Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης στη Βουλή. Αφορμή αποτέλεσε ο θάνατος εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της Κρήτης, γεγονός που ανέδειξε τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στον τουριστικό τομέα.
Το υπουργείο σχεδιάζει εντατικοποίηση των ελέγχων και νομοθετικές αλλαγές, όπως η υποχρεωτική εκμάθηση πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και θα ψηφιοποιηθούν τα αρχεία υγείας και ασφάλειας για καλύτερο έλεγχο, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης σε εργοδότες και εργαζομένους.
Διαβάστε αναλυτικά
Νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τον θάνατο ξενοδοχοϋπαλλήλου, εν ώρα εργασίας, σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Κρήτη.
«Ο θάνατος αυτός έρχεται μετά από άλλους τρεις θανάτους συναδέλφων του θανόντος από την αρχή της σεζόν, γεγονός που αποδεικνύει ότι το περίφημο τουριστικό θαύμα και τα ρεκόρ κερφοφορίας χτίζονται σε συνθήκες εξόντωσης, στα κάτεργα του κλάδου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε εντατικοποίηση και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Επισήμανε δε, ότι ο 64χρονος υπάλληλος, που έχασε τη ζωή του, θα είχε ήδη βγει στη σύνταξη, εάν δεν είχαν καταργηθεί τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Το αρμόδιο τμήμα επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας επιλήφθηκε άμεσα και είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης, είπε ο υφυπουργός Εργασίας και ενημέρωσε ότι ο άτυχος μάγειρας, που πέθανε από παθολογικά αίτια, κατά την ημέρα του συμβάντος είχε ωράριο εργασίας από τις επτά το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι.
Ο κ. Καραγκούνης είπε ότι θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας, ιδίως στον ξενοδοχειακό τομέα, και ενημέρωσε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ώστε με νομοθετική παρέμβαση να γίνει υποχρεωτική η εκμάθηση ΚΑΡΠΑ και λαβής Χάιμλιχ
“Ερχόμαστε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές προς την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που είναι το πιο σημαντικό δικαίωμα των εργαζομένων το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε. Το πλαίσιο παραμένει ίδιο, σαράντα χρόνια τώρα”, είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν. Όπως όμως υπογράμμισε, “και ένα θανατηφόρο να έχουμε, πρέπει όχι μόνο να μας παρακινήσει, αλλά να λάβουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα”.
Η κουλτούρα πρόληψης πρέπει να περάσει και στον εργοδότη και στον εργαζόμενο, είπε ο υφυπουργός και ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, και στον τομέα των τεχνικών έργων και θα ενισχυθεί ο ρόλος του συντονιστή ασφαλείας και των τεχνικών ασφαλείας.
Παρεμβάσεις θα γίνουν και για την Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα διανυκτέρευσης στα νησιά, ενώ, όπως είπε ο κ. Καραγκούνης, το βιβλίο του γιατρού εργασίας και του υπευθύνου ασφαλείας θα ψηφιοποιείται, ώστε να ελέγχεται και από την Επιθεώρηση Εργασίας και να εντοπίζεται όπου τυχόν να υπάρχει πρόβλημα.
Συνοπτικά
- Το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, μετά τον θάνατο εργαζομένου σε ξενοδοχείο.
- Θα ενταθούν οι έλεγχοι στον ξενοδοχειακό τομέα και θα γίνει υποχρεωτική η εκμάθηση πρώτων βοηθειών.
- Η κουλτούρα πρόληψης θα προωθηθεί τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζομένους, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
- Η ψηφιοποίηση των αρχείων υγείας και ασφάλειας θα διευκολύνει τον έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας.