ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέφει στη Λιβύη – Η απαιτητική ατζέντα και το μεταναστευτικό ζήτημα

Ο υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων με τη Λιβύη, εστιάζοντας στη συνεργασία για το μεταναστευτικό και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέπτεται τη Λιβύη με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αντιμετώπιση των ζητημάτων θαλάσσιας οριοθέτησης και μεταναστευτικού.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό τη σκιά της ρηματικής διακοίνωσης της Λιβύης προς τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία αμφισβητεί την ελληνική μέση γραμμή για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υιοθετώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Ελλάδα απορρίπτει τις διεκδικήσεις της Λιβύης ως άκυρες, και ο Γεραπετρίτης θα θέσει το θέμα ευθέως στην Τρίπολη, ενώ η Αθήνα θα απαντήσει επίσημα στον ΟΗΕ.

Διαβάστε αναλυτικά

Με μια δύσκολη ατζέντα μεταβαίνει στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης — επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Στη διάρκεια του ταξιδιού του στην πρωτεύουσα της Λιβύης, θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά.

Προγραμματισμένη ήδη από τα τέλη Ιουνίου, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται και υπό τις επιπλέον σκιές που δημιουργήθηκαν μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως λογική αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η αμφισβήτηση από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη της μέσης γραμμής που έχει ορίσει η Ελλάδα ως βάση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων νοτίως και δυτικά της Κρήτης, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Όπως τονίζουν έμπειροι διπλωμάτες, το βήμα αυτό ήταν αναμενόμενο εκ μέρους της Λιβύης, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Μπορεί η Τρίπολη επισήμως να αποτυπώνει σε έγγραφο τις μονομερείς της διεκδικήσεις, στη βάση του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου του 2019, που επικαλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, αλλά η Αθήνα σκοπεύει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις.

Η μία είναι με την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη σήμερα, Τρίτη, με σκοπό να θέσει ευθέως το θέμα των θαλασσίων ζωνών αλλά και το μεταναστευτικό.

Η άλλη θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στη Ρηματική Διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και επίσημα στον ΟΗΕ.

Συνοπτικά

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέπτεται τη Λιβύη για την ενίσχυση διμερών σχέσεων και συζητήσεις σχετικά με θαλάσσια οριοθέτηση και το μεταναστευτικό.
  • Η επίσκεψη γίνεται υπό την αμφισβήτηση της ελληνικής μέσης γραμμής από τη Λιβύη, η οποία έχει υιοθετήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  • Η Ελλάδα απορρίπτει τις λεκτικές διεκδικήσεις της Λιβύης, θεωρώντας τις άκυρες και ανυπόστατες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • Ο Γεραπετρίτης θα θέσει τα ζητήματα ευθέως στην Τρίπολη και η Ελλάδα θα απαντήσει επίσημα στον ΟΗΕ σχετικά με τις διεκδικήσεις της Λιβύης.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ