ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτοξεύονται οι αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας – Ακολουθεί ο κλάδος αυτοκινήτου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τιμολόγια για να καλύψουν παλαιότερες ζημίες, ενώ διαφαίνονται εξαγορές μικρότερων παικτών της αγοράς.

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα βιώνει σημαντικές αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας και αυτοκινήτου, με τις τιμές να εκτοξεύονται κατά 15% και 7-8% αντίστοιχα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να ανακτήσουν ζημίες του παρελθόντος, ενώ αναμένονται και νέες εξαγορές στον κλάδο.

Η υποχρεωτική κάλυψη για φυσικές καταστροφές από τον Ιούνιο 2025 θα επιφέρει πρόσθετες αυξήσεις, εν μέσω υψηλής πληθωριστικής πίεσης και αναθεωρημένου κόστους ιατρικής περίθαλψης. Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Στον τομέα της υγείας, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση 8,9% το 2024, με τις ατομικές ασφαλίσεις να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Διαβάστε αναλυτικά

Στη δοκό της υψηλής κερδοφορίας ισορροπεί η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα. Ο κλάδος διάγει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου ο ρεαλισμός οφείλει να επικαθήσει πάνω στις ορέξεις ουκ ολίγων ασφαλιστικών εταιρειών που επιχειρούν, με επίκεντρο τον κλάδο υγείας, να ανακτήσουν ζημίες του παρελθόντος.

Παράλληλα δεν αποκλείονται νέες εξαγορές κυρίως εταιρειών στον κλάδο των μεσιτών, ενώ ακούγεται ότι οι ισχυροί του κλάδου ορέγονται για το χαρτοφυλάκιο μεγάλης ξένης ασφαλιστικής που μελετά την έξοδο της από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που αναρριχώνται τα μεγέθη της αγοράς εξ αιτίας και της υποχρεωτικότητας να μπουν στα συμβόλαια του κλάδου αυτοκινήτου οι καλύψεις για τις φυσικές καταστροφές η αύξηση των τιμών είναι της τάξεως του 7-8%, η άνοδος στα συμβόλαια υγείας αγγίζει το 15%, εξέλιξη που δεν δικαιολογείται από τις «ορέξεις» των ιδιωτικών κλινικών.

Τούτων δοθέντων η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς προσαρμόζεται σε ένα ψηφιακό και αυτοματοποιημένο περιβάλλον, με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες καταναλωτικές τάσεις να καθοδηγούν τη μετάβαση. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, η «καρδιά» του κλάδου, υιοθετεί ψηφιακά εργαλεία, όπως CRM και analytics, προσφέροντας βελτιωμένες υπηρεσίες και ενισχύοντας την κατανόηση των πελατειακών αναγκών.

Ο κλάδος

Το 2025 σηματοδοτεί μια εποχή περιλαμβάνουσα επίμονα οικονομικά βαρίδια – υψηλή πληθωριστική πίεση, αναθεωρημένο κόστος ιατρικής περίθαλψης, ασταθή ενεργειακά και χρηματοπιστωτικά περιβάλλοντα – τα οποία διεγείρουν σημαντικές αναπροσαρμογές στις ασφαλιστικές τιμολογήσεις. Στον ελληνικό χώρο, οι διαμορφωτές της αγοράς – ασφαλιστικές εταιρείες, νομοθέτες, και διεθνείς δείκτες – ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο τιμολογιακής αναδιάρθρωσης και μάχης για την αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό.

Η παραγωγή ασφαλίστρων αυτοκινήτου στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 5,5% το 2024, σε σχέση με το 2023, φθάνοντας τα 1,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), από αντιπροσωπευτικό δείγμα 27 ασφαλιστικών εταιρειών (αντιπροσωπεύοντας το 95,6% της αγοράς). Το μέγεθος του κλάδου υπογραμμίζει τη συμβολή του στο 40% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων κατά Ζημιών και στο 21% στη συνολική παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής και Ζημιών (στοιχεία έτους 2024).

«Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η επιβολή από 1η Ιουνίου 2025 της υποχρεωτικής κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμούς, δασικές πυρκαγιές), γεγονός που αναμένεται να προβάλει μικρές αυξήσεις έως 15 ευρώ στο συνολικό ετήσιο κόστος, ανάλογα με παράγοντες όπως η αξία του οχήματος, το κεφάλαιο και η εταιρεία ασφάλισης,»  επισημαίνει ο κ. Κώστας Μπερτσιάς, Εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Άνοδος στα ασφάλιστρα

Η ψυχρή πραγματικότητα αποτυπώνεται στο πρώτο τρίμηνo του 2025, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΑΕΕ, το ύψος των αποζημιώσεων για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα την περίοδο 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2025, εκτιμάται συνολικά σε 7,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 232 χιλ. ευρώ αφορούν αυτοκίνητα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιπαραβάλλουν το αναμενόμενο αυτό κόστος αντισταθμιστικά στις τιμολόγησής τους, ενώ η βιομηχανία οχημάτων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις τιμές ανταλλακτικών, ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα και πιο εξελιγμένες τεχνολογικές τεχνολογίες.

Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων της ΕΑΕΕ, σχολιάζει για την πορεία του κλάδου : «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μια νέα κανονικότητα. Η συνεχής εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως αυτό που έπληξε τη χώρα στα τέλη Μαρτίου, αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών και της κοινωνίας συνολικά. Η ασφαλιστική αγορά επιτελεί με συνέπεια και ταχύτητα τον ρόλο της, αποζημιώνοντας τους ασφαλισμένους που υπέστησαν ζημιές»

Κλάδος Υγείας

Σύμφωνα με την έρευνα στατιστικών στοιχείων ασφαλίσεων Ζωής της ΕΑΕΕ για το 2024, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων Ζωής & Υγείας έφτασε τα 3,25 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικότερα, στον τομέα των ατομικών ασφαλίσεων, η παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε άνοδο, φτάνοντας το 2024 τα 2,54 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με το 2023. Ειδικότερα, τα ασφάλιστρα ζωής σημείωσαν άνοδο 7,5%, ανερχόμενα στα 773,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις υγείας, ατυχημάτων και ασθενειών αυξήθηκαν κατά 13,1%, φθάνοντας τα 535,6 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση, 21,5%, φτάνοντας τα 1,23 δις ευρώ.

Στον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων, παρατηρείται μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 8,8%, με τα ασφάλιστρα να διαμορφώνονται στα 701,9 εκατ. ευρώ το 2024. Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλίσεις δανειοληπτών (Credit Life) αυξήθηκαν κατά 7,7% φτάνοντας τα 50,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις εργαζομένων σε ζωής, υγείας και ατυχημάτων σημείωσαν άνοδο 13,7%, με παραγωγή 361,1 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα κατέγραψαν μείωση 28,3%, περιορίζοντας την παραγωγή τους στα 290,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι αντασφαλιστικές αναλήψεις παρουσίασαν πτώση 10,8%.

Σημειώνεται τέλος ότι το θέμα των αναπροσαρμογών στα μακροχρόνια ατομικά συμβόλαια υγείας συζητήθηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα, με τον υπουργό Ανάπτυξης να παίρνει θέση και να καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην προβούν σε διψήφιες αυξήσεις στις τιμές των συμβολαίων.

Συνοπτικά

  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα καταγράφουν αυξήσεις 15% στα συμβόλαια υγείας και 7-8% στα συμβόλαια αυτοκινήτου, προσπαθώντας να ανακτήσουν ζημίες του παρελθόντος.
  • Η υποχρεωτική κάλυψη για φυσικές καταστροφές από τον Ιούνιο 2025 αναμένεται να επιφέρει πρόσθετες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.
  • Η παραγωγή ασφαλίστρων στον τομέα υγείας αυξήθηκε κατά 8,9% το 2024, με τις ατομικές ασφαλίσεις να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
  • Οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη λειτουργία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι υιοθετούν ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ