ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βολουδάκη: Η Ελλάδα υπόκειται σε υβριδική επίθεση από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη – Εθνική υποχρέωση να την αντιμετωπίσουμε

Η υφυπουργός Μετανάστευσης τονίζει την ανάγκη άμεσης κυβερνητικής δράσης για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχεται "υβριδική επίθεση" από μεταναστευτικές ροές της Βόρειας Αφρικής προς την Κρήτη και τόνισε την εθνική υποχρέωση για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στη Βουλή ψηφίζεται τροπολογία για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για αφίξεις με πλωτά μέσα, ενώ προγραμματίζεται σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης για τη διαχείριση της κατάστασης.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν ζητήματα όπως η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και η συμμόρφωση με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με στόχο την αποσυμφόρηση της Κρήτης και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε αναλυτικά

Την τροπολογία για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, σχολίασε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «υβριδική εισβολή» και ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι «εθνικό καθήκον».

«Η χώρα μας δέχεται μια υβριδική εισβολή από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Η τροπολογία αυτή δεν είναι κάτι νέο – έχει προηγούμενο, το 2020 στον Έβρο, όταν και είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε, απαντώντας στην κριτική κομμάτων και θεσμικών παραγόντων όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κ. Βολουδάκη υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των αφίξεων δεν προέρχεται μόνο από εμπόλεμες χώρες: «Έρχονται από Σουδάν, Σομαλία, Αφγανιστάν, αλλά και από Αίγυπτο και Πακιστάν. Η πλειοψηφία είναι Αιγύπτιοι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για γενική αναστολή ασύλου, διευκρίνισε: «Αφορά μόνο όσους φτάνουν με πλωτά μέσα στην Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική. Υπάρχει γεωγραφικός και χρονικός προσδιορισμός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερωθεί».

Για την τύχη των ανθρώπων αυτών είπε: «Δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου, άρα θα επιστρέφονται άμεσα – είτε στη χώρα προέλευσης είτε στη χώρα καταγωγής τους, όπως το Τομπρούκ ή η Αίγυπτος».

Αναφερόμενη στις αργές διαδικασίες ασύλου, ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση επιδιώκει να τις αποφύγει, καθώς: «Αν υποβληθεί αίτηση ασύλου, ακολουθούν ένσταση, νέα αίτηση, παραθυράκια και ο χρόνος παραμονής αυξάνεται σημαντικά».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη περί επανεξέτασης του μενού στις δομές φιλοξενίας, η κ. Βολουδάκη εξήγησε: «Η σύμβαση σίτισης λήγει σύντομα και προετοιμάζεται νέα διακήρυξη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν όλα τα μενού και οι παροχές. Μπορεί και να μην αλλάξει κάτι, αλλά όλα αξιολογούνται» και επισήμανε πως οι όροι στέγασης και σίτισης διέπονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, με τους οποίους η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως.

Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Βολουδάκη αναφέρθηκε στη συνάντηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης που έχει προγραμματιστεί εντός της ημέρας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης και του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, Γ. Μαρινακη, με σκοπό να εξεταστούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν προκύψει από την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στο νησί.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βολουδάκη, στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος:

  • η χωροθέτηση της νέας δομής φιλοξενίας που έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό,
  • η ενδεχόμενη δημιουργία δεύτερης δομής σε περίπτωση ανάγκης,
  • οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
  • οι τρόποι αποσυμφόρησης της Κρήτης,
  • και η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

«Θα γίνει αναλυτική συζήτηση για τους χώρους που έχουν προταθεί ως κατάλληλοι», τόνισε η κ. Βολουδάκη, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης. Αναφερόμενη στις υφιστάμενες παροχές προς τους αιτούντες άσυλο, σημείωσε ότι θα υπάρξει επανεξέταση όλων των επιδομάτων και των συνθηκών σίτισης, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί.

«Οφείλουμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, ώστε οι παροχές να είναι συμβατές με τα ευρωπαϊκά κείμενα, χωρίς όμως να προκαλούν επιπλέον πίεση στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του Υπουργείου να προχωρήσει σε άμεση διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό αναφορικά με τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, θα παρθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που πιέζουν ασφυκτικά την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στο νησί για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Συνοπτικά

  • Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υβριδική επίθεση από μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη.
  • Ψηφίζεται τροπολογία για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για αφίξεις με πλωτά μέσα, στο πλαίσιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Συγκέντρωση στο Υπουργείο Μετανάστευσης θα εξετάσει τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και την αποσυμφόρηση της Κρήτης.
  • Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινωνίες.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Intersel αποκτά την Upstream