Το άρθρο αναλύει την ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, με κύριες προτεραιότητες την ενέργεια και την άμυνα. Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για τον διορισμό της, τόνισε τη σημασία της Ελλάδας ως σταθερού συμμάχου και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις υποδομές φυσικού αερίου, όπως οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τη Ρεβυθούσα, και πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, του “Κάθετου Διαδρόμου”, που θα ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ειδικά τη βάση της Σούδας, και την προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Διαβάστε αναλυτικά
Την ατζέντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ενέργειας και της άμυνας, ξεδίπλωσε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Περιγράφοντας τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρθηκε ακόμη στον σημαντικό ρόλο της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και στην αξιοπιστία της Ελλάδας ως ακλόνητης συμμάχου εντός και εκτός ΝΑΤΟ.
Η κ. Γκίλφοϊλ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά στους πλωτούς σταθμούς επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Μίλησε για μια νέα ενεργειακή συνθήκη, η οποία θα προβλέπει τη «δυνατότητα εξαγωγής περισσότερης αμερικανικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Όπως είπε, οι ΗΠΑ καλύπτουν ήδη το 20% της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια.
Δήλωσε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και στην ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ περιέγραψε το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) ως «στρατηγική σχέση» που ουσιαστικά δημιουργήθηκε επί των ημερών του κ. Τραμπ.
Η κ. Γκίλφοϊλ μίλησε και για την πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει τον «Κάθετο Διάδρομο», δηλαδή έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων, ο οποίος θα περιορίσει τη συγκεκριμένη αγορά για την Κίνα και τη Ρωσία. Όπως είπε στην ομιλία της, «αν επικυρώσετε τον διορισμό μου, θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόμενος “Κάθετος Διάδρομος” που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη».
Απευθυνόμενη προς την επιτροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία. Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ενώ το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον το 20% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από 2% πριν από πέντε χρόνια, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την πώληση περισσότερης αμερικανικής ενέργειας στην Ελλάδα και τους γείτονές της.
Εάν επικυρωθώ, θα εργαστώ για τον λεγόμενο “κάθετο διάδρομο” μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Κεντρικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει κόμβος αμερικανικού φυσικού αερίου για την περιοχή. Θα ενθαρρύνω επίσης την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης με τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίοι συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια».
Ο ρόλος της άμυνας
Η επόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μίλησε και για την επένδυση της Ελλάδας στην άμυνα σε ποσοστό άνω του 3% επί του ΑΕΠ και περιέγραψε τη χώρα ως «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». Όσον αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς που έχει αγοράσει ή θα αποκτήσει στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα, αναφέρθηκε στα F-35, τα ελικόπτερα Black Hawk και Apache, αλλά και στον σχεδιασμό για τη συνεργασία στον τομέα της ναυπήγησης φρεγατών τύπου Constellation. Η ίδια υπογράμμισε πως θα προσπαθήσει ώστε τα εθνικά συμφέροντα στην Ελλάδα να παραμείνουν ισχυρά σε σύγκλιση, φυσικά, και με τα αμερικανικά.
Αναφέρθηκε και στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ειδικά τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε ειδική μνεία και στις επιχειρήσεις εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου.
Συνοπτικά
- Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ παρουσίασε την ατζέντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην ενέργεια και την άμυνα.
- Οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές φυσικού αερίου, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.
- Η στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας και οι αμερικανικοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί ενισχύουν την ασφάλεια της Ελλάδας.
- Η πρόταση για τον "Κάθετο Διάδρομο" αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και στη μείωση της εξάρτησης από Κίνα και Ρωσία.