ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευθυμίου: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο διαμορφώθηκε μέσα από συζητήσεις με εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Η υφυπουργός Άννα Ευθυμίου αναλύει τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις, όπως την επέκταση του επιδόματος κυοφορίας-λοχείας, που ενισχύουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, παρουσίασε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο προέκυψε από συζητήσεις με εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την ελάφρυνση των διοικητικών βαρών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που ενισχύουν το επίδομα κυοφορίας-λοχείας και κάνουν το επίδομα γονικής άδειας αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο.

Επιπλέον, υποστηρίζει τους εργαζόμενους συνταξιούχους με προσαυξήσεις στη σύνταξή τους, χωρίς να επιβαρύνονται με την Εισφορά Αλληλεγγύης. Η Ευθυμίου τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και υπογράμμισε τη διάταξη που απαγορεύει τη μείωση μισθών μετά την ένταξη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Διαβάστε αναλυτικά

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις, μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου.

Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπό ψήφιση ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως το επίδομα κυοφορίας-λοχείας, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε περισσότερες εργαζόμενες μητέρες.

«Τι γινόταν ως τώρα; Έπρεπε να έχει μια μητέρα 200 ημέρες ασφάλισης στον ίδιο πρώην ασφαλιστικό φορέα τα τελευταία δύο χρόνια από την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού. Αν, όμως, έχει 150 ημέρες σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα και 50 ημέρες ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δεν έπαιρνε το επίδομα κυοφορίας-λοχείας.

Τώρα, έρχεται και επιβάλλεται μια ενοποίηση των πρώην ασφαλιστικών φορέων στο κομμάτι αυτό. Οι ημέρες ασφάλισης λειτουργούν σωρευτικά και πλέον μπορεί να το λάβει κανονικά. «Πρόκειται για μια μεταβατική διάταξη στην κατεύθυνση της κατάρτισης του ενιαίου κανονισμού παροχών σε χρήμα, που, αυτήν τη στιγμή, μελετάμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του επιδόματος κυοφορίας-λοχείας», διευκρίνισε η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με το επίδομα γονικής άδειας, η Άννα Ευθυμίου σημείωσε ότι πλέον είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο, επισημαίνοντας ότι τόσο με αυτήν όσο και με την προηγούμενη διάταξη, η κυβέρνηση θέλει στην ουσία να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, για να μπορέσουν έτσι να χτίσουν καλύτερα και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους.

Για τους συνταξιούχους που θα συνεχίζουν να εργάζονται

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους συνταξιούχους που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να εργάζονται και έρχονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενη ένταξή τους στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, λόγω της προσαύξησης στη σύνταξή τους, όταν θα σταματήσουν να εργάζονται.

«Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, όταν ένας εργαζόμενος συνταξιούχος θα δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του, τότε η προσαύξηση αυτή δεν οδηγεί σε ένταξη στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ούτε και σε αλλαγή κλίμακας, εφόσον η σύνταξη υπόκειται ήδη σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Κατά τον τρόπο αυτό, στηρίζουμε την πολιτική του Υπουργείου που ενισχύει την απασχόληση των συνταξιούχων και συνακόλουθα και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προέκυψε έπειτα από διάλογο και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις και μέσα σε αυτό ενσωματώνονται οι προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες και αφαιρεί ένα μέρος διοικητικού βάρους από τις επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στις προσλήψεις, που, πλέον, αντί για τέσσερα έγγραφα, χρειάζεται ένα».

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η Άννα Ευθυμίου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, για να καταρτιστεί ένα μονοετές σχέδιο δράσης έως τα τέλη του έτους.

«Θα υιοθετηθεί η βέλτιστη πρακτική μέσα από έναν πραγματικά ουσιαστικό διάλογο, ώστε να πάμε στην ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία, που έγινε νόμος του κράτους τον Δεκέμβριο του 2024», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την προς ψήφιση διάταξη για την απαγόρευση μείωσης του μισθού του εργαζομένου, μετά την ένταξη του κλάδου στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η Άννα Ευθυμίου υπογράμμισε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική διάταξη, λέγοντας.

«Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης μειώσει τον μισθό, που ήταν στα 1.000 ευρώ, στα 880 ευρώ, στον κατώτατο δηλαδή, αυτό, πλέον, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και ο εργαζόμενος έχει στο χέρι του το “όπλο” της καταγγελίας και της δυνατότητας της επαναφοράς του μισθού του στο ύψος που ήταν πριν ενταχθεί ο κλάδος στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας», εξήγησε.

Συνοπτικά

  • Η υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου παρουσίασε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προήλθε από διάλογο με εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
  • Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ενισχύσεις στα επιδόματα κυοφορίας-λοχείας και γονικής άδειας, κάνοντάς τα αφορολόγητα και ανεκχώρητα.
  • Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα επωφελούνται από προσαυξήσεις στη σύνταξή τους χωρίς επιβάρυνση από την Εισφορά Αλληλεγγύης.
  • Η διάταξη που απαγορεύει τη μείωση μισθών μετά την ένταξη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δόνηση στην Κεφαλονιά