ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βάσεις 2025: Τα Τμήματα που έμειναν άδεια

Η μείωση της ζήτησης σε παραδοσιακά δημοφιλή τμήματα προκαλεί ανησυχία, καθώς πέντε σχολές αντιμετωπίζουν σχεδόν 1.000 κενές θέσεις, αναδεικνύοντας αλλαγές στις προτιμήσεις των μαθητών.

Το άρθρο αναλύει το φαινόμενο των κενών θέσεων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση των βάσεων του 2025. Παρά το γεγονός ότι πολλές σχολές θεωρούνται κορυφαίες και συνδέονται με την αγορά εργασίας, όπως η Σχολή Μηχανικών και η Διοίκηση Τουρισμού, παραμένουν με σημαντικό αριθμό κενών θέσεων.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Χαϊδεμενάκη, οι κενές θέσεις δεν οφείλονται μόνο στον αριθμό εισακτέων ή το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και στις επιλογές των νέων που αποθαρρύνονται από την καθημερινότητα και τις αποδοχές των επαγγελμάτων. Επιπλέον, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) λειτουργεί συχνά ως εμπόδιο, επηρεάζοντας την εισαγωγή ανεξαρτήτως της ποιότητας των σπουδών.

Διαβάστε αναλυτικά

Κενές θέσεις στα ΑΕΙ και κορυφαίες σχολές της χώρας καταγράφονται και φέτος μετά τις βάσεις 2025 που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Τμήματα που τα τελευταία χρόνια ήταν στις επιλογές των μαθητών, πλέον δεν είναι τόσο δημοφιλή. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πέντε σχολές έχουν σχεδόν 1.000 κενές θέσεις.

Ακόμη και σχολές σε μεγάλες πόλεις με σύνδεση με την αγορά εργασίας -όπως η Σχολή Μηχανικών, η Διοίκηση Τουρισμού στο Αιγάλεω ή τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής σε Ιωάννινα και Πάτρα- δεν κάλυψαν τον αριθμό των θέσεών τους. Έκπληξη προκαλεί και το Μαθηματικό της Αθήνας.

Βάσεις 2025: Γιατί οι κορυφαίες σχολές μένουν χωρίς φοιτητές

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπία Χαϊδεμενάκη, σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ, «το φαινόμενο των κενών θέσεων δεν εξαντλείται σε γεωγραφικά ή χαμηλής ζήτησης τμήματα».

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις 2025, από τις 62.618 θέσεις των ΑΕΙ που προορίζονταν για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, έμειναν κενές οι 10.636, δηλαδή το 16,9%.

Ειδικότερα, τμήματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Αιγάλεω ή στο Ρέθυμνο, εμφανίζουν διψήφιες -και σε πολλές περιπτώσεις- τριψήφιες απώλειες και μάλιστα σε αντικείμενα που κάθε άλλο παρά «αδιάφορα» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται τα εξής:

  • Στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έμειναν 282 θέσεις κενές.
  • Στο Μαθηματικό του ΕΚΠΑ, στην Αθήνα, έμειναν 103 θέσεις αδιάθετες.
  • Στη Σχολή Μηχανικών της ΑΕΝ, που θεωρείται τμήμα με απορρόφηση και καλές επαγγελματικές αποδοχές, έμειναν… 361 κενές θέσεις.
  • Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στα Ιωάννινα, από τις 211 θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 63.
  • Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Αιγάλεω, καλύφθηκαν 60 από τις 151.

Συνολικά πρόκειται για 985 θέσεις.

«Δεν είναι ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες ή τη βιομηχανία του τουρισμού», υπογράμμισε η κυρία Χαϊδεμενάκη και πρόσθεσε το εξής: «Είναι ότι βλέπουν κόπωση, χαμηλές απολαβές, αβεβαιότητα. Ακόμη και εκεί που η επαγγελματική απορρόφηση είναι (θεωρητικά) εξασφαλισμένη, η καθημερινότητα του επαγγέλματος αποθαρρύνει».

Η εμφάνιση κενών θέσεων στα ΑΕΙ, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των εισακτέων, ούτε αποκλειστικά με το πρόγραμμα σπουδών», ανέφερε η ίδια, τονίζοντας:

«Έχει να κάνει με τις ίδιες τις επιλογές των νέων ανθρώπων. Οι μαθητές σήμερα δεν θα δηλώσουν απλώς “κάτι” για να μπουν κάπου. Αν δεν τους εμπνέει το αντικείμενο, αν δεν βλέπουν νόημα, αν το πρόγραμμα σπουδών μοιάζει ξεπερασμένο, απλώς το προσπερνούν».

Επιπλέον, όπως σημείωσε, οι αριθμοί εισακτέων δεν συμβαδίζουν με τη ζήτηση. «Όταν ένα τμήμα προσφέρει 500 θέσεις και καλύπτονται οι μισές, τότε ίσως απλώς δεν χρειάζονται τόσες. Ή, πιο πιθανό, δεν έχει παρουσιαστεί με σαφήνεια και ειλικρίνεια η αξία αυτού του τμήματος στους υποψηφίους».

Φυσικά, ένας ακόμα κρίσιμος, όπως χαρακτήρισε, παράγοντας είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). «Θεσπίστηκε με στόχο να διασφαλίσει ένα ελάχιστο ακαδημαϊκό επίπεδο των εισακτέων», επεσήμανε στη συνέχεια η κ. Χαϊδεμενάκη, αναφέροντας: «Ωστόσο, στην πράξη, λειτουργεί συχνά ως “κόφτης” που τιμωρεί οριζόντια τμήματα και υποψηφίους, ανεξαρτήτως του αν τα ίδια τα πανεπιστήμια προσφέρουν ποιοτικές σπουδές ή έχουν δυνατότητες επαγγελματικής απορρόφησης».

Συνοπτικά

  • Καταγράφηκαν σημαντικές κενές θέσεις στα πανεπιστήμια της Ελλάδας μετά τις βάσεις του 2025, παρά την υψηλή ζήτηση σε ορισμένα τμήματα.
  • Η Ολυμπία Χαϊδεμενάκη υποστήριξε ότι οι κενές θέσεις οφείλονται σε παράγοντες όπως οι επιλογές των νέων και οι αποδοχές των επαγγελμάτων.
  • Πέντε σχολές έχουν σχεδόν 1.000 κενές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων με καλή επαγγελματική απορρόφηση.
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο στην εισαγωγή, ανεξαρτήτως της ποιότητας των σπουδών.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ