ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινοβουλευτικές συγκρούσεις και καλάθι της ΔΕΘ στις κυβερνητικές προτεραιότητες το προσεχές διάστημα

Η Βουλή ετοιμάζεται για έντονες συζητήσεις με το πόρισμα για τα Τέμπη και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει το καλάθι της ΔΕΘ.

Η ελληνική Βουλή αναμένεται να ζήσει έντονες κοινοβουλευτικές μάχες στο τέλος Ιουλίου, με συζητήσεις για προανακριτικές επιτροπές που αφορούν τα Τέμπη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αποφασιστεί και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εστιάζοντας στη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν αλλαγές στη φορολογία και στήριξη για νέες οικογένειες, στοχεύουν σε αναπτυξιακή ενίσχυση και κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα εξεταστούν και μέτρα για την αύξηση της διαθεσιμότητας κατοικιών. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Αυγούστου, με βάση την οικονομική εικόνα.

Διαβάστε αναλυτικά

Μια γεμάτη εβδομάδα ξεκινά, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου θα είναι γεμάτο κοινοβουλευτικές μάχες, καθώς αύριο Τρίτη θα εισαχθεί στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα που διανύουμε θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, λίγες ημέρες μετά, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής.

Ο χρόνος, ωστόσο, κυλάει αντίστροφα και για τη ΔΕΘ, με το οικονομικό επιτελείο αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, να σβήνουν και να γράφουν σενάρια αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πιθανότατα θα είναι και το τελευταίο πριν τις ολιγοήμερες διακοπές για τον πρωθυπουργό.

Ο «κουμπαράς» της ΔΕΘ

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, το πακέτο εκκίνησης είναι 1,5 δισ. με το 1 δισ. ευρώ να προέρχεται από τις πολύ καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις του προϋπολογισμού τόσο σε έσοδα, όσο και σε δαπάνες, και τα 500 εκατ. ευρώ να εξοικονομούνται από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Όσο για το πακέτο μέτρων που βρίσκεται υπό επεξεργασία, στοχεύει στη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Αυτό που επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν ακολουθεί τη λογική «παροχολογίας», αλλά αναπτυξιακής ενίσχυσης με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη.

Και επίσης, ο τρόπος με τον οποίο θα διανεμηθεί το πακέτο αυτό θα γίνει με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η μεσαία τάξη θα έχει την τιμητική της, καθώς θεωρείται από τις πλέον αδικημένες ομάδες της κοινωνίας με πρώτο λόγο να έχει η μείωση της φορολογίας.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι οι αλλαγές σε φορολογικές κλίμακες και συντελεστές, καθώς μέσα από αυτές θα ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη. Στη μεσαία τάξη ανήκουν και ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και με τις κινήσεις που θα γίνουν θα βελτιωθεί το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα.

Επίσης, στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν:

  • Στήριξη στις οικογένειες με παιδιά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου
  • Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για εξαρτώμενα μέλη
  • Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για γονείς που επιβαρύνονται με έξοδα παιδείας και υγείας.

Το αποτύπωμα των μέτρων δεν θα είναι έτσι μόνο οικονομικό, αλλά θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού που αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας.

Εργαλείο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι και το θέμα της διευκόλυνσης κυρίως νέων ανθρώπων στην εξεύρεση στέγης.

Για τον λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ένα «θετικό σοκ προσφοράς» στην αγορά ακινήτων, προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών και να συγκρατηθούν οι τιμές.

Οι προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας
  • Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια
  • Κίνητρα για μετατροπή επαγγελματικών χώρων σε κατοικίες

Όλα θα οριστικοποιηθούν στα τέλη Αυγούστου, όταν θα υπάρχει και πλήρης εικόνα των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Συνοπτικά

  • Η ελληνική Βουλή θα βιώσει έντονες κοινοβουλευτικές συγκρούσεις στο τέλος Ιουλίου, με προτάσεις για προανακριτικές επιτροπές και εξεταστική επιτροπή.
  • Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει πακέτο μέτρων για τη ΔΕΘ, επικεντρωμένο στη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων.
  • Τα σχεδιαζόμενα μέτρα περιλαμβάνουν αλλαγές στη φορολογία και στήριξη νέων οικογενειών, με στόχο την αναπτυξιακή ενίσχυση και κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης μέτρα για την αύξηση της διαθεσιμότητας κατοικιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ