημίωρη διακοπή της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι θα στείλει τα πρακτικά στην Επιτροπή Δεοντολογίας τονίζοντας για την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας πως «όταν κανείς δεν έχει να μιλήσει επί της ουσίας, κάνει κοινοβουλευτικό ακτιβισμό».
Συνοπτικά
- Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραπέμφθηκε από τη Βουλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
- Το Δικαστικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας και την πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης.
- Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με κατηγορίες για συγκάλυψη.
- Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της παραπομπής, ενώ αρκετοί απείχαν από τη διαδικασία.