ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στον τουρισμό υπέγραψε η Όλγα Κεφαλογιάννη στη Ρώμη

Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού και την προσέγγιση νέων αγορών, αντιμετωπίζοντας κοινές προκλήσεις των δύο χωρών.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε στη Ρώμη συμφωνία συνεργασίας με την Ιταλία για την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου τουριστικής συνεργασίας, που χρονολογείται από το 1986. Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών και στην προσέλκυση επισκεπτών από νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Λατινική Αμερική.

Παράλληλα, οι δύο χώρες επιδιώκουν την ανάπτυξη βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού, με έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η κ.

Κεφαλογιάννη τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία δεν είναι ανταγωνίστριες, αλλά συνεργάτες με κοινό στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τουριστικού τομέα.

Διαβάστε αναλυτικά

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δήλωσε «Με την Ιταλία έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις και μπορούμε, μεταξύ των άλλων, να συνεργαστούμε για τον βιώσιμο τουρισμό, όπως και για να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο σε νέες αγορές»,

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, με την Ιταλίδα ομόλογό της Ντανιέλα Σαντανκέ.

Αύριο, η κ. Κεφαλογιάννη θα συμμετάσχει στο πρώτο Φόρουμ που διοργανώνεται στη Ρώμη, με αντικείμενο την πολυμερή τουριστική συνεργασία των βαλκανικών χωρών και των χωρών της Αδριατικής.

Στη δήλωσή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Ρώμη, επίσημη προσκεκλημένη της Ιταλίδας ομολόγου μου Ντανιέλα Σαντανκέ. Τόσο για να έχουμε επαφές σε διμερές επίπεδο, όσο και για να συμμετάσχω στο πρώτο φόρουμ που διοργανώνεται από την Ιταλία, για την πολυμερή συνεργασία, σε περιφερειακό επίπεδο των βαλκανικών χωρών και των χωρών της Αδριατικής.

Ξεκινήσαμε με την επίσκεψή μου στο υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, όπου είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε και το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, την επικαιροποίηση του οποίου κάναμε σήμερα, μετά από σαράντα χρόνια. Ουσιαστικά, το διμερές πλαίσιο που υπήρχε ήταν από το 1986. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι χρειαζόταν εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση. Ένα πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας -δυο ισχυρών χωρών στον τομέα του τουρισμού- τόσο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, από και προς τη μια χώρα και την άλλη, αλλά κυρίως για τη συνεργασία μας προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες από τρίτες χώρες. Κυρίως, από την πλευρά την Ασίας, από την καινούρια και αναδυόμενη αγορά της Ινδίας, αλλά και από την Λατινική Αμερική.

Έχουμε, ούτως ή άλλως, μια εξαιρετικά καλή συνεργασία και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς Ελλάδα και Ιταλία έχουμε σαφώς κοινή άποψη σε σχέση με το ό,τι ο τουρισμός θα πρέπει να μπει ως τομέας προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον υπάρχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό, ο Έλληνας Απόστολος Τζιτζικώστας και στην στρατηγική για τον τουρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παρουσιαστεί το 2026, η Ελλάδα και η Ιταλία θα κάνουν προτάσεις οι οποίες -σε πολύ μεγάλο βαθμό- συγκλίνουν. Κυρίως, ένα από τα ζητήματα στα οποία επιμένουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή ροή χρηματοδότησης για τον βιώσιμο τουρισμό, καθώς η στρατηγική και της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό, η Ευρώπη να μπορέσει να παραμείνει, ως υπερδύναμη στον χώρο του τουρισμού και να μπορέσουμε, βεβαίως, να ξεφύγουμε από την βασική τουριστική περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Επομένως, υπάρχουν κοινοί στόχοι, με βιωσιμότητα, ποιότητα, και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό τον λόγο συζητήσαμε σε βάθος, θέματα που έχουν να κάνουν με την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται για διεύρυνση της συμμαχίας δυο χωρών που στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο είναι σήμερα από τους ισχυρότερους παίκτες του τουριστικού τομέα, η κ. Κεφαλογιάννη πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές κοινές προκλήσεις και δυο χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν αντιλαμβάνονται η μία την άλλη ως ανταγωνίστριες, αλλά ως χώρες οι οποίες μπορούν να συνεργαστούν τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο. Ακριβώς διότι υπάρχουν οι κοινοί στόχοι του να ξεφύγουμε από την εποχικότητα, να ενισχυθεί ο βιώσιμος, ποιοτικός τουρισμός και επειδή θέλουμε -κυρίως- να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο σε νέες αγορές. Πράγμα που μπορούμε, από κοινού, να το πετύχουμε, πολύ πιο γρήγορα».

Συνοπτικά

  • Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε στη Ρώμη συμφωνία συνεργασίας με την Ιταλία για την επικαιροποίηση του τουριστικού πρωτοκόλλου του 1986.
  • Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και στην προσέλκυση επισκεπτών από νέες αγορές όπως η Ινδία και η Λατινική Αμερική.
  • Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού, με έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Η Κεφαλογιάννη τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας, βλέποντας τις χώρες ως συμμάχους στον τουριστικό τομέα.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ