Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2021-2027», τόνισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής ως θεμελιώδους εργαλείου για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Ανέφερε την ανησυχία του για τις προτάσεις που εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση των χρηματοδοτήσεων και συγχώνευση των ταμείων, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Κάλεσε σε ενότητα και συντονισμό μεταξύ των Περιφερειών και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ισχυρή χρηματοδότηση και πολιτική συνοχής για την περίοδο 2028-2034.
Διαβάστε αναλυτικά
Ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης του πυρήνα της Πολιτικής Συνοχής ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Ε.Ε., έστειλε από το Ρέθυμνο ο Περιφερειάρχης Κρήτης και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2021-2027».
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε ευθέως την ανησυχία του για τις συζητήσεις που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν τη μελλοντική αρχιτεκτονική της Πολιτικής Συνοχής στην προγραμματική περίοδο μετά το 2027, κάνοντας λόγο για προτάσεις που οδηγούν σε συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων και συγχώνευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με αρνητικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
«Η σκέψη για ενοποίηση των Ταμείων και μείωση της χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες αποτελεί επικίνδυνη οπισθοδρόμηση για την ευρωπαϊκή περιφερειακή ανάπτυξη. Θα ήταν εγκληματικό να αποδυναμωθεί ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής, ενός θεμελιώδους εργαλείου που στηρίζει την ανάπτυξη, τη συνοχή και τη δικαιοσύνη στον ευρωπαϊκό χώρο», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης, εκπροσωπώντας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση πως όλες οι Περιφέρειες της χώρας είναι ενωμένες απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, και στέκονται στο πλευρό των δεκατεσσάρων κρατών-μελών που ήδη έχουν εκφράσει αντίθεση στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
«Η θέση μας ως ΕΝΠΕ είναι σαφής και ομόφωνη. Η Πολιτική Συνοχής, είναι η καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής για τις Περιφέρειες και πρέπει να παραμείνει ισχυρή, ευέλικτη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη. Η Ελλάδα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από μια συνεκτική πολιτική που να απαντά στις κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κάλεσε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς εταίρους σε συντονισμένη στάση διεκδίκησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η νέα περίοδος 2028-2034 θα έχει ισχυρή Περιφερειακή Πολιτική και ισόρροπη χρηματοδοτική κατανομή.
Συνοπτικά
- Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών κατά τη διάρκεια της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2021-2027».
- Εξέφρασε ανησυχία για τις προτάσεις που ενδέχεται να μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις και να συγχωνεύσουν τα ταμεία, επηρεάζοντας αρνητικά την περιφερειακή ανάπτυξη.
- Κάλεσε σε ενότητα και συντονισμό μεταξύ των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διασφαλιστεί ισχυρή χρηματοδότηση στην περίοδο 2028-2034.
- Η Πολιτική Συνοχής θεωρείται θεμελιώδες εργαλείο για την αναπτυξιακή στρατηγική και πρέπει να παραμείνει ισχυρή και επαρκώς χρηματοδοτούμενη.