Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, παρουσίασε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, υπόμνημα με προτάσεις για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Το υπόμνημα επισημαίνει την ανάγκη για ένα ανθεκτικό και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, επισημαίνοντας προκλήσεις όπως η εξάρτηση από την κατανάλωση και τον τουρισμό, η χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια και η έλλειψη καινοτομίας.
Προτείνεται η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στην παραγωγικότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και την ανασυγκρότηση του κράτους. Στρατηγικές περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις ΜμΕ, ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Ο Μπρατάκος τόνισε τη σημασία της επόμενης δεκαετίας ως καταλύτη για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη, καλώντας την Πολιτεία να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο παρεμβάσεων.
Διαβάστε αναλυτικά
Υπόμνημα με τις βασικές θέσεις και προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Στο υπόμνημα τονίζεται η επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού, εξωστρεφούς και δυναμικού αναπτυξιακού προτύπου «για την σύγκλιση της χώρας με τις οικονομικά ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της ισχύος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον».
Προκλήσεις και στρατηγικοί στόχοι
Τα προβλήματα του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης που εντοπίζει το επιμελητήριο, παρά την πορεία ανάκαμψης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, είναι :
- υπερβολική εξάρτηση από την κατανάλωση και τον τουρισμό
- το μικρό μέγεθος και η χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών επιχειρήσεων
- η μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό
- η χαμηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής
- η ανεπάρκεια σε ψηφιακές δεξιότητες και τις περιορισμένες επενδύσεις στην καινοτομία και
- η ύπαρξη διοικητικών στρεβλώσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για την αντιμετώπιση των αδυναμιών, το ΕΒΕΑ προτείνει τη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, πιο ανθεκτικού και ανταγωνιστικού, που θα ενσωματώνει καινοτομία και νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η προσπάθεια αυτή, όπως εκτιμά το επιμελητήριο, πρέπει να στηριχθεί σε πέντε στρατηγικούς πυλώνες: την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, την κινητοποίηση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και την ανασυγκρότηση του κράτους ως επιτελικού εταίρου της ανάπτυξης.
Προτάσεις πολιτικής για το νέο μοντέλο
Το υπόμνημα του ΕΒΕΑ αναλύει τις προτάσεις πολιτικής σε κρίσιμους άξονες. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, προτείνεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις ΜμΕ και η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ζητείται η υλοποίηση προγραμμάτων εξωστρέφειας με έμφαση σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Βιομηχανικής Ενέργειας με κίνητρα για ΑΠΕ σε βιομηχανικές ζώνες. Στην ανάπτυξη της καινοτομίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου, το ΕΒΕΑ ζητά ενισχυμένα κίνητρα σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
Προτείνει στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, την αναβάθμιση δημοσίων ΙΕΚ και τη δημιουργία κλαδικών Ακαδημιών Δεξιοτήτων. Για τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή παραγωγή, προτείνεται η αναβάθμιση υποδομών σε ψηφιακά και ενεργειακά δίκτυα, η στήριξη του ενεργειακού μετασχηματισμού των ΜμΕ και η αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών ταμείων. Όσον αφορά την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το ΕΒΕΑ τονίζει την ανάγκη προώθησης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση του ψηφιακού κράτους και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Τέλος, για τον χωρικό και κλαδικό αναπροσανατολισμό της παραγωγής, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η ανάπτυξη Βιομηχανικών Πάρκων νέας γενιάς, επενδύσεις σε υποδομές logistics, εξειδικευμένα κλαδικά επιχειρηματικά σχέδια, επένδυση στον πρωτογενή τομέα και επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, δήλωσε: «Η προσεχής δεκαετία πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στρατηγική μετάβαση της Ελλάδας σε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Στόχος μας είναι μια ανάπτυξη ισχυρή, ανθεκτική, συμπεριληπτική και δίκαιη, που θα αντιστοιχεί στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της Ελλάδας, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων της. Καλούμε την Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα συγκροτημένο πλαίσιο παρεμβάσεων, βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα και με σταθερό προσανατολισμό προς την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει περισσότερο και καλύτερα».
Συνοπτικά
- Ο Γιάννης Μπρατάκος παρουσίασε υπόμνημα στον Κωνσταντίνο Τασούλα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας σε προτάσεις για παραγωγικό μετασχηματισμό.
- Το υπόμνημα τονίζει την ανάγκη για ένα αναπτυξιακό πρότυπο ανθεκτικό και εξωστρεφές, επισημαίνοντας προκλήσεις όπως η εξάρτηση από την κατανάλωση και η έλλειψη καινοτομίας.
- Προτείνονται στρατηγικές όπως φορολογικά κίνητρα για ΜμΕ, ενίσχυση της καινοτομίας και προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
- Ο Μπρατάκος υπογραμμίζει τη σημασία της επόμενης δεκαετίας για βιώσιμη ανάπτυξη και καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει συγκροτημένο πλαίσιο παρεμβάσεων.