ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προϋπολογισμός 2026 με ανώτατο όριο 3,6% στην αύξηση καθαρών δαπανών

Η κυβέρνηση θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις δαπάνες για το 2026, με στόχο τη δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς οι καθαρές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν τα 107 δισ. ευρώ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2026 προβλέπει ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών δαπανών κατά 3,6%, ενώ το συνολικό ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 107 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, ζητά από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς να ευθυγραμμίσουν τις δαπάνες τους με τα νέα δημοσιονομικά όρια της Ε.Ε. και να αιτιολογούν αποκλίσεις άνω του 5%.

Αυξήσεις στις επιχορηγήσεις προβλέπονται για ορισμένα υπουργεία, ενώ σε άλλα, όπως της Παιδείας και του Τουρισμού, θα υπάρξουν μειώσεις. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δαπάνες για προσλήψεις και αναγκαίες ανάγκες, ενώ προβλέπεται μείωση των κρατικών δαπανών για το 2027-2028 λόγω της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε αναλυτικά

Με το φρένο στις καθαρές δαπάνες να μπαίνει στα 107 δισ. ευρώ και την αύξησή τους να μην υπερβαίνει το 3,6% σε σχέση με φέτος, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2026. Η εγκύκλιος που απέστειλε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς, θέτει αυστηρές δημοσιονομικές γραμμές, στο πλαίσιο των νέων κανόνων της Ε.Ε., ζητώντας από τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 29 Αυγούστου 2025.

Κατευθυντήρια γραμμή η ευθυγράμμιση των δαπανών του κάθε φορέα με τα ανώτατα όρια που θέτουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Μάλιστα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι φορείς υποχρεούνται να αιτιολογούν τυχόν απόκλιση άνω του ορίου του 5% από το φετινό εκτελεσμένο κονδύλι και σε περίπτωση που οι αυξήσεις υπερβούν το 5%, ο φορέας θα καλείται να δώσει εξηγήσεις για την απόκλιση.

Στα ενδεικτικά ανώτατα όρια δαπανών περιλαμβάνονται διακριτά ανά φορέα οι προβλέψεις για δαπάνες που βαρύνουν απευθείας τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για παροχές σε εργαζόμενους.

Οι προβλέψεις έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την εκτίμηση των αποδοχών του 2025 με βάση τις ισχύουσες διατάξεις περί μισθολογικής πολιτικής
  • Τις αποσπάσεις και μετατάξεις,
  • Τις εισαγωγές και αποφοιτήσεις από τις παραγωγικές σχολές ενστόλων,
  • Τις εισαγωγές στη Διπλωματική Ακαδημία και τις αποφοιτήσεις από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

– Τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού της περιόδου 2026 – 2029.

Επιχορηγήσεις

Στο μέτωπο των επιχορηγήσεων προς τα υπουργεία προκύπτει αύξηση των κονδυλίων συγκριτικά με το 2025, στο υπουργείο Υγείας κατά 270 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά 695 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 296 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα μειωμένες θα είναι οι επιχορηγήσεις στα υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στα ανώτατα όρια δαπανών προβλέπονται ποσά για την ενίσχυση των φορέων, τόσο για το έτος 2026 όσο και για τα έτη 2027 – 2029, προκειμένου να καλυφθούν οι ακόλουθες δαπάνες:

α. μεταναστευτικών ροών,

β. προσλήψεων τακτικού προσωπικού, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2026 καθώς και των προβλεπόμενων προσλήψεων ετών 2027 – 2029,

γ. προσλήψεων τακτικού προσωπικού βάσει ειδικών διατάξεων, δικαστικών αποφάσεων κ.λπ. καθώς και μετατάξεων και αποσπάσεων,

δ. προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και βάσει ειδικών διατάξεων,

ε. σημαντικών, άμεσων, αναπόφευκτων και επειγουσών αναγκών.

Παράλληλα, η εγκύκλιος περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τον νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό που αντικαθιστά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και αποτελεί το κύριο εργαλείο μακροχρόνιου σχεδιασμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2027 και το 2028 θα υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών στους φορείς του στενού δημόσιου τομέα, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνοπτικά

  • Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2026 προβλέπει ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών δαπανών κατά 3,6%, με συνολικό ποσό 107 δισ. ευρώ.
  • Η εγκύκλιος του υφυπουργού απαιτεί από υπουργεία και δημόσιους φορείς να ευθυγραμμιστούν με τα νέα δημοσιονομικά όρια της Ε.Ε.
  • Αυξήσεις στις επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ορισμένα υπουργεία, ενώ άλλα, όπως Παιδείας και Τουρισμού, θα αντιμετωπίσουν μειώσεις.
  • Από το 2027, αναμένονται μειώσεις κρατικών δαπανών λόγω της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ