ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τασούλας: Η Ελλάδα αποτελεί φάρος σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραχώδη περιοχή μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον αξιόπιστο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή κατά την έναρξη της 29ης Συζήτησης του Economist.

Στην έναρξη της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί φάρο σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ανέφερε ότι οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως ο αναθεωρητισμός και οι πολεμικές συγκρούσεις, απαιτούν ενότητα και συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Τόνισε τη σημασία της στήριξης στην Ουκρανία και τη διαδικασία ειρηνικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Διαβάστε αναλυτικά

«Η Ελλάδα παραμένει ένας φάρος σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος σταθερός, συνομιλεί με τους πάντες με ειλικρίνεια και ρεαλισμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας κηρύσσοντας την έναρξη, της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, με θέμα «Βαδίζοντας σταθερά πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί αβεβαιότητας».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, η χώρα μας, «πάνω απ’ όλα, παραμένει προσηλωμένη στην αξία του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με βάση το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, απορρίπτοντας τη βία, τη μονομέρεια και τον αναθεωρητισμό ως μέσα άσκησης πολιτικής, στη σύγχρονη εποχή, στον 21ο αιώνα».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρθρώνει λόγο και συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων του καιρού μας. Στηρίζει το έργο του ΟΗΕ, πιστεύοντας στην ανάγκη αύξησης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετριασμού του δικαιώματος αρνησικυρίας των μονίμων μελών του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η θεματική της φετινής συνάντησης δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διεθνής συγκυρία χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι «σταθερές δεκαετιών στις διεθνείς σχέσεις κλονίζονται και οι πολεμικές συρράξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο αναθεωρητισμός και ο ακραίος εθνικισμός εξαπλώνονται επικίνδυνα στη γειτονιά μας και ευρύτερα, ενώ ο απομονωτισμός και η μονομερής δράση και το δίκαιο της ισχύος ενισχύονται εις βάρος της πολυμέρειας και της συνεργασίας» και πρόσθεσε ότι «ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών θεσμών, που οικοδομήθηκαν πάνω στα ερείπια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης, όπως η απαγόρευση χρήσης και απειλής χρήσης βίας, το απαραβίαστο των συνόρων και ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας παραβιάζονται καθημερινά ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο καταπατώνται κατάφωρα σε πολλές περιοχές του πλανήτη».

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «η σταδιακή μεταβολή της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων σε συνδυασμό με κρίσεις στο εσωτερικό δυτικών δημοκρατικών χωρών, αλλά και τη διατήρηση οικονομικών ανισοτήτων παγκοσμίως, έχουν πλήξει την αξιοπιστία της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης όπως είχε οικοδομηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και τόνισε ότι «ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα ή παρωχημένη αντίληψη μιας άλλης εποχής ή ρομαντισμό αλλά μια αδήριτη ανάγκη και μονόδρομο για την ανθρωπότητα».

Ακολούθως, σημείωσε, ότι «στο πνεύμα αυτό, η ολόπλευρη στήριξή μας προς την Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής, δεν ήταν απλώς μία στάση αλληλεγγύης προς μία φίλη χώρα, αλλά μία έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσής μας στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να στηρίζουμε τον αγώνα των Ουκρανών για ελευθερία, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την κυρίαρχη βούληση του ίδιου του ουκρανικού λαού».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «ομοίως, στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του έναντι οιασδήποτε απειλής, με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνιμη και βιώσιμη λύση στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από διπλωματία και ειρηνικές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της σύγκρουσης και την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των επόμενων γενεών».

Μιλώντας για την Κύπρο, όπου συνεχίζεται για 51 χρόνια η παράνομη τουρκική κατοχή, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι η βία επ’ ουδενί δεν μπορεί να γεννά δίκαιο. Στηρίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονιά μας, καθώς και στις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις στην οικονομία, στο κλίμα, στην υγεία, σημείωσε ότι «καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την ενότητα και τη συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουμε την “πολυτέλεια” της μονομέρειας ή της απομόνωσης».

Όπως είπε «μόνον από κοινού και με πίστη στις αξίες και αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα, στην αβεβαιότητα που είναι το θέμα του συνεδρίου του Economist» και συμπλήρωσε «στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση του παγκόσμιου ρόλου της Ένωσης. Μιας Ένωσης που είναι έτοιμη να υποδεχθεί στους κόλπους της όλες τις υποψήφιες χώρες που πληρούν τους απαιτούμενους όρους και προϋποθέσεις».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «το εγχείρημα αυτό δεν θα πρέπει να ιδωθεί ως προσπάθεια απομονωτισμού, αλλά ως δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών να λαμβάνουν αποφάσεις και να δρουν αυτοδύναμα για την προστασία των αρχών και των συμφερόντων τους σε καίριους τομείς, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα» και κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα, η χώρα μας, υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή και δη για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία θα πρέπει να σέβεται πλήρως τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών», ενώ σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι αμφισβητείται ο ζωτικός χαρακτήρας των διατλαντικών δεσμών, τόσο διμερώς στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου του Economist θα αναλυθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλτ Τραμπ και τη σχέση Ευρώπης – ΗΠΑ, το μέλλον της Ευρώπης και τη στρατηγική της για την Άμυνα και την Ασφάλεια καθώς και την παγκόσμια προοπτική για τις επενδύσεις. Το συνέδριο θα επεκταθεί, ακόμη, σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, την κλιματική κρίση, τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και οι νέες.

Συνοπτικά

  • Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας, με δέσμευση στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση διαφορών.
  • Ο Πρόεδρος Τασούλας τόνισε τη σημασία της στήριξης στην Ουκρανία και της ειρηνικής διαπραγμάτευσης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία.
  • Η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
  • Ο Τασούλας υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων διεθνών κρίσεων και προκλήσεων.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ