Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο, τα οποία τίθενται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
Τα πάρκα αυτά, με έκταση περίπου 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στοχεύουν στην ουσιαστική προστασία των θαλασσών και της βιοποικιλότητας, υπερβαίνοντας τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και προσεγγίζοντας ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου τόνισε τη σημασία της προστασίας των οικοσυστημάτων και της περιβαλλοντικής συνοχής, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν την πρώτη φάση μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου της χώρας.
Διαβάστε αναλυτικά
Τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τίθενται από σήμερα και έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους.
Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, αυτά θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πρόσθετα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε:
«Τα δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα αποσκοπούν στην αποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της Πατρίδας μας. Η έκτασή τους σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες υπερβαίνει συνολικά τις αρχικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσεγγίζοντας τα 27.500 τ.χλμ. Με τη θέσπισή τους, επιτυγχάνουμε αφ’ ενός την προστασία άνω του 35% των χωρικών υδάτων της χώρας μας, αφ’ ετέρου τον ευρωπαϊκό στόχο της χώρας μας πολύ νωρίτερα από το 2030.
Έτσι προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τα οικοσυστήματα στα δύο πελάγη μας, τον μοναδικό αυτόν φυσικό πλούτο της Πατρίδας μας, που ανήκει σε όλους μας. Είναι η πρώτη φάση: η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να θεσμοθετεί και νέα Θαλάσσια Πάρκα σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, με περιβαλλοντική συνοχή, καθώς η θάλασσα και τα είδη που φιλοξενεί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Οφείλουμε να τη διαφυλάσσουμε και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενεές, όπως ακριβώς τη βρήκαμε: γεμάτη ζωή».
Συνοπτικά
- Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στις Νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο, που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
- Τα πάρκα θα καλύπτουν συνολικά 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στοχεύουν στην προστασία των θαλασσών και της βιοποικιλότητας, ξεπερνώντας τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις.
- Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τη σημασία της προστασίας των οικοσυστημάτων και της διαφύλαξης του θαλάσσιου πλούτου της χώρας.
- Η δημιουργία των πάρκων προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ενισχύοντας τη συνείδηση για το θαλάσσιο περιβάλλον.