Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η δημιουργία των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο βασίζεται σε περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Απορρίπτει τις τουρκικές αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες ως ανεδαφικές, επισημαίνοντας ότι το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο και βασισμένο σε διεθνείς συνθήκες.
Η Ελλάδα υποστηρίζει το διάλογο με την Τουρκία για τη διευθέτηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλά ξεκαθαρίζει ότι τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η τουρκική πλευρά είχε προηγουμένως καλέσει για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν νομικές συνέπειες.
Διαβάστε αναλυτικά
«Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας.
«Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές», τονίζει.
«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», αναφέρει.
Σημειώνει δε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών».
«Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», καταλήγει.
Η αντίδραση της Άγκυρας
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα η τουρκική πλευρά εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος».
Σχολίασε, δε, πως «δεν θα έχουν νομικές συνέπειες στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».
Συνοπτικά
- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέτεινε στην Τουρκία ότι η δημιουργία Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων βασίζεται σε περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.
- Απορρίπτει τις τουρκικές αναφορές περί κλειστών ή ημίκλειστων θαλασσών ως ανεδαφικές, επικαλούμενο το σαφές νομικό καθεστώς στο Αιγαίο.
- Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλά δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
- Η τουρκική πλευρά είχε προηγουμένως προειδοποιήσει κατά μονομερών ενεργειών, υποστηρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζονται νομικές συνέπειες.