Η Σύμη σχεδιάζει να επιβάλει τέλος 3 ευρώ στους ημερήσιους επισκέπτες για να διαχειριστεί τις αυξημένες τουριστικές ροές που επιβαρύνουν τις τοπικές υποδομές.
Το μέτρο, που θυμίζει την πρακτική της Βενετίας, στοχεύει στη μείωση της πίεσης στις δημόσιες υπηρεσίες και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, χωρίς να αυξάνονται τα δημοτικά τέλη.
Ο δήμαρχος της Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί είτε πιλοτικά είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της καθαριότητας και των υποδομών.
Διαβάστε αναλυτικά
Τρόπους να συγκρατήσουν τον αριθμό των επισκεπτών σε επίπεδα που δεν απειλούν τις υποδομές και δεν υποβαθμίζουν την αξία του τουριστικού προϊόντος ψάχνουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη χώρα μας.
Έτσι, η Σύμη ζήτησε άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να επιβάλει τέλος 3 ευρώ στους επισκέπτες της μιας ημέρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Το νησί δέχεται 300.000 επισκέπτες ετησίως που δεν διανυκτερεύουν, αλλά δοκιμάζουν τα όρια αντοχής των δημόσιων υποδομών. Κάτι ανάλογο κάνει η Βενετία, η οποία έχει επιβάλει φόρο για όσους επισκέπτες δεν έχουν κλείσει ξενοδοχείο στην πόλη.
Όπως λέει ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, «στόχος μας είναι να μην επιβαρύνουμε άλλο τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία με τα έξοδα που απαιτούνται για την υποστήριξη των περισσότερων από 300.000 ετησίως ημερήσιων επισκεπτών του νησιού. Αυτή τη στιγμή όλοι οι υπάλληλοι του δήμου και ο στόλος των απορριμματοφόρων τρέχουν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που δημιουργούνται στο λιμάνι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι στις γειτονιές του νησιού, που πληρώνουν δημοτικά τέλη, να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που πληρώνουν. Χρειάζεται να πάρουμε καινούργια απορριμματοφόρα, τα οποία βεβαίως καταναλώνουν καύσιμα. Και η ανάγκη αυτή προκύπτει από τις αυξημένες ροές των ημερήσιων επισκεπτών. Ασφαλώς και τις θέλουμε αυτές τις ροές, αλλά δεν μπορούμε να αυξήσουμε άλλο τα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους».
Οι Αρχές της Σύμης εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή είτε πιλοτικά μέσω υπουργικής απόφασης (π.χ. για νησιά με ιδιαιτερότητα), είτε με νομοθετική ρύθμιση ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ, είτε ως τοπική κανονιστική απόφαση με συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας (καθώς αφορά λιμενική είσοδο).
Για τον Δήμο Σύμης, τo νέο Τέλος Επισκέπτη (Visitor Fee) μπορεί να καταβάλλεται υποχρεωτικά από κάθε επισκέπτη που εισέρχεται στη Σύμη χωρίς διανυκτέρευση, μέσω ημερήσιας ακτοπλοϊκής γραμμής. Η είσπραξη θα πραγματοποιείται μέσω των ακτοπλοϊκών εταιρειών (εισιτήριο + τέλος) και μέσω πρακτορείων που διαχειρίζονται τις εκδρομές, και τα έσοδα θα εισπράττονται απευθείας από τον δήμο μέσω κωδικού εσόδων στον προϋπολογισμό και θα διατίθενται αποκλειστικά για την ενίσχυση της καθαριότητας, των υποδομών, της ανακύκλωσης, την προστασία των πολιτιστικών μνημείων και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας.
Εντωμεταξύ, από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου ξεκινάει η επιβολή ειδικού τέλους επιβατών κρουαζιέρας. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί αφενός στον έλεγχο των τουριστικών ροών σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν διαθέτουν τις υποδομές για να διαχειριστούν αυτά τα πλήθη, και αφετέρου στην εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση των υποδομών αλλά και την ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία.
Συνοπτικά
- Η Σύμη προγραμματίζει την επιβολή τέλους 3 ευρώ στους ημερήσιους επισκέπτες για να διαχειριστεί τις αυξημένες τουριστικές ροές.
- Ο δήμαρχος Ελευθέριος Παπακαλοδούκας επισημαίνει ότι το μέτρο θα βοηθήσει στη βελτίωση των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
- Η είσπραξη του τέλους θα γίνεται μέσω ακτοπλοϊκών εταιρειών και πρακτορείων εκδρομών, με τα έσοδα να διατίθενται για υποδομές και καθαριότητα.
- Η Σύμη ζητά άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών και εξετάζει πιλοτική εφαρμογή ή νομοθετική ρύθμιση για το νέο μέτρο.