Η κατάργηση του πλαφόν κέρδους στα τρόφιμα και τα καύσιμα, που ίσχυε από το τέλος του 2021, προκαλεί ανησυχία καθώς οδηγεί σε αυξήσεις τιμών σε τρεις κατηγορίες προϊόντων: σοκολάτες, φρέσκα φρούτα και μοσχαρίσιο κρέας. Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πετάλας, επισημαίνει ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές σε 60 προϊόντα, αλλά η κατάσταση αυτή δημιουργεί προκλήσεις για τους καταναλωτές.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί χαμηλούς πληθωριστικούς συντελεστές σε σχέση με την ΕΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, αναφέρει ότι η αγορά καυσίμων είναι ισορροπημένη, αν και η κατάργηση του πλαφόν είχε ως αποτέλεσμα τη μηδενική κερδοφορία για πολλά πρατήρια.
Διαβάστε αναλυτικά
Η κατάργηση του πλαφόν κέρδους στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διαβίωσης και στα καύσιμα, που ίσχυε από το τέλος του 2021 έως τα τέλη Ιουνίου 2025, φαίνεται να έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα είχε σκοπό να επιλύσει, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολο Πετάλα.
Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με τις τιμές, τόνισε ότι παραμένουν σταθερές σε 60 προϊόντα αλλά σε τρεις κατηγορίες είναι σε άνοδο:
- τα προϊόντα σοκολάτας – ζάχαρης με αιτία της υψηλής τιμής την έλλειψη κακάο
- τα φρέσκα φρούτα εποχής με τιμές που «τσιμπάνε σε ορισμένες κατηγορίες»
- το μοσχαρίσιο κρέας με κύριες εξαγωγικές δυνάμεις την Ολλανδία και την Ελβετία όπου μειώνεται το ζωϊκό κεφάλαιο λόγω πράσινης μετάβασης
«Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ»
Η διάταξη του πλαφόν κέρδους, που καταργήθηκε ήταν σωστή στην περίοδο της πανδημίας καθώς τότε έκλεισαν εργοστάσια, σταμάτησαν οι μεταφορές και προέκυψε θέμα αισχροκέρδειας, ενώ περιορίστηκε σημαντικά ο ανταγωνισμός προμηθευτών όσο και λιανεμπόρων, είπε ο Απόστολος Πετάλας.
Αναφορικά με την προστασία του καταναλωτή επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένεται να ισχύσει και τον Ιούνιο, εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Eurostat.
«Μαζί με την τιμή προσφοράς πρέπει να αναγράφεται ποια είναι η χαμηλότερη τιμή στο κατάστημα τις τελευταίες 30 ημέρες», επισήμανε ο Απόστολος Πεταλάς για τον κώδικα Δεοντολογίας Μείωσης Τιμής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο.
«Το πλαφόν έφερε μηδενική κερδοφορία στα πρατήρια καυσίμων»
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ότι «αφού θεραπεύτηκε η κλοπή και η νοθεία, η αγορά είναι ισορροπημένη και τα πρατήρια θα πουλούν χαμηλά», εκτός όπως τόνισε από τη νησιωτική Ελλάδα που έχει αγοράσει προ δεκαημέρου στην υψηλή τιμή καύσιμα.
«Η μέση τιμή υποχώρησε στα επίπεδα δεκαημέρου πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν καιι θεωρώ ότι έτσι θα βγει και ο Αύγουστος», τόνισε.
«Είμαστε 5.5000 πρατήρια, είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός και υπερλειτουργεί γιατί θέλουμε χαμηλή τιμή για να μπορούμε να πουλήσουμε».
Τέλος, σχετικά με το πλαφόν που καταργήθηκε, ανέφερε ότι «έφερε μηδενική κερδοφορία και έκλεισαν πρατήρια γιατί είχαν μηδενικό κέρδος».
Συνοπτικά
- Η κατάργηση του πλαφόν κέρδους στα τρόφιμα και καύσιμα έχει προκαλέσει αυξήσεις τιμών σε σοκολάτες, φρέσκα φρούτα και μοσχαρίσιο κρέας.
- Οι τιμές παραμένουν σταθερές σε 60 προϊόντα, αλλά οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των αυξήσεων.
- Η Ελλάδα διατηρεί χαμηλούς πληθωριστικούς συντελεστές σε σχέση με την ΕΕ, παρά την κατάργηση του πλαφόν.
- Η αγορά καυσίμων είναι ισορροπημένη, αλλά η κατάργηση του πλαφόν έχει οδηγήσει σε μηδενική κερδοφορία για πολλά πρατήρια.