ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελλάδα σφυρηλατεί ισχυρές συμμαχίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με Ιταλούς αξιωματούχους, ενώ διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια οικοδόμησης πολιτιστικών συμμαχιών.

Η Ελλάδα προχωρά σε στρατηγικές συμμαχίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με πρόσφατη υποστήριξη από την Ιταλία. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της, ο οποίος υποσχέθηκε βοήθεια ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε την επιστροφή αρχαίων νομισμάτων.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά συνεργασίες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση είναι διχασμένη, με την κοινή γνώμη να υποστηρίζει τον επαναπατρισμό, ενώ οι νόμοι περιορίζουν τις δυνατότητες του Βρετανικού Μουσείου να εκχωρήσει τα Γλυπτά.

Ένας καθηγητής από την Οξφόρδη εκτιμά ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε αναλυτικά

Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο η Ελλάδα οικοδομεί αθόρυβα έναν πολιτιστικό συνασπισμό, ώστε να διεκδικήσει την κλεμμένη κληρονομιά της.

Η ιστοσελίδα artnet έγραψε ότι η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της Αλεσάντρο Τζούλι, με τον δεύτερο να υπόσχεται την υποστήριξη της χώρας του στις ελληνικές προσπάθειες. «Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αυξανόμενη διεθνή δυναμική πίσω από την εκστρατεία της Ελλάδας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζουν προς μια πιθανή λύση και η παγκόσμια κοινή γνώμη συνεχίζει να μετατοπίζεται υπέρ της επιστροφής», έγραψε το δημοσίευμα.

Έπειτα, τόνισε ότι τα λόγια του Τζούλι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί συνοδεύονται από πράξεις. Η Ιταλία ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό 145 αρχαίων νομισμάτων, ενώ συμφωνήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινών πολιτιστικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης σύγχρονων Ελληνοϊταλών ζωγράφων όπως ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και ο Αλμπέρτο Σαβίνιο, τα έργα των οποίων θα παρουσιαστούν παράλληλα με τις αρχαιότητες που τους ενέπνευσαν. Οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν επίσης τις δύο θεματικά αδελφοποιημένες εκθέσεις «Κυκλαδίτισσες: Ανείπωτες ιστορίες» και «Πώς να είσαι γυναίκα στην Πομπηία».

Το artnet σημείωσε ότι η συμμαχία Ελλάδας – Ιταλίας δεν είναι μεμονωμένη προσπάθεια. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της ελληνικής διπλωματίας που επεξεργάζεται τον επαναπατρισμό του αρχαιοελληνικού θησαυρού που κλάπηκε από τον Λόρδο Έλγιν.

Νωρίτερα φέτος, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για να συζητήσει τις ευκαιρίες για την προστασία και την προώθηση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια έκθεση αρχαίων ελληνικών θησαυρών που θα συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 2028.

Περιγράφοντας τη συνάντησή της με τον Daren Beattie, τον υφυπουργό Δημόσιας Διπλωματίας του Τραμπ, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Αγαπάει πολύ την Ελλάδα και έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία. Ήταν ενθουσιώδης και δήλωσε από την αρχή ότι είναι πολύ πρόθυμος όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά και να διευρύνουμε τη συνεργασία που έχουμε».

Αν και η συμφωνία αυτή δεν περιελάμβανε ρητή αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στην Ελλάδα μιας χάλκινης κεφαλής γρύπα του 7ου αιώνα από το Met. Το πολύτιμο κομμάτι είχε κληροδοτηθεί στο μουσείο το 1972 και έκτοτε βρισκόταν σε περίοπτη μόνιμη έκθεση, ενώ το 1999 μεταφέρθηκε στην είσοδο της ελληνικής και ρωμαϊκής γκαλερί του μουσείου.

Η κατάσταση στο αντίπαλο στρατόπεδο

Η χρονική συγκυρία των ελληνικών κινήσεων δεν είναι τυχαία, καθώς γίνεται τη στιγμή που το βρετανικό στρατόπεδο είναι χωρισμένο σε τρεις παρατάξεις. Από τη μία το Βρετανικό Μουσείο -και λίγοι Βρετανοί υποστηρικτές- αρνούνται τον επαναπατρισμό, ζητώντας εγγυήσεις, όπως αρχαιοελληνικούς θησαυρούς ως αντάλλαγμα για να δώσουν τα κλεμμένα Γλυπτά. Από την άλλη, η βρετανική κοινωνία στηρίζει την Ελλάδα, θεωρώντας ότι όσο τα Γλυπτά παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο επηρεάζονται αρνητικά οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Η τρίτη παράταξη είναι η Εργατική κυβέρνηση της χώρας που τηρεί ουδέτερη στάση, σε αντίθεση με τους προκατόχους, τους Συντηρητικούς, που στήριζαν ένθερμα το Βρετανικό Μουσείο.

Ενδεικτικά, ο πρώην Βρετανός Ρίσι Σουνάκ είχε προηγουμένως ορκιστεί να προστατεύσει τα Γλυπτά, χαρακτηρίζοντάς τα «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο» για τη χώρα του. Ωστόσο, η φύση μιας πιθανής συμφωνίας παραμένει αόριστη, καθώς ένας νόμος του 1963 του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρήσει αντικείμενα, ενώ η Ελλάδα αρνείται να δεχτεί την επιστροφή των Γλυπτών ως «δάνειο». Μια τέτοια συμφωνία θα αναγνώριζε τη διεκδίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κυριότητα των Γλυπτών και θα απέρριπτε τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Ο Dan Hicks, καθηγητής σύγχρονης αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στον ελληνικό Τύπο, δήλωσε: «Τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο για αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Συνοπτικά

  • Η Ελλάδα ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες της για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, με πρόσφατη υποστήριξη από την Ιταλία.
  • Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της, ο οποίος υποσχέθηκε βοήθεια και ανακοίνωσε την επιστροφή αρχαίων νομισμάτων.
  • Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά συνεργασίες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028.
  • Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διχασμένη, με την κοινή γνώμη να υποστηρίζει τον επαναπατρισμό, ενώ οι νόμοι περιορίζουν τις δυνατότητες του Βρετανικού Μουσείου.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ