Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε με επιτυχία τη γαστρονομική της ταυτότητα στην εκδήλωση «Gastronomic Heritage of the Peloponnese» στις 14 Οκτωβρίου, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα της σε ευρωπαϊκό κοινό. Το περίπτερο της Πελοποννήσου προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών και εκπροσώπων θεσμών της ΕΕ, οι οποίοι δοκίμασαν προϊόντα ΠΟΠ, ελαιόλαδα, κρασιά και παραδοσιακά γλυκίσματα.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το έργο «Vamvakou Revival», το οποίο προωθεί την αναζωογόνηση του χωριού Βαμβακού μέσω πολιτισμού, τουρισμού και καινοτομίας, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση ανέδειξε τη δυνατότητα της Πελοποννήσου να συνδυάζει παράδοση και καινοτομία, προωθώντας μια ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας και ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Διαβάστε αναλυτικά
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, η βραδιά γευσιγνωσίας «Gastronomic Heritage of the Peloponnese», όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε στο ευρωπαϊκό κοινό τη γαστρονομική της ταυτότητα και τον αυθεντικό πλούτο των τοπικών προϊόντων της.
Σε ένα περίπτερο που ξεχώρισε, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γη, τους ανθρώπους και τις γεύσεις της Πελοποννήσου. Εκατοντάδες συμμετέχοντες – ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι περιφερειών και θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – επισκέφθηκαν το περίπτερο και δοκίμασαν προϊόντα ΠΟΠ, εξαιρετικά ελαιόλαδα, κρασιά, μέλι και παραδοσιακά γλυκίσματα που αναδεικνύουν την ποιότητα και τη δημιουργικότητα της τοπικής παραγωγής.
Παράλληλα, στο εκθεσιακό τμήμα της διοργάνωσης παρουσιάστηκε το εμβληματικό έργο «Vamvakou Revival – Establishment and Operation of a Business Incubator», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2021–2027 και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, η οποία υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η Αναβίωση της Βαμβακούς αποτελεί πρότυπο αναζωογόνησης ενός ορεινού χωριού με επίκεντρο τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την καινοτομία, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, που παρευρέθηκε στη διοργάνωση, δήλωσε:
«Η Πελοπόννησος έχει τη δύναμη να συνδέει το παρελθόν με το μέλλον – τη γεύση με την ανάπτυξη, την παράδοση με την καινοτομία. Με τις πρωτοβουλίες μας προβάλλουμε μια σύγχρονη, εξωστρεφή Περιφέρεια που αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί προοπτικές για την επόμενη μέρα. Από τη γαστρονομία μέχρι την αναγέννηση των ορεινών μας κοινοτήτων, χτίζουμε ένα ενιαίο αφήγημα προόδου και ταυτότητας για ολόκληρη την Πελοπόννησο».
Η παρουσία της Περιφέρειας στη διοργάνωση απέδειξε πως η γαστρονομία, η καινοτομία και η τοπική ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας και προβολής της Πελοποννήσου στην Ευρώπη – μιας Περιφέρειας με δυναμισμό, πολιτισμό και αυθεντικότητα.
Συνοπτικά
- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε τη γαστρονομική της ταυτότητα στην εκδήλωση «Gastronomic Heritage of the Peloponnese», προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
- Δοκιμάστηκαν τοπικά προϊόντα ΠΟΠ όπως ελαιόλαδα, κρασιά και παραδοσιακά γλυκίσματα, εντυπωσιάζοντας τους ευρωβουλευτές και εκπροσώπους θεσμών της ΕΕ.
- Παρουσιάστηκε το έργο «Vamvakou Revival», που προωθεί την αναζωογόνηση του χωριού Βαμβακού με έμφαση στον πολιτισμό και την καινοτομία.
- Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός τόνισε τη σημασία της σύνδεσης παράδοσης και ανάπτυξης για την πρόοδο της Πελοποννήσου στην Ευρώπη.