Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2025 αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 16-20% σε σχέση με το 2024.
Για ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων, το κόστος θα ανέλθει σε 186,85 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 156,02 ευρώ.
Οι τιμές περιλαμβάνουν βασικά προϊόντα όπως γαλοπούλα, αρνί, λουκάνικα, λαχανικά, τυριά, ποτά και παραδοσιακά γλυκά, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για λάδι, λεμόνια, ρεύμα και διάφορα άλλα μικροέξοδα, τα οποία εκτιμώνται στα 10 ευρώ συνολικά.
Διαβάστε αναλυτικά
Αυξημένο θα είναι το κόστος για το τραπέζι των Χριστουγέννων, σε σχέση με πέρυσι, κατά 16-20%, σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Οι τιμές αφορούν σε τραπέζι 4 ατόμων και μόνο για ανήμερα τα Χριστούγεννα ενώ σημειώνεται ότι δεν έχει υπολογιστεί το κόστος για λάδι, λεμόνια, ρεύμα, αυγά, στολίδια, κεράκια κ.α για τα οποία, συνολικά, υπολογίζεται κόστος, περίπου, 10 ευρώ.
Εφέτος, όπως εκτιμά η οργάνωση των καταναλωτών, το κόστος για 4 άτομα ανέρχεται σε 186,85 ευρώ (46,71 ευρώ το άτομο) ενώ πέρυσι τα Χριστούγεννα (2024) το κόστος ήταν 156,02 με τα ίδια είδη.
Αναλυτικά οι τιμές έχουν ως εξής:
Είδος – Ποσότητα – Τιμή
- Γαλοπούλα: 2 κιλά × 13 € = 26,00 €
- Αρνί παϊδάκια: 2 κιλά × 17 € = 34,00 €
- Λουκάνικα: 1 κιλό × 12 € = 12,00 €
- Ντομάτες: 500 γρ. (0,5 κιλό) × 2,80 €/κιλό = 1,40 €
- Αγγούρι: 1 τεμ. × 0,70 € = 0,70 €
- Κρεμμύδια φρέσκα (ματσάκι): 1 × 0,80 € = 0,80 €
- Λάχανο μάπα: 2 τεμ. × 2,00 € = 4,00 €
- Καρότα: 0,5 κιλό × 2 € = 1,00 €
- Πατάτες: 1 κιλό × 1,25 € = 1,25 €
- Τυρί φέτα: 0,5 κιλό × 13 € = 6,50 €
- Κασέρι / γραβιέρα: 0,5 κιλό × 19,80 € = 9,90 €
- Κρασί εμφιαλωμένο (750 ml): 16,00 €
- Αναψυκτικά: 8 × 1 € = 8,00 €
- Μπύρες: 4 × 2,20 € = 8,80 €
- Μελομακάρονα / κουραμπιέδες: 1 κιλό × 19 € = 19,00 €
- Γλυκά: 18,00 €
- Φρούτα: 4,50 €
- Γέμιση γαλοπούλας: 17,00 €
Συνοπτικά
- Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 16-20% σε σχέση με το 2024.
- Για ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων, το κόστος θα φτάσει τα 186,85 ευρώ, σε σύγκριση με 156,02 ευρώ πέρυσι.
- Οι τιμές περιλαμβάνουν βασικά προϊόντα όπως γαλοπούλα, αρνί και γλυκά, αλλά εξαιρούν έξοδα όπως λάδι και ρεύμα.
- Το κόστος ανά άτομο για το 2025 θα είναι περίπου 46,71 ευρώ.