ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινά η αγορά ακινήτων με πρωτοποριακή πλατφόρμα και διευθέτηση νομικών θεμάτων κόκκινων δανείων

Η Intrum προωθεί 10.000 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και λύνοντας νομικά ζητήματα κόκκινων δανείων, ενισχύοντας την αγορά.

Η αγορά ακινήτων αναμένεται να αναζωογονηθεί με τη στρατηγική τοποθέτηση 10.000 ακινήτων από την Intrum, συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στην κάλυψη της υψηλής ζήτησης και στη σταθεροποίηση των τιμών.

Παράλληλα, η βελτίωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιταχύνουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα διευκολύνει την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων. Οι servicers επιδιώκουν τη γρήγορη ανακύκλωση κεφαλαίων, ενώ οι δανειολήπτες με καταγγελμένα δάνεια έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή ένταξης σε μηχανισμούς εξωδικαστικής ρύθμισης.

Η εξέλιξη αυτή είναι κρίσιμη για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς τα τιτλοποιημένα δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική αξιοποίησης ακινήτων από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, με την Intrum να προετοιμάζει την τοποθέτηση ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων στην αγορά το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 10.000 ακίνητα συνολικής αξίας που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά κατοικίες, οι οποίες ενδέχεται να απορροφηθούν γρήγορα λόγω της υψηλής ζήτησης.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κτηματαγορά παρουσιάζει φαινόμενα υπερθέρμανσης, καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη, ενώ οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Εάν η διαδικασία διάθεσης προχωρήσει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων και στη σταθεροποίηση των τιμών, ειδικά σε μεσαίες και μικρές κατοικίες.

Ταυτόχρονα, το περιβάλλον φαίνεται να γίνεται πιο ευνοϊκό για την ανάκτηση οφειλών και τη διαχείριση προβληματικών δανείων. Από τη μία, η βελτίωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ από την άλλη, οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να μειώσουν τους χρόνους εκδίκασης υποθέσεων, αίροντας σημαντικά εμπόδια στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο σχεδιασμός για μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα επανεξεταστούν χιλιάδες υποθέσεις κόκκινων δανείων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Το μοντέλο θα βασιστεί σε εκείνο που εφαρμόστηκε στις αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, δίνοντας τη δυνατότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας για υποθέσεις που έχουν λάβει μακρινές δικάσιμους. Όσοι δεν κάνουν χρήση της πλατφόρμας, ενδέχεται να χάσουν τη δυνατότητα ανακοπής, ενώ οι υπόλοιποι θα επωφεληθούν από ταχύτερη τελική κρίση.

Το πρόβλημα των «παγωμένων» ακινήτων είναι γνωστό στους φορείς της αγοράς: χιλιάδες περιπτώσεις παραμένουν ανενεργές εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών, παρότι υπάρχουν διαθέσιμοι επενδυτές και αγοραστές. Όπως σημειώνουν στελέχη με γνώση της κατάστασης, οι servicers δεν έχουν ενδιαφέρον να κρατούν ακίνητα στα βιβλία τους για καιρό, ούτε αποσκοπούν σε υπεραξίες. Η βασική τους επιδίωξη είναι η γρήγορη ανακύκλωση κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι εταιρείες διαχείρισης εκτιμάται ότι διατηρούν χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. αφορά ήδη καταγγελμένες συμβάσεις. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εν λόγω οφειλών δεν πληροί τα κριτήρια της νέας ρύθμισης που προβλέπει επιδότηση και κλείδωμα ισοτιμίας, καθώς το μέτρο καλύπτει μόνο ενήμερες ή ρυθμισμένες οφειλές που παραμένουν στις τράπεζες.

Οι δανειολήπτες που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τα καταγγελμένα δάνειά τους μπορούν είτε να προσφύγουν σε διμερή διαπραγμάτευση με τον servicer, ενδεχομένως απολαμβάνοντας κάποια διαγραφή οφειλής, είτε να κινηθούν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ασαφές παραμένει, πάντως, εάν όσοι ενεργοποιηθούν πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν σε αυτή και να επωφεληθούν των ευνοϊκών όρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» ανέρχονται πλέον σε περίπου 40 δισ. ευρώ, καθιστώντας σαφές το εύρος της πρόκλησης, αλλά και τη σημασία των εργαλείων εξυγίανσης για την επόμενη ημέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνοπτικά

  • Η Intrum προγραμματίζει την τοποθέτηση 10.000 ακινήτων στην αγορά, συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, για να καλύψει τη ζήτηση και να σταθεροποιήσει τις τιμές.
  • Η βελτίωση του Κτηματολογίου και οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιταχύνουν τη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
  • Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα διευκολύνει την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων, προσφέροντας ταχύτερη κρίση σε υποθέσεις με μακρινές δικάσιμους.
  • Οι δανειολήπτες με καταγγελμένα δάνεια μπορούν να διαπραγματευτούν ή να ενταχθούν σε μηχανισμούς εξωδικαστικής ρύθμισης για την αποκατάσταση των οφειλών τους.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ