Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις στο Αιγαίο, επανερχόμενη στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, υποστηρίζοντας την ανάγκη διαλόγου για την κυριαρχία αμφισβητούμενων νησιών.
Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί αλλαγές στο καθεστώς στο Αιγαίο που μπορεί να διαταράξουν το status quo ή να περιορίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί τα δικαιώματά της θα απαντηθεί, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Διαβάστε αναλυτικά
Η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων, μετά την απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τουρκικές πηγές υποστήριξαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, πως «θα δοθεί απάντηση με τουρκικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, ίσως και πάρκα. Ίσως προκαλέσουν ενόχληση».
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε «για λόγους αρχής» και «για να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς στο Αιγαίο καθώς υπάρχουν νησιά, νησίδες που στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πρέπει να συζητηθεί».
«Ένταση… Δεν προβλέπεται ένταση… αυτό θα φανεί στην εφαρμογή. Δηλαδή αν θα εμποδιστούν αλιευτικά, αν θα γίνουν ενέργειες σε συγκεκριμένες νησίδες κτλ» απάντησαν σε σχετική ερώτηση, αφήνοντας υπαινιγμούς για κίνδυνο να ανέβει το «πολιτικό θερμόμετρο» στο Αιγαίο.
Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Anadolu ισχυρίστηκαν ότι «αυτή η εξέλιξη θεωρείται ως μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να διαταράξει το status quo και μαζί με το νομικό καθεστώς τόνισαν τη σημασία του να μην παρεμποδίζεται η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ειδικά σε μια ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο Πέλαγος, και να μην παραβιάζονται τα άλλα δικαιώματα της Τουρκίας».
Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Τουρκία, όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής, δεν θα αποδεχτεί καμία πιθανή de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος.
Οι Τουρκία αξιωματούχοι τόνισαν επίσης «τις πιθανές επιπτώσεις της ανακήρυξης θαλάσσιων πάρκων όσον αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος». Τόνισαν ότι αυτή η πρακτική δεν πρέπει να περιορίζει τις περιοχές ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, να συνιστά παραβίαση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, να επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή ναυτιλία ή να εμποδίζει την πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου και της παρεμπόδισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, δεν θα μείνει αναπάντητη.
Επιπλέον, οι τουρκικές πηγές υποστήριξαν «ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τα παράκτια κράτη να συνεργάζονται στενότερα μεταξύ τους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδίως σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες».
Συνοπτικά
- Η Τουρκία επαναφέρει τις εντάσεις στο Αιγαίο, ζητώντας διάλογο για την κυριαρχία αμφισβητούμενων νησιών.
- Αξιωματούχοι από την Άγκυρα δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν αλλαγές που θα διαταράξουν το status quo στο Αιγαίο.
- Η Τουρκία προειδοποιεί για πιθανές απαντήσεις σε ενέργειες που απειλούν τα δικαιώματά της, επισημαίνοντας τη σημασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας.
- Οι τουρκικές πηγές τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.