ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαρινάκης: Το μεταναστευτικό σε κρίσιμο σημείο – Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο όφελος των πολιτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προαναγγελία λήψης αυστηρότερων και ως εκ τούτου αποδοτικότερων μέτρων για τη διαχείριση των ολοένα και πιο αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη «πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα» προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που χαρακτήρισε πρωτοφανή την εκδίωξη κατ’ ουσίαν της Ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από τη Βεγγάζη, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρήσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας και επανέλαβε πως σε «οριακές καταστάσεις», όπως η σημερινή, «χρειάζεται η ευρωπαϊκή στήριξη» ως προς το ενδεχόμενο επιπρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο συνέβη, δηλαδή να μη δεχτεί η “επίσημη” τέλος πάντων και “ανεπίσημη” ταυτόχρονα, γιατί δεν είναι αναγνωρισμένη η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα μετανάστευσης, ο οποίος συνοδευόταν και από τρεις υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το θυμηθούμε στο παρελθόν και είναι σε αντίθεση με αυτό το οποίο συνέβη λίγες ημέρες πριν, όταν και πάλι ο κύριος Χαφτάρ δέχτηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μία διμερή ουσιαστικά συνάντηση. Κοιτάξτε, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει και αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση την ενδιαφέρει το συμφέρον των πολιτών. Πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και έχει δείξει ότι σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις, όταν οι πιέσεις αυξάνονται και τα περιθώρια στενεύουν, εξετάζει όλο και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα συζητηθεί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη, τον αρμόδιο υπουργό για ζητήματα Μετανάστευσης, μεταναστευτικής πολιτικής. Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι. Οι ροές είναι πάρα πολλές δηλαδή, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον Ιανουάριο ξεπερνούν τις 7.000 στην Κρήτη.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει υποδειγματικά να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και στον Έβρο τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν και πάλι οριακές καταστάσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε κλιμακωτά. Φτάσαμε και άλλες φορές σε τέτοιο σημείο με άλλα χαρακτηριστικά. Η υβριδική απειλή στον Έβρο είχε άλλα χαρακτηριστικά, για να μην τα συγχέουμε. Εδώ μιλάμε για μία αυξανόμενη και συνεχιζόμενη μεγάλη ροή μεταναστών, η οποία είναι νότιά μας. Τα δίκτυα των λαθροδιακινητών φαίνεται ότι δεν υποκύπτουν. Από την άλλη πλευρά, είχαμε μια διαφορετικού τύπου συνάντηση, με διαφορετική φιλοσοφία από τη δυτική Λιβύη, πολύ πιο συνεργάσιμη».

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι στην κατεύθυνση του καταλογισμού και της επιστροφής των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ για το πρόστιμο, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι «το πρόστιμο δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε και σε μία λογική διαπραγμάτευσης και ελπίζω μείωσης, αυτό στο βάθος των ετών, να συμψηφιστεί με μελλοντικές επιδοτήσεις και αυτό ουσιαστικά να μην φανεί στην τσέπη του αγρότη»..

Ως προς το ενδεχόμενο αιτήματος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το ποινικό αδίκημα, πρέπει να το περιγράφεις στο χαρτί, να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, όσο κι αν θέλεις να λαϊκίσεις». Επίσης, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι προσωπικά «στοιχεία επιβαρυντικά που να συνιστούν ποινικά αδικήματα δεν βλέπω», απέφυγε, πάντως να αποκλείσει την πιθανότητα να καταθέσει η πλειοψηφία αίτημα σύστασης για Προανακριτική Επιτροπή για τους δύο πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 2015, αλλά και ενδεχόμενη επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας, ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι είναι «ο εκφραστής της πολιτικής του να “κάνουμε το μαύρο άσπρο” και συνέχισε λέγοντας ότι «το πολιτικό έγκλημα που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισεκατομμύρια και την έφερε άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον πίσω, συνετελέσθη από τη μέρα εκλογής του κυρίου Τσίπρα μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το κλειστό Χρηματιστήριο, το Μνημόνιο».

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ