ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά – Ανάμεσα στις 6 χώρες με πλεονάσματα

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει τη σημασία της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα και ενισχύει τη θέση της στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε στη Βουλή τη σημασία της αποδοχής του νέου δημοσιονομικού κανόνα της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες με πλεονάσματα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην μεταφερθεί το οικονομικό βάρος στην επόμενη γενιά, όπως συνέβη στο παρελθόν, και υποστήριξε ότι οι σημερινοί τριαντάρηδες έως πενηντάρηδες πλήρωσαν το κόστος της κρίσης.

Ο Πιερρακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, ενώ επεσήμανε ότι ο δημοσιονομικός κανόνας περιλαμβάνει εξαιρέσεις για κρίσεις πολιτικής προστασίας και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η χώρα, είπε, θα συνεχίσει να χτίζει πάνω στις κατακτήσεις της, απελευθερώνοντας όλες τις δυνατότητές της.

Διαβάστε αναλυτικά

«Ψηφίζουμε το νέο δημοσιονομικό κανόνα της ΕΕ. Το να βρισκόμαστε σε τούτη εδώ την αίθουσα και λέμε ότι ‘ετούτο εδώ δεν το δέχομαι’, είναι σα να λέμε ότι δεν δεχόμαστε τους όρους συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, επί του σχεδίου νόμου για τη δημοσιονομική ισορροπία.

«Τελικά όλα αυτά έχουν ένα θεμελιώδες πολιτικό μήνυμα. Την απόφαση μιας κυβέρνησης και μιας γενιάς να μην περάσει το λογαριασμό στην επόμενη, όπως της συνέβη», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων, σαραντάρηδων, πενηντάρηδων, πλήρωσαν το κόστος της κρίσης και γι΄αυτό το λόγο, αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε τώρα, είναι να μην φύγουμε από αυτή τη διαδρομή, η οποία, αν βάλουμε παραπάνω κόπο, μόχθο, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, θα μας επιτρέψει η Ελλάδα να φύγει ακόμα περισσότερο, αναπτυξιακά, μπροστά».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό κανόνα, επισημαίνοντας ότι έχει και εξαιρέσεις. «Αν υπάρχει μια κρίση πολιτικής προστασίας, αυτές οι δαπάνες αυτομάτως εξαιρούνται. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια εξαιρούνται. Αλλά από εκεί και πέρα, έχει μια θεμελιώδη και συμπαγή φιλοσοφία, η οποία αφορά, το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με δεδομένες όλες τις παραμέτρους του δημοσιονομικού κανόνα, ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε μπροστά μας, για το 2026 – και αυτή είναι μια συζήτηση που συναρτάται και με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – είναι 1,5 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Αυτή η τομή που διενεργείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή εναρμόνιση των οικονομιών μας, για να μπορέσουμε να συγχρονιστούμε, να μπορέσουμε να παράξουμε ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός, για να επισημάνει: «Η Ελλάδα είναι από τις 6 χώρες από τις 27, που έχει πλεονάσματα. Αυτό θα συνεχιστεί, και πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία θα χτίζουμε διαρκώς και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, ειδικά όταν κάποιοι άλλοι θα προσπαθούν να γκρεμίζουν. Ήρθε η εποχή να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας, χτίζοντας πάνω στις μεγάλες και ασφαλείς κατακτήσεις τις οποίες κέρδισε με τον ιδρώτα και το μόχθο του ο ελληνικός λαός».

Συνοπτικά

  • Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε τη σημασία του νέου δημοσιονομικού κανόνα της ΕΕ για την Ελλάδα, η οποία είναι μία από τις έξι χώρες με πλεονάσματα.
  • Επισημάνθηκε η ανάγκη να μην μεταφερθεί το οικονομικό βάρος στις επόμενες γενιές, όπως συνέβη στο παρελθόν.
  • Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να προοδεύσει αναπτυξιακά.
  • Ο δημοσιονομικός κανόνας περιλαμβάνει εξαιρέσεις για κρίσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια, εξασφαλίζοντας έτσι δημοσιονομικό χώρο για το μέλλον.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ