Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, εκδίδοντας νέα Navtex που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία αντιδρά στην ανακοίνωση του υδρογραφικού σταθμού της Λήμνου για έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους «Filia» ανάμεσα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο, υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η τουρκική αντι-Navtex απαιτεί συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τις τουρκικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι τα θαλάσσια όρια στο Αιγαίο παραμένουν ανεπίλυτα.
Διαβάστε αναλυτικά
Η Τουρκία επανέρχεται αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εκδίδοντας Navtex που όχι μόνο διεκδικεί δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στο βόρειο Αιγαίο, αλλά και απαιτεί τον έλεγχο των ερευνών σε θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται υπό ελληνική δικαιοδοσία.
Ο υδρογραφικός σταθμός της Λήμνου ανακοίνωσε Navtex για τη διεξαγωγή ερευνών από το ωκεανογραφικό σκάφος «Filia» στο Βόρειο Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος, από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου 2025. Οι έρευνες θα καλύψουν περιοχές ανάμεσα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε αντι-Navtex μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex δεσμεύει θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι τα ακριβή όρια μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν προς οριοθέτηση.
Παράλληλα, στην τουρκική αντι-Navtex επισημαίνεται ότι «όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας πρέπει να συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές».
Η Navtex της Ελλάδας
Η Navtex της Τουρκίας
Συνοπτικά
- Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
- Η ελληνική Navtex αφορά έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους «Filia» από 5 έως 12 Ιουλίου 2025.
- Η Τουρκία απαιτεί συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων με τις αρχές της, υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
- Η τουρκική αντίδραση επισημαίνει ότι τα θαλάσσια όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν ανεπίλυτα.