Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλεί επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση FOOD EXPO 2026, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo. Η έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης εξαγωγικών συνεργασιών.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας στοχεύει στην προώθηση τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Οι επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2026, με προτεραιότητα σε εξαγωγικές δραστηριότητες και πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες.
Διαβάστε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση FOOD EXPO 2026
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση FOOD EXPO 2026, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2026 στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo στα Σπάτα Αττικής.
Η FOOD EXPO αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς στον κλάδο, παρουσιάζοντας διαρκώς αυξανόμενη δυναμική και διεθνή απήχηση. Το 2025 η έκθεση προσέλκυσε σχεδόν 35.000 επαγγελματίες από το χώρο της λιανικής πώλησης, του χονδρεμπορίου, της μαζικής εστίασης και της φιλοξενίας, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν περισσότερα από 52.000 προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από 1.300 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρουσία 3.673 διεθνών επισκεπτών και 1.000 hosted buyers από 80 αγορές-στόχους (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), που πραγματοποίησαν πάνω από 15.000 b2b meetings με τους εκθέτες, δημιούργησε ένα ιδανικό περιβάλλον επιχειρηματικής δικτύωσης και ανάπτυξης εξαγωγικών συνεργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν ως εκθέτες.
Μέσω των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τη γαστρονομική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων και τη μεγάλη δυναμική των premium ελληνικών τροφίμων και ποτών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αυτή, παρουσίασε στο ειδικά διαμορφωμένο Mediterranean Food Stage συνταγές από τη Μακεδονική Κουζίνα ενώ, παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να παρουσιάσουν την ταυτότητα των εταιρειών και τα προϊόντα τους.
Η φετινή FOOD EXPO 2026 θα ανοίξει τις πύλες της σε πάνω από 35.000 εμπορικούς επισκέπτες από επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής πώλησης, του χονδρεμπορίου, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης και 3.500 διεθνείς αγοραστές, 1.000 από τους οποίους αποτελούν hosted buyers από 80 χώρες -στόχους (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία), αλλά και αρκετά ευρωπαϊκά κράτη όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία κ.ά.. Μέσω της υποστήριξης που λαμβάνουν από τις οργανωμένες συμμετοχές οργανισμών και επιμελητηρίων, νέες επιχειρήσεις με όραμα, γνώση και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις με την πρωτοτυπία, την καινοτομία και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους, εντός και εκτός συνόρων.
Από το σύνολο των 1.300 εκθετών που αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, περίπου 200 εκθέτες αποτελούν διεθνείς συμμετοχές από 30 χώρες (όπως: Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Τουρκία, Βουλγαρία, Κορέα, Πολωνία, Κίνα, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Λίβανο, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Ολλανδία, Ινδία, Ρουμανία, Αυστρία, Μαλαισία και Κύπρο), ενισχύοντας το διεθνή χαρακτήρα και την αναγνώριση της έκθεσης από την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σταθερή προσήλωση στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, θα συμμετάσχει για ένατη φορά στη FOOD EXPO, συνεχίζοντας τη διαχρονική και δυναμική της παρουσία. Κεντρικός στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας είναι η προβολή της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ανταγωνιστικότητας των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, η διείσδυσή τους σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, η δικτύωση και η γνωριμία τους με επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων και ποτών. Επίσης, βασικό ζητούμενο της συμμετοχής της ΠΚΜ στην κορυφαία αυτή διοργάνωση είναι η προβολή και η προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, ως ένας από τους ελλαδικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής με παγκόσμια απήχηση.
Για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενοικίαση ειδικά διαμορφωμένου χώρου, με ιδιαίτερης αισθητικής περίπτερα τύπου «νησίδας», σε κεντρικό σημείο στο Hall 1, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω έκθεσης θα παρέχεται τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, παρέχονται σε όλους τους εκθέτες: ηλεκτρονικές προσκλήσεις, κάρτες «εκθέτη» για ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης των επιχειρήσεων και των στελεχών τους για όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, δωρεάν θέση στάθμευσης ανά εκθέτη, συνεργεία παλετοφόρων και ανυψωτικών για τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων, καθημερινός καθαρισμός του περιπτέρου, ιατρείο, σημεία αντισηψίας και απολύμανσης, κλιματισμός, δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τη διοργάνωση FOOD EXPO. Ειδικά για τους οινοποιούς, παρέχονται info Oenotelia, ποτήρια, πάγος, σαμπανιέρα κ.λπ. εξοπλισμός, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Στις εισόδους 1 και 2 (πλησίον του HALL1 και HALL4 αντίστοιχα) παρέχονται υπηρεσίες υποδοχής επισκεπτών με δύο γραμματείες, για την άμεση καταγραφή των επαγγελματιών που προσέρχονται στην έκθεση με τη χρήση σύγχρονης μηχανοργάνωσης.
Επιπλέον, προβλέπεται η παρουσίαση της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κατάλογο εκθετών της FOOD EXPO, με αναλυτική προβολή όλων των επιχειρήσεων και η συμμετοχή των εκθετών της Περιφέρειας στις Β2Β συναντήσεις με ξένους αγοραστές καθώς και η παρουσίαση των εκθετών στο website της έκθεσης.
Παράλληλα, σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν και digital (μέσω διαδικτύου) συναντήσεις με αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν θα έχουν φυσική παρουσία στην έκθεση.
Ακόμη, η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει ειδική γαστρονομική εκδήλωση στο Mediterranean Gastronomy Forum, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων της και την προβολή της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας.
Σε όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν με ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά/τυροκομικά, αλλαντικά, προϊόντα κρέατος κ.λπ.) συνιστάται να φέρουν το δικό τους ψυγείο. Για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ψυγείο, το κόστος θα βαρύνει τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: Σάββατο-Δευτέρα 10:00-18:00 και οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν διασφαλισμένη φυσική παρουσία εκπροσώπησης των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Τέλος, τονίζεται ότι η έκθεση δεν θα έχει εμπορικό χαρακτήρα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] ή [email protected] το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026.
Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των διαθέσιμων stand θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:
– τον εξαγωγικό χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της επιχείρησης
– την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ
– τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε εκθέσεις και δράσεις της Περιφέρειας
Επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330052 (κ. Μαρία Ελευθεριάδου), 2313330043 (κ. Άννα Παπακωνσταντίνου) και 2313330391 (κ. Αθανασία Μαυρίδου).
Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) επισυνάπτεται το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.
Συνοπτικά
- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλεί επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση FOOD EXPO 2026, που θα διεξαχθεί από 14 έως 16 Μαρτίου στο Athens Metropolitan Expo.
- Η συμμετοχή έχει στόχο την προώθηση τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, με προθεσμία δήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι 9 Ιανουαρίου 2026.
- Η έκθεση αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 35.000 εμπορικούς επισκέπτες και 3.500 διεθνείς αγοραστές από 80 χώρες.
- Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη και υπηρεσίες, καθώς και δυνατότητες για B2B συναντήσεις με ξένους αγοραστές.