Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής, περιέγραψε την κατάσταση στη Λιβύη ως προβληματική, σημειώνοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει την περιοχή ως διαφιλονικούμενη. Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Συρίγος υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει ξένες εταιρείες από την εκμετάλλευση περιοχών νοτίως της Κρήτης, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα αντέδρασε δημοσιεύοντας χάρτη στην ευρωπαϊκή εφημερίδα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε το μνημόνιο παράνομο. Η έκβαση της κατάστασης θα ξεκαθαρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου με τη λήξη του διαγωνισμού για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Διαβάστε αναλυτικά
«Προβληματική» είναι η κατάσταση στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής ΝΔ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία επιχειρεί «με κάθε τρόπο να περάσει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη» ότι η περιοχή είναι «διαφιλονικούμενη».
Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Συρίγος με αφορμή τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη και την τουρκολιβυκή επιχείρηση «νομιμοποίησης» του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Ο κ. Συρίγος επισήμανε αρχικά, «(…) Όλη η κατάσταση στη Λιβύη είναι μια προβληματική κατάσταση (….). Και, επίσης, δεν υπάρχει και μεγάλη ενότητα σε αυτή τη μεγάλη χώρα από πλευράς εκτάσεως, μεταξύ των κατοίκων δηλαδή, δεν υπάρχει αυτό το αίσθημα του ανήκειν στο λιβυκό έθνος. Τώρα για το θέμα μας, πρέπει να δούμε πότε βγήκε αυτό το χαρτί, πότε εστάλη στον ΟΗΕ, εστάλη στον ΟΗΕ στις 20 Ιουνίου και αυτό έχει τη σημασία του, διότι στις 20 Ιουνίου είχε μόλις εκδοθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδος η πρόσκληση προς ξένες εταιρείες να έρθουν για έρευνα και για εκμετάλλευση στα τεμάχια Κρήτη 1 και Κρήτη 2 που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Οπότε αυτή είναι η αντίδραση της Λιβύης σε αυτή την μέθοδο. Τώρα πίσω από αυτό βεβαίως βρίσκεται η Τουρκία».
Και συμπλήρωσε «Ποιο είναι το ενδιαφέρον και το καινούργιο; Στο μεν κείμενο της ρηματικής διακοινώσεως δεν αναφέρεται πουθενά το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε δύο σημεία λέει ότι η περιοχή είναι διαφιλονικούμενη και μετά λέει σε κάποιο άλλο σημείο ότι πρόκειται για λιβυκές περιοχές στις οποίες έχει γίνει η πρόσκληση του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο χάρτης όμως, τον οποίον παρουσιάζουν, από πίσω, στην 4η σελίδα, δεν ακολουθεί την περιοχή που τους χάριζε η Τουρκία, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ξέρετε, η Τουρκία, είπε, θα το χαράξουν εδώ πέρα, θα πάρετε 63.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παίρνετε συν 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τη μέθοδο αυτή. Η γραμμή που έχουν είναι ακόμη παραπάνω, δηλαδή, φτάνει σε κάποιο σημείο στα 9 μίλια από τις ελληνικές ακτές. Και μάλιστα είναι ένα σημείο στην Ανατολική Κρήτη, το οποίο διεκδικεί και η Τουρκία δια της γαλάζιας πατρίδας. Έχουμε δηλαδή, ένα σημείο στο οποίο είναι ελληνική η υφαλοκρηπίδα και τη διεκδικούν και η Τουρκία και η Λιβύη ταυτοχρόνως. Αυτό είναι το διαφορετικό δηλαδή. Και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά σε γεωγραφία, χωρίς καμία αναφορά σε οτιδήποτε».
Παράλληλα, τόνισε «Οι Τούρκοι λένε ότι: δεν αναγνωρίζουμε στα νησιά υφαλοκρηπίδα, οπότε, είτε είναι Κρήτη, είτε είναι μια κουκκίδα στο χάρτη, εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε υφαλοκρηπίδα. Είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, αλλά κινούνται βάσει αυτής της λογικής. Το χαρτί των Λιβύων δεν έχει καμία λογική απολύτως. Δηλαδή, δεν μπορείς να καταλάβεις πώς χαράχτηκε αυτή η γραμμή (…)».
Τέλος, ο κ. Συρίγος επισήμανε «Εδώ πέρα γίνεται ένα μπρα ντε φερ γύρω από τις εταιρείες οι οποίες θα πάνε νοτίως της Κρήτης. Η Τουρκία (διότι η Τουρκία είναι από πίσω), προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ή προς τη Chevron ή σε όποια άλλη εταιρία ενδιαφέρεται, μην μπείτε στην περιοχή, είναι διαφιλονικούμενη, θα έχετε προβλήματα. Εμείς απαντήσαμε με τη δημοσίευση του χάρτη στην ευρωπαϊκή εφημερίδα και ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είπε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Έχουμε αυτή τη διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών. Οι μεν Τούρκοι να φοβίζουν τις εταιρείες, εμείς να τις πείσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μάθουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου ποιος από τους δύο θα έχει πετύχει σε αυτή τη διαδικασία. Διότι στις αρχές Σεπτεμβρίου τελειώνει ο διαγωνισμός και θα δούμε ποιες εταιρείες θα έχουν συμμετάσχει».
Συνοπτικά
- Ο Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη προβληματική, με την Τουρκία να προσπαθεί να την παρουσιάσει ως διαφιλονικούμενη.
- Η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει ξένες εταιρείες από την εκμετάλλευση περιοχών νοτίως της Κρήτης με το πρόσχημα ότι δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά.
- Η Ελλάδα αντέτεινε με τη δημοσίευση χάρτη στην ευρωπαϊκή εφημερίδα και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο παράνομο.
- Η έκβαση της κατάστασης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη λήξη του διαγωνισμού για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.