ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Διαρκής Ψηφιακή Έκθεση για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση αναδεικνύει την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, προωθώντας την ιστορική εξέλιξη και συμβολή της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας, δημιουργεί μια μόνιμη ψηφιακή έκθεση για την ιστορική εξέλιξη της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούμενη σε ανακαινισμένο κτίριο στα Παλαιά Σφαγεία.

Το έργο, με προϋπολογισμό 795.000 ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και στοχεύει στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, χρησιμοποιώντας διαδραστικά ψηφιακά μέσα για την παρουσίαση της βιομηχανικής ιστορίας από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1980.

Η έκθεση θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της δυτικής Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας τη διαρκή σχέση βιομηχανίας και καινοτομίας.

Διαβάστε αναλυτικά

Μόνιμη ψηφιακή έκθεση για την ιστορική εξέλιξη της βιομηχανίας δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού της στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, στη δυτική Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας για την ανάδειξη της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά, με συνολικό προϋπολογισμό 795.000 ευρώ.

«Σε μια περιοχή και έναν χώρο όπου η βιομηχανία άκμασε στην πορεία των ετών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύοντας την πλούσια βιομηχανική ιστορία και κληρονομιά του τόπου μας. Η δημιουργία της μόνιμης ψηφιακής έκθεσης για την ιστορική εξέλιξη της βιομηχανίας έχει ως στόχο να λειτουργήσει συνδυαστικά και συμπληρωματικά σε μια περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, που χάρις στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, επαναπροσδιορίζεται, επανασυνδέεται με το παρελθόν της και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς πλέον.

Είναι η περιοχή στην οποία ως Περιφέρεια έχουμε δημιουργήσει το εμβληματικό βιοκλιματικό κτίριο των υπηρεσιών μας, έχουμε ανακαινίσει τρία διατηρητέα κτίρια και πλέον ερχόμαστε να συμπληρώσουμε την παρέμβασή μας δημιουργώντας μια μοναδική έκθεση, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κεντρικής Μακεδονίας και με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ένα όραμα του οποίου κάνουμε πράξη. Τα πρώτα βήματα για την αναγέννηση της περιοχής της 26ης Οκτωβρίου, της παλιάς δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, έγιναν με τη μετεγκατάσταση των παλαιών σφαγείων. Ακολούθησε το νέο κτίριο της Περιφέρειας και πλέον με τις δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές επενδύσεις που λειτουργούν με επιτυχία, αλλά και τις νέες που είναι σε εξέλιξη, καθώς και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού στο εμβληματικό ‘ΦΙΞ’, όλοι μαζί αναγεννούμε την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούμε έναν πόλο έλξης, μια νησίδα αναβάθμισης και ανάπτυξης σε μια περιοχή που είχε μείνει για πολλά χρόνια στο περιθώριο.

Η νέα παρέμβασή μας συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η έκθεση θα στεγαστεί σε ένα μικρό διατηρητέο που θα ανακαινιστεί, όπως έγινε και με τον χώρο των Παλαιών Σφαγείων. Η 26ης Οκτωβρίου είναι η απτή απόδειξη πως εάν όλοι συνεργαστούμε σε έναν κοινό σκοπό μπορούμε να μετατρέψουμε την υποβάθμιση και την απαξίωση σε έναν θησαυρό για τον τόπο, την οικονομία, το αστικό περιβάλλον και την κοινωνία. Και βέβαια περιμένουμε την ολοκλήρωση της εμβληματικής παρέμβασης με το Πάρκο Μνήμης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα δώσει νέα ώθηση στη δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε η κ. Αηδονά.

Στο πλαίσιο του έργου, πέραν της δημιουργίας της έκθεσης, θα γίνει ανακαίνιση, αναμόρφωση και μετατροπή σε εικονικό βιομηχανικό μουσείο κτιρίου εμβαδού 55 τ.μ. που βρίσκεται στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, ενώ θα εξοπλιστεί πλήρως ο χώρος και θα δημιουργηθεί το ψηφιακό περιεχόμενο που θα υποστηρίζει τη λειτουργία της έκθεσης.

Η «Μόνιμη Ψηφιακή Έκθεση για την Ιστορική Εξέλιξη της Βιομηχανίας» συνιστά πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και εστιάζει στην ανάδειξη της ιστορικής και διαχρονικής συμβολής της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και, ευρύτερα, της Βόρειας Ελλάδας.

Η ψηφιακή έκθεση θα φιλοξενηθεί σε ένα μικρό διατηρητέο κτίσμα επί της οδού 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΣΒΕ, δημιουργώντας έτσι ένα νέο «τοπόσημο» σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία. Η θέση του κτιρίου, μέσα στον ιστορικό χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων και σε κεντρικό άξονα της πόλης, αναδεικνύει τον δεσμό ανάμεσα στην επιχειρηματική ιστορία και το αστικό περιβάλλον.

Σκοπός είναι να παρουσιαστεί η εξέλιξη της βιομηχανίας μέσα από το ανθρώπινο κεφάλαιο (επιχειρηματίες και εργαζόμενους), τα παραγόμενα προϊόντα και τις ευρύτερες επιδράσεις στον κοινωνικό ιστό. Λόγω του περιορισμένου χώρου, η έκθεση θα αξιοποιήσει ειδικά σχεδιασμένα ψηφιακά και διαδραστικά μέσα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να επιλέγει την έκταση της πληροφορίας που θα διερευνήσει και προσφέροντας δυνατότητα συνεχούς εμπλουτισμού του υλικού. Έτσι, προβάλλεται συμβολικά η διαρκής σχέση βιομηχανίας και καινοτομίας.

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης (όπως έχουν σχεδιαστεί) αποτυπώνουν αυτή την πορεία και συνθέτουν μια συνεκτική εικόνα της εκβιομηχάνισης και της συμβολής της στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Συνοπτικά οι θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι οι εξής:

1.Οι απαρχές.

2.Οι επιχειρηματίες.

3.Οι κλάδοι και τα προϊόντα.

4.Η γεωγραφία και τα δίκτυα.

5.Οι πτυχές λειτουργίας της βιομηχανίας.

6.Οι εργαζόμενοι.

7.Ο ΣΒΕ.

8.Γενικές εργασίες.

Συνολικά το έργο χωρίζεται σε δυο υποέργα:

  • Υποέργο 1: Ανακατασκευή και διαμόρφωση χώρου Μόνιμης Ψηφιακής Έκθεσης για την Ιστορική Εξέλιξη της Βιομηχανίας. Το διατηρητέο κτίριο θα επισκευασθεί και θα αποκατασταθεί η στατική του επάρκεια, διατηρώντας την υφιστάμενη μορφολογία του.
  • Υποέργο 2: Εφαρμογές, Περιεχόμενο και Εξοπλισμός της Μόνιμης Ψηφιακής Έκθεσης για την Ιστορική Εξέλιξη της. Θα γίνει ανάθεση υπηρεσιών (εφαρμογών και λογισμικού), προμήθεια και εγκατάσταση ειδών, στο πλαίσιο δημιουργίας της έκθεσης.

Το μουσειολογικό αφήγημα καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1980, δίνοντας έμφαση στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Συνοπτικά

  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί μόνιμη ψηφιακή έκθεση για την ιστορική εξέλιξη της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, με προϋπολογισμό 795.000 ευρώ.
  • Η έκθεση θα στεγαστεί σε ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο στα Παλαιά Σφαγεία και θα χρησιμοποιεί διαδραστικά μέσα για την παρουσίαση της βιομηχανικής ιστορίας.
  • Σκοπός είναι η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και η αναζωογόνηση της δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Θεματικές ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν τις απαρχές, τους επιχειρηματίες, τους κλάδους και το ανθρώπινο κεφάλαιο που συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ