Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, εξέφρασε έντονη κριτική κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική ισορροπία, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται στη φιλοσοφία της λιτότητας που ενισχύει τις ανισότητες.
Επισήμανε ότι η πολιτική αυτή προωθείται με την αντίληψη ότι η αύξηση των φόρων για τους πλούσιους θα πλήξει τις επενδύσεις.
Υπογράμμισε την αναποτελεσματικότητα των ανεξάρτητων αρχών και συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες ήταν καλύτεροι κατά τις δεκαετίες του '50 και '60, όταν τέτοιοι θεσμοί δεν υπήρχαν, και αμφισβήτησε τη λογική της κυβέρνησης ότι το νέο νομοσχέδιο θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση.
Διαβάστε αναλυτικά
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική ισορροπία, ανέφερε «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει τη λογική η οποία έχει χτίσει την ανισότητα, λιθαράκι, λιθαράκι, δημοσιονομική πολιτική που βασίζεται στη στενότητα, συγχρόνως με μια θεωρία ότι αν αυξήσουμε τους φόρους για τους πλούσιους αυτό θα χτυπήσει τις επενδύσεις. Ανεξάρτητες αρχές που θα κρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων, με οικονομολόγους από την ίδια ιδεολογική σκοπιά»
«Τη δεκαετία του ’50 και του ’60, όλοι οι οικονομικοί δείκτες ήταν καλύτεροι και δεν υπήρχαν ούτε δημοσιονομικά συμβούλια, ούτε ανεξάρτητες τράπεζες ούτε ανεξάρτητες αρχές. Μετά τη δεκαετία του ’80 όλοι οι δείκτες ήταν χειρότερα και υπήρχαν και ανεξάρτητες τράπεζες και δημοσιονομικά συμβούλια και ανεξάρτητες αρχές. Πού στηρίζει λοιπόν η κυβέρνηση ότι τα οικονομικά θα πάνε καλύτερα με αυτό τον τρόπο;», διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς και στάθηκε στο υψηλό επίπεδο των ανισοτήτων, αναφερόμενος και στην έκθεση και τις διαπιστώσεις της UBS.
Συνοπτικά
- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κριτικάρει το νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική ισορροπία, το οποίο θεωρεί ότι ενισχύει τις ανισότητες.
- Υποστηρίζει ότι η αύξηση των φόρων για τους πλούσιους δεν θα βλάψει τις επενδύσεις όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
- Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ανεξάρτητων αρχών και συμβουλίων, αναφέροντας καλύτερους οικονομικούς δείκτες στις δεκαετίες του '50 και '60.
- Τονίζει την ανάγκη για επανεξέταση της πολιτικής που προωθείται, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο ανισοτήτων.