ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο στη Βιέννη για τα δορυφορικά δεδομένα

Σημαντική παρουσία της Κρήτης στο κορυφαίο συνέδριο του ESA που συνδέει επιστήμονες, ερευνητές και δημόσιους φορείς για την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Δορυφορικών Δεδομένων Living Planet Symposium 2025 που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στη Βιέννη. Η εκπροσώπηση της Κρήτης, μέσω της ειδικής Συμβούλου του Περιφερειάρχη, Ερμιόνης Γιαλύτη, υπογράμμισε τη δέσμευση της Περιφέρειας στη χρήση διαστημικών τεχνολογιών για την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της παρακολούθησης της Γης για την κλιματική ανθεκτικότητα και την ασφάλεια, ενώ τέθηκαν ζητήματα όπως ο εκδημοκρατισμός των δορυφορικών δεδομένων και η ανάγκη άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες κατά φυσικών καταστροφών. Η παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Ελλάδας, μόλις μία ημέρα μετά την εκτόξευση ελληνικών μικροδορυφόρων, ενίσχυσε τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό διαστημικό οικοσύστημα.

Διαβάστε αναλυτικά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA (European Space Agency), πραγματοποίησε από τις 23 έως 27 Ιουνίου 2025, το Διεθνές Συνέδριο Δορυφορικών Δεδομένων Living_Planet_Symposium_2025, που φιλοξενήθηκε στο Austria_Center της Βιέννης. Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση, που φέρνει σε επαφή την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, με τους δημόσιους φορείς αλλά και με τις επιχειρήσεις που καινοτομούν.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε από την ειδική Σύμβουλο του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη δορυφορικών δεδομένων Ερμιόνη Γιαλύτη. Στα πλαίσια της αξιοποίησης των διαστημικών τεχνολογιών και ενσωμάτωσής τους στην οικονομία και την κοινωνία, η Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας προχωρήσει στη δημιουργία της αυτόνομης Υποδομής Γεωχωρικών Δεδομένων GIS Crete την τελευταία πενταετία, είναι η πλέον έτοιμη Περιφέρεια στην Ελλάδα, να ενταχθεί στο εθνικό διαστημικό οικοσύστημα.

Στο συνέδριο, ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας καλύφθηκε με εισηγήσεις, πάνελ συζητήσεων και επιδείξεις νέων τεχνολογιών σε ειδικές συνεδρίες, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να αλληλεπιδράσουν με το οικοσύστημα των δορυφορικών δεδομένων και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Η επίσημη Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική, υποστηρίζει πολιτικές βιωσιμότητας, δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες και προωθεί την καινοτομία και το κοινωνικό όφελος. Η ελεύθερη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα, θεωρείται δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται. Αυτό γίνεται αντιληπτό, όταν σε μία τέτοια διοργάνωση συμμετέχουν επιστήμονες όχι μόνο του χώρου της φυσικής, χημείας, τηλεπισκόπησης, αλλά και μέλη των αποστολών «Γιατροί χωρίς σύνορα» και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επενδύοντας στη διττή χρήση του διαστήματος, για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια, παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία, η εθνική διαστημική στρατηγική των χωρών – μελών της Ε.Ε., όπως της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Πολωνίας. Η παρουσίαση μάλιστα του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Ελλάδας, έγινε από τον Γ. Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Καράντζαλο, μία ημέρα μετά την εκτόξευση του πρώτου από μια σειρά Ελληνικών μικροδορυφόρων, που θα ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό διαστημικό οικοσύστημα.

Αξιοσημείωτα είναι κάποια από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου:

Η παρακολούθηση της επιφάνειας της Γης αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για την κλιματική και τεχνολογική ανθεκτικότητα, αλλά και την ασφάλεια και άμυνα μιας χώρας, που πλέον γίνεται η κύρια τάση.

Η “διπλωματία του διαστήματος”, τώρα απαιτεί να γίνεται ειρηνική χρήση των δορυφορικών δεδομένων.
Επιβάλλεται “εκδημοκρατισμός των δορυφορικών δεδομένων” – ακόμα και τα ανοιχτά δεδομένα, δεν φτάνουν πάντα στα χέρια αυτών που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Οφείλουμε να συνδέσουμε τα δεδομένα με τους ανθρώπους και τις κοινωνίες – σε απλή, εύχρηστη μορφή

Στις φυσικές καταστροφές, είναι κρίσιμο να λαμβάνεται έγκαιρα η πληροφορία, για άμεση ανταπόκριση, ανάκαμψη και θωράκιση μιας περιοχής. Σημειώνεται ότι το 2024, ήταν το πρώτο έτος που ξεπεράστηκε το θερμοκρασιακό κατώφλι της αύξησης κατά 1,5ο C, το όριο συναγερμού δηλαδή για την κλιματική αλλαγή.

Είμαστε σε θέση πλέον να παρακολουθούμε το “σφυγμό του πλανήτη”, ακόμα και τη νύχτα, ακόμα και μέσα από τα σύννεφα. Έτσι, “κάνουμε τη βιωσιμότητα μετρήσιμη” όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ESA.

Με παροχή δορυφορικών δεδομένων υψηλής ποιότητας, άμεσα προσβάσιμων από τους τελικούς χρήστες, η αυτοδιοίκηση στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία, το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες, με τρόπο βιώσιμo και προσαρμοσμένο στις νέες αναγκαιότητες.

Συνοπτικά

  • Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Living Planet Symposium 2025 στη Βιέννη, προωθώντας τη χρήση δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Η παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Ελλάδας ενίσχυσε τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό διαστημικό οικοσύστημα.
  • Στο συνέδριο αναδείχθηκε η σημασία της παρακολούθησης της Γης για την κλιματική ανθεκτικότητα και την άμεση ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές.
  • Η ελεύθερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα θεωρείται δημόσιο αγαθό και είναι κρίσιμη για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ