Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με ελάχιστη τηλεδιοίκηση, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει φτάσει στο 80%.
Ο Κυρανάκης υπερασπίστηκε τη νέα πρόταση για σύστημα γεωεντοπισμού, το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση των τρένων σε πραγματικό χρόνο, καλύπτοντας τα κενά μεταξύ των ραδιοφάρων και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αντιδρώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικές βελτιώσεις και αμφισβήτησε τα στοιχεία για την τηλεδιοίκηση, ενώ τόνισε την ανάγκη πιστοποίησης του νέου συστήματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων.
Διαβάστε αναλυτικά
Χωρίς τηλεδιοίκηση στο 99% της γραμμής Αθήνα -Θεσσαλονίκη και με μόνο ένα κέντρο τηλεδιοίκησης άφησε το σιδηρόδρομο η προηγούμενη κυβέρνηση το 2019, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Κυρανάκης, σχολιάζοντας προηγούμενη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά.
Αντί της “επανάστασης” που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συνέβη επί των ημερών του, η αλήθεια είναι ότι η τηλεδιοίκηση στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη κάλυπτε 5,6 χιλιόμετρα, δηλαδή το 1%, ενώ μέχρι το 2023 είχαμε 31% λειτουργική τηλεδιοίκηση, και μέχρι σήμερα έχουμε 80% τηλεδιοίκηση. «Και αν δεν έχει έρθει η σπουδαιότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών ονόματι Daniel [. . .] θα είχαμε 100%» είπε ο κ. Κυρανάκης.
Απαντώντας στην κριτική για το προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο, σύστημα γεωεντοπισμού, ρώτησε τον κ. Παππά: Δεν θέλετε ένα σύστημα, ώστε να βλέπει ακόμα και ο κάθε πολίτης, όχι μόνο οι διαχειριστές του ΟΣΕ, πού είναι τα τρένα σε πραγματικό χρόνο; Δεν θέλετε ένα σύστημα που να μπορεί να είναι έτοιμο σε μήνες, αντί για μια εικοσαετία; Να είναι ένα σύστημα, το οποίο να μπορεί με ακρίβεια εκατοστών και κάθε δευτερόλεπτο να μεταδίδει την πραγματική θέση ενός τρένου και να δίνει πραγματικά στοιχεία;
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το σύστημα αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό, που υπάρχει ανάμεσα στους ραδιοφάρους, το οποίο μπορεί να είναι από ένα έως και πέντε χιλιόμετρα, ακανόνιστα. Και αν έχουμε και μία βλάβη, στο τέλος της περιοχής διοίκησης ενός κέντρου τηλεδιοίκησης, τότε δεν βλέπει ο χειριστής αν είναι πραγματικά κατειλημμένη γραμμή ή αν το τμήμα γραμμής έχει βλάβη.
Άρα, λοιπόν, αυτό το σύστημα το οποίο φέρνουμε κι εσείς χλευάζετε είναι μία επιπλέον δικλείδα. Η οποία μάλιστα θα λειτουργεί παντού και εκεί που δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση.. εξήγησε ο κ. Κυρανάκης. Κάλεσε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην το παίζει καλός μαθητής της Ευρώπης, που πάει και “καρφώνει” την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, είχε δώσει πιστοποιητικό ασφάλειας ένα μήνα πριν τα Τέμπη. Και όταν βάλαμε δύο μηχανοδηγούς σε ένα τρένο υπερταχείας, ο ERA πάλι, είπε όχι, σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν που κατέβηκε η γραμμή από τη γέφυρα Γοργοπόταμου, διορθώνοντας μια χάραξη του 1870, ενώ χαρακτήρισε ψευδές ότι η τηλεδιοίκηση ήταν 1%. Όσο για την τηλεδιοίκηση της Λάρισας, είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούσε και ο σταθμάρχης Λαρίσης έβλεπε μέχρι τους Νέους Πόρους, ενώ, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκαταστήσει τη βλάβη που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Για το, δε, σύστημα γεωεντοπισμού είπε ότι πρέπει να έχει και την πιστοποίηση από τον ERA.
Συνοπτικά
- Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε ότι η τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο 80%, σε αντίθεση με την κατάσταση το 2019.
- Προτείνει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος γεωεντοπισμού για την παρακολούθηση των τρένων σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την ασφάλεια.
- Ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τα στοιχεία του Κυρανάκη και ζήτησε πιστοποίηση του νέου συστήματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων.
- Η κριτική συνεχίζεται με αναφορές σε προηγούμενες βελτιώσεις και επισημάνσεις για ελλείψεις στη στήριξη του σιδηροδρομικού δικτύου από την τρέχουσα κυβέρνηση.