ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΔΜΗΕ: Κατατέθηκε στις Ρυθμιστικές Αρχές του Ισραήλ και της Κύπρου η κρίσιμη μελέτη κόστους-οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ

Η διασύνδεση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, με τον ΑΔΜΗΕ να προωθεί το στρατηγικό έργο ενώπιον των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε τη μελέτη κόστους-οφέλους για το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ του έργου Great Sea Interconnector στις Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας και της Κομισιόν.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από την Exergia σε συνεργασία με το ΕΜΠ, επιβεβαιώνει τα οφέλη του έργου για τις δύο χώρες.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο για το αίτημα επένδυσης, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινή απόφαση για τον επιμερισμό κόστους και να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Διαβάστε αναλυτικά

Τη μελέτη κόστους-οφέλους για το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ που αποτελεί τον δεύτερο κλάδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector, παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ ως project promoter του έργου στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ισραήλ (PUA), παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που είχε αναλάβει και την αντίστοιχη μελέτη του άλλου τμήματος του GSI, Κρήτη-Κύπρος, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για τις δύο χώρες που διασυνδέει το έργο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών με το επίσημο αίτημα επένδυσης (investment request), προκειμένου αυτές να εκδώσουν κοινή απόφαση για το CBCA (Cross-Border Cost Allocation), που αφορά στον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των κρατών και τη διασφάλιση του εσόδου του έργου.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν το πρώτο κρίσιμο βήμα για την ωρίμανση του έργου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΤΕΝ-Ε, προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει το έσοδό του και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Συνοπτικά

  • Ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου Great Sea Interconnector για το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ στις ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών.
  • Η μελέτη, εκπονημένη από την Exergia και το ΕΜΠ, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για Κύπρο και Ισραήλ.
  • Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο για το αίτημα επένδυσης και τον επιμερισμό κόστους.
  • Οι διαδικασίες αυτές είναι κρίσιμες για την ωρίμανση του έργου και τη διασφάλιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την κατασκευή του.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ