ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Η παράτυπη είσοδος στη χώρα φέρνει επιπτώσεις»

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με αυστηρότερες διαδικασίες απέλασης και προσωρινή κράτηση των νεοαφιχθέντων μεταναστών.

Στην Κρήτη παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με τις αρχές να μεταφέρουν 247 μετανάστες στο Λαύριο και άλλους 254 στην Αγιά και το Ηράκλειο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε τις προσπάθειες αποτροπής παράτυπων εισόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για οργανωμένες δομές στην Κρήτη ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση μεταναστών στα λιμάνια.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία τριών τέτοιων δομών και τονίζει ότι η παράνομη είσοδος έχει συνέπειες, προσπαθώντας να αποθαρρύνει τις παράτυπες μετακινήσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επικοινωνίες με τη Λιβύη για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε αναλυτικά

Στο Λαύριο μεταφέρθηκαν 247 μετανάστες, οι οποίοι είχαν φτάσει στην Κρήτη μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Οι αρχές τους κρατούν προσωρινά, έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Την Κυριακή, άλλοι 254 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή, με τις αρχές να προχωρούν στη μεταφορά τους στην Αγιά και στο Ηράκλειο.

«Οι καραβιές είναι πλέον μικρές», δήλωσε στο MEGA ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας πως υπάρχει διασύνδεση μεταξύ διακινητών και ατόμων που βρίσκονται στη στεριά, προκειμένου να τους ενημερώσουν.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει τη διαχείριση των ροών μόλις φτάσουν στην ξηρά. Υπάρχει ένα προηγούμενο στάδιο στη θάλασσα, που δίνουν αγώνα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Είναι σημαντικά τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να δημιουργείται ένα μήνυμα αποτροπής», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.

«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι στην Κρήτη πρέπει να γίνει μία δομή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει οργανωμένα, οπότε προχωρήσαμε στη θέση ότι σε μία πρώτη φάση, επειδή τώρα είναι το πρόβλημα και η μεγάλη του ένταση, θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένες δομές στην Κρήτη, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο να στοιβάζεται ο κόσμος στα λιμάνια».

Όπως είπε ο υπουργός, η κράτηση των μεταναστών δεν γίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά από την αστυνομία.

Ακόμη, ανέφερε πως είναι δύσκολη η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το κανάλι της Λιβύης, καθώς πέρυσι παρήγαγε 4.000 παράνομες εισόδους μεταναστών στη χώρα, ενώ μέσα σε ένα εξάμηνο οι ροές έφτασαν τα 10.000 άτομα.

«Κάποιες από τις δομές που πληρούν τα κριτήρια θα παραδοθούν στην αστυνομία για όσο χρονικό διάστημα αρκεί η αναστολή του ασύλου», συμπλήρωσε.

«Μέχρι στιγμής το μήνυμα ήταν ότι “έρχομαι και ξαφνικά μπαίνω σε καθεστώς απόλυτης στήριξης και ένταξης”. Αν είσαι πρόσφυγας και το δικαιούσαι, ναι, ακολούθα όλους τους κανόνες. Αν είσαι οικονομικός μετανάστης πρέπει να ξέρεις ότι η παράνομη είσοδος έχει συνέπειες».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τη Λιβύη, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Συνοπτικά

  • Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη, με μεταφορές 501 μεταναστών σε λιγότερο από 48 ώρες.
  • Ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας τριών οργανωμένων δομών στην Κρήτη για την αποφυγή συσσώρευσης μεταναστών.
  • Η κυβέρνηση προγραμματίζει μέτρα αποτροπής παράτυπης εισόδου και συνεχίζει τις επικοινωνίες με τη Λιβύη για τη διαχείριση των ροών.
  • Η παράνομη είσοδος έχει συνέπειες, και οι μετανάστες πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες ανάλογα με την κατηγορία τους.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ