Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε στις ανησυχίες της ΓΣΕΕ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν καταργείται το 8ωρο αλλά παρέχεται η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης έως 13 ώρες ημερησίως, με τη ρητή συμφωνία του εργαζομένου και μόνο για 37 ημέρες το χρόνο.
Η Κεραμέως χαρακτήρισε «fake news» τις φήμες περί μόνιμου 13ώρου, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά εργασίας.
Επίσης, εξέφρασε απορία για την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε ευεργετικές ρυθμίσεις, όπως η ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων και η προστασία των εργαζομένων.
Διαβάστε αναλυτικά
Απαντήσεις στις αιτιάσεις της ΓΣΕΕ για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε η Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν καταστρατηγεί το 8ωρο, αλλά δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να εργαστεί υπερωριακά έως 13 ώρες και στον ίδιο εργοδότη, επεκτείνοντας, έτσι, τη δυνατότητα αυτή που, μέχρι σήμερα, ισχύει για δύο εργοδότες.
«Το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο»
«Το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο. Το οκτάωρο είναι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όπως και στη δική μας, υπάρχει η δυνατότητα, το τονίζω, για υπερωριακή απασχόληση. Δηλαδή να δουλεύεις μία δέκατη, μία ενδέκατη, μία δωδέκατη μέχρι δέκατη τρίτη ώρα. Υπήρχε, μέχρι σήμερα, η δυνατότητα να δουλεύεις έως 13 ώρες κατ’ εξαίρεση σε δύο εργοδότες. Ας πούμε ότι δουλεύω σε μία ταβέρνα. Μπορούσα να δουλέψω και σε μία δεύτερη ταβέρνα και συνολικά να κάνω 13 ώρες. Είχε δημιουργηθεί όμως το εξής. Έρχονταν εργαζόμενοι και μας έλεγαν, μα, γιατί να πρέπει ντε και καλά να πάω σε δεύτερη ταβέρνα και να μην μπορώ να συμπληρώσω κατ’ εξαίρεση, όταν χρειάζεται, 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη;» είπε η Υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι, πρώτον, είναι δυνατότητα και όχι υποχρέωση, δεύτερον, θέλει τη ρητή συμφωνία του εργαζομένου και, τρίτον, αποφέρει περισσότερα έσοδα στον εργαζόμενο.
«Fake news» ότι το ωράριο εργασίας γίνεται 13ωρο
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα επιτραπεί να απασχολείται ένας εργαζόμενος 13 ώρες ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας πως αυτό είναι εξαίρεση. «Πόσο δηλαδή εξαίρεση; Όχι πάνω από 37 ημέρες τον χρόνο. ‘Αρα, σε αυτούς που λένε ότι πάει, έγινε 13ωρο το ωράριο εργασίας: fake news».
Και συμπλήρωσε: «Η απάντηση είναι α) μόνο εάν το επιθυμείς, β) με πολύ σημαντική προσαύξηση στην αποζημίωση και γ) δεν είναι μόνιμο το 13ωρο, επιτρέπεται μόνο 37 ημέρες τον χρόνο».
Κληθείσα να σχολιάσει περιπτώσεις, όπου ένας εργαζόμενος τυχόν υφίσταται πίεση από τον εργοδότη, για να εργαστεί υπερωριακά, διερωτήθηκε «σε μία αγορά εργασίας με ανεργία 8% ποιος αποκτά μεγαλύτερη δύναμη ολοένα και περισσότερο; Δηλαδή, αυτήν τη στιγμή, ποια είναι η μόνιμη πρόκληση των επιχειρηματιών; Δεν βρίσκουμε κόσμο, δεν βρίσκουμε άνθρωπο, θέλουμε να προσλάβουμε. Σε μία αγορά εργασίας, που αλλάζει ριζικά τα τελευταία χρόνια, η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζομένου ολοένα και δυναμώνει και ό,τι ίσχυε, μέχρι σήμερα, για το αν θα κάνεις υπερωρία ή όχι, ισχύει και τώρα».
Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την κατάπληξή της για τη στάση της ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και έθεσε μία σειρά από ερωτήματα.
«Η ΓΣΕΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, θέλει να μην υπάρχει δυνατότητα, για να δουλεύει τέσσερις ημέρες, αντί για πέντε, ένας εργαζόμενος γονέας; Η ΓΣΕΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, θέλει να μην είναι περισσότερες γυναίκες δικαιούχοι του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην είναι το επίδομα γονικής άδειας αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην έχουμε περαιτέρω ρυθμίσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, ας πούμε υποχρεωτικά να υπάρχει συντονιστής υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά έργα, εκεί που γίνονται εργατικά ατυχήματα; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην έχουμε εκπαίδευση από την επιχείρηση προς τους εργαζόμενους σε μαθήματα πρώτων βοηθειών; Η ΓΣΕΕ θέλει να μην επεκτείνεται η άδεια μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες;» διερωτήθηκε η ίδια.
Τι απαντά η Νίκη Κεραμέως στη ΓΣΕΕ
Στις δε αιτιάσεις της ΓΣΕΕ ότι το νομοσχέδιο αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις Συλλογικές Συμβάσεις, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για ρυθμίσεις που προωθούνται εντός του έτους και οι οποίες θα αφορούν την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων.
«Αυτήν τη στιγμή, που μιλάμε και αυτήν την εβδομάδα, έχουμε συνέχεια συζητήσεις με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για ρυθμίσεις που θα φέρουμε εντός του 2025 για το πώς θα ενισχύσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις. Εάν θεωρείτε ότι δεν δίνουμε αρκετό βάρος, εγώ θα σας πω το εξής. Προχθές, υπεγράφη για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στο μέταλλο. Είχε 12 χρόνια να υπογραφεί και ξέρετε τι προβλέπει; Υψηλότερους μισθούς από τον νομοθετικά προβλεπόμενο. Πριν από αυτήν, υπογράφηκαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας, τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς και για τον κλάδο του τουρισμού. Αυτή η κυβέρνηση είναι που θέλει να τις ενισχύσει και, γι’ αυτό, προβαίνει σε ενέργειες για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων και θα έχουμε περισσότερα νέα εφέτος» σχολίασε.
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και απαγορεύει ρητά σε έναν εργοδότη να μειώσει τις αποδοχές του εργαζομένου, μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. «Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί υπήρχε μία συμφωνία ας πούμε ότι θα παίρνεις 1.800 ευρώ και θα δουλεύεις, όσο χρειάζεται. Υπήρχαν, μας γίνονται καταγγελίες γι’ αυτά. Μπορεί να είσαι λοιπόν ένας εργοδότης και να πεις ξέρεις τι; Τώρα, επειδή υπάρχει αυστηρός έλεγχος, πάμε να μειώσουμε τον ονομαστικό μισθό σου, για να βάζουμε υπερωρίες. Απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι απαγορεύει ρητά τη μείωση των αποδοχών. Αυτό για ποιον είναι; Δεν είναι για τον εργαζόμενο; Εγώ, λοιπόν, ρωτώ ευθέως τη ΓΣΕΕ. Όλα αυτά και αυτά είναι μόνο ένα δείγμα των φιλεργατικών ρυθμίσεων, που έχει αυτό το νομοσχέδιο, δεν τα θέλει η ΓΣΕΕ;» είπε η κ. Κεραμέως.
Για τη ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα του εργαζομένου να αιτηθεί σπαστή άδεια, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι γίνεται, κατόπιν αίτησης του εργαζομένου και επαφίεται σε συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του εργοδότη.
Συνοπτικά
- Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο και δεν καταργείται.
- Δίνεται η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης έως 13 ώρες ημερησίως, μόνο με συμφωνία του εργαζομένου και για 37 ημέρες το χρόνο.
- Η υπουργός χαρακτήρισε τις φήμες περί μόνιμου 13ώρου ως «fake news» και τόνισε τη σημασία της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
- Επιπλέον, εξέφρασε απορία για την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε ευεργετικές ρυθμίσεις που προωθούν την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.