Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε ανάρτησή της τόνισε τη σημασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ασφάλειας στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Με έμφαση στην εξάλειψη της βίας και την ενίσχυση της θεσμικής αξιοπιστίας, ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της προόδου.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε νέα ρύθμιση που προσφέρει σε παλιούς φοιτητές μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ επισημάνθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί φοιτητές, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των πανεπιστημίων και την αποδέσμευση πόρων.
Διαβάστε αναλυτικά
«Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους αποτελούν απαράβατο όρο δημοκρατίας, αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα και κοινή υποχρέωση όλων μας» τονίζει σε ανάρτησή της στα social media η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη σημερινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.
Η υπουργός, η οποία υλοποίησε με αποφασιστικότητα και ευαισθησία όσα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστημίων υπογραμμίζει ότι «Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να κρυφτεί ή να επικαλεστεί άλλοθι, προκειμένου να καλύψει την αδράνεια ή την ακρασία του. Με συνεργασία και σύμπνοια θα πετύχουμε το αυτονόητο: ελευθερία και ασφάλεια για όλους. Το Εθνικό Παρατηρητήριο που δημιουργούμε στο Υπουργείο Παιδείας, θα διασφαλίσει τη διαρκή και συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας σε όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια. Η λογοδοσία είναι προϋπόθεση επιτυχίας».
Στη συνέχεια, μιλώντας για τους «αιώνιους φοιτητές», η Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρει ότι, με τις νέες ρυθμίσεις «στοχεύουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τους κοινωνικά ευάλωτους ενεργούς φοιτητές ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Όμως ταυτόχρονα καλύπτουμε και την ανάγκη θωράκισης της θεσμικής αξιοπιστίας των πανεπιστημίων μας. Η εκκαθάριση των μητρώων είναι μια πράξη ουσιαστικού “νοικοκυρέματος” προς όφελος των παιδιών που ήδη φοιτούν και εκείνων που ετοιμάζονται να περάσουν τις πόρτες των ΑΕΙ. Για εμάς η συνολική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι επιλογή και στόχευση και εξελίσσεται σε πολλαπλούς άξονες ήδη από το 2019».
«Αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ΑΕΙ, ανακαινίζουμε τις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες και δημιουργούμε νέες σύγχρονες. με έμφαση στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Καλύπτουμε με μόνιμο προσωπικό, τις αυξημένες εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες των Ιδρυμάτων. Τέλος με τη συστηματική ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων μας, επιδιώκουμε να έχουν τα παιδιά της ελληνικής οικογένειας, σύγχρονη γνώση ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας» καταλήγει στην ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας.
«Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι “αιώνιοι φοιτητές”»
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάστηκε η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει σε παλιούς φοιτητές μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.
Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.
Πέραν της κατηγορίας αυτής, επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε.
Όπως σημειώθηκε, αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν τη δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, θα βελτιωθούν οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες, διότι θα αφαιρεθούν άτομα που φαίνεται να αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.
Συνοπτικά
- Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε την ανάγκη πλήρους αναβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων με έμφαση στην ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφάλεια.
- Δημιουργείται Εθνικό Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση της βίας στα πανεπιστήμια και τη διασφάλιση θεσμικής αξιοπιστίας.
- Νέα ρύθμιση δίνει στους παλιούς φοιτητές μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ θα διαγραφούν ανενεργοί φοιτητές.
- Η αναβάθμιση περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, με στόχο τη σύγχρονη εκπαίδευση.