Η Βουλή απέρριψε το αίτημα άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με 156 ψήφους κατά και 36 υπέρ, σχετικά με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και εσχάτη προδοσία.
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ψηφίσει «παρών», προκαλώντας έντονη κριτική από την κυβέρνηση και άλλους πολιτικούς, ενώ ο διάλογος οξύνθηκε με την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ως «φασίστες», προκαλώντας αντιδράσεις.
Ο Δημήτρης Καιρίδης από τη ΝΔ κατήγγειλε τις κατηγορίες ως ακραίες, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Διαβάστε αναλυτικά
Με 156 ψήφους κατά, 36 υπέρ και 76 «παρών», απορρίφθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας που εκκρεμούσε εις βάρος 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και είχαν προσυπογράφει το σχετικό πόρισμα της πλειοψηφίας. Θυμίζουμε ότι το αίτημα άρσης ασυλίας είχε υποβληθεί κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού, και αφορούσε στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, κατάχρησης εξουσίας και εσχάτης προδοσίας.
Η υπόθεση αφορούσε τους βουλευτές Παναγή Καππάτο, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιο Βρεττάκο, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιο Ζεμπίλη, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικό, Περικλή Μαντά, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρο Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα,
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις ψηφίζοντας «παρών», μια στάση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από άλλα κόμματα. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, στράφηκε προσωπικά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, εκφράζοντας την απορία του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει, σε αυτή τη διαδικασία ψηφίζει παρών», είπε χαρακτηριστικά, και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Τι στο καλό σας έπιασε να ψηφίσετε με αυτό τον τρόπο;».
Χαρακτήρισε δε «τραγελαφική» τη στάση ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις πλήττουν την αξιοπιστία του. «Να είχε αυτή τη στάση η Χρυσή Αυγή να το καταλάβω, αλλά ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κόμμα εξουσίας να ψηφίζει με αυτό τον τραγελαφικό τρόπο και να υπονομεύει την αξιοπιστία του;» ανέφερε δηκτικά.
Το κλίμα είχε οξυνθεί κατά τη διάρκεια παρέμβασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τον χρόνο που δικαιούταν να μιλήσει. Ενώ διέθετε πέντε λεπτά, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μίλησε επί 19 λεπτά, προκαλώντας επανειλημμένες συστάσεις από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Γιώργο Γεωργαντά. Παρά τις προτροπές να ολοκληρώσει, εκείνη συνέχισε να μιλά, με αποτέλεσμα ο κ. Γεωργαντάς να ζητήσει να μην καταγραφούν στα πρακτικά τα όσα είπε εκτός χρόνου.
Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο υπήρξε έντονος, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα λέγοντας «Δεν θα μου πείτε εσείς να κατέβω από το βήμα…», με τον προεδρεύοντα να απαντά: «Αν νομίζετε ότι εσείς είστε κάτι ιδιαίτερο, κάτι προνομιακό, πείτε εγώ είμαι αυτό. Ολοκληρώστε τη φράση σας και κατεβείτε». Η κορύφωση ήρθε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ αποκαλώντας τους «φασίστες» και δηλώνοντας: «Ολοκληρώνω τη φράση μου λέγοντας ότι είστε οι χειρότεροι φασίστες και ο φασισμός σας δεν θα περάσει. Εσείς να κατέβετε από αυτή την έδρα κ. Γεωργαντά», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα.
Η αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, ήταν άμεση, δηλώνοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν ούτε την ίδια την κ. Κωνσταντοπούλου, ούτε το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, στην τοποθέτησή του για την υπόθεση της άρσης ασυλίας, ο κ. Καιρίδης κατήγγειλε ως ακραίες τις κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας κατηγορούν για εσχάτη προδοσία. Ορισμένοι θέλουν να ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου εδώ μέσα… Ορισμένοι φαντάζονται μια Ελλάδα α λα Τούρκα». Με έμμεσες αιχμές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «μεταξύ της φαιδρότητας και της σοβαρότητας, μεταξύ της προλαλήσασας και του ορθού λόγου, πρέπει να διαλέξετε, δεν μπορείτε να πατάτε σε δυο βάρκες».
Συνοπτικά
- Απορρίφθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με 156 ψήφους κατά και 36 υπέρ.
- Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», προκαλώντας κριτική από την κυβέρνηση και άλλους πολιτικούς.
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκάλεσε ένταση κατηγορώντας τους βουλευτές της ΝΔ ως «φασίστες».
- Ο Δημήτρης Καιρίδης κατήγγειλε τις κατηγορίες για εσχάτη προδοσία ως ακραίες και φαιδρές.