Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει δασμό 10% σε πολλές εξαγωγές, αλλά ζητά χαμηλότερους δασμούς σε κρίσιμους τομείς όπως φάρμακα, αλκοόλ και αυτοκίνητα. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η 9η Ιουλίου, πριν οι δασμοί αυξηθούν σημαντικά.
Παράλληλα, η ΕΕ προετοιμάζει αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων δασμών ύψους 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ενώ η ΕΕ εξετάζει στρατηγικές συνεργασίες και τον εντοπισμό τομέων που εξαρτώνται από αυτήν.
Διαβάστε αναλυτικά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει ενιαίο δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά θέλει από τις ΗΠΑ να δεσμευτούν σε χαμηλότερους δασμούς για βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις με σκοπό να μειώσει ουσιαστικά τους δασμούς της Ουάσινγκτον ύψους 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά, καθώς και τους δασμούς 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χειρίζεται τα εμπορικά θέματα της ΕΕ, θεωρεί ότι η εν λόγω συμφωνία ευνοεί ελαφρώς τις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να είναι αποδεκτή, είπαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η ΕΕ έχει προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουλίου για να επιτύχει εμπορική συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν οι δασμοί σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ αυξηθούν στο 50%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει δασμούς σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θέλει να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, να χρηματοδοτήσει την επέκταση των φοροελαφρύνσεων και να σταματήσει την «εκμετάλλευση» των ΗΠΑ από άλλες χώρες.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίζονται όλο και πιο βέβαιες ότι μια προσωρινή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πέρα από την προθεσμία
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα ηγηθεί αποστολής στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί πως μια συμφωνία επί της αρχής είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει για πόσο διάστημα θα ισχύει τυχόν ενδιάμεση συμφωνία.
Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει ότι οι ισχύοντες δασμοί ανά τομέα που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ — όπως στα αυτοκίνητα και τα μέταλλα — καθώς και μελλοντικοί δασμοί που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον, θα αντιμετωπιστούν εξαρχής.
Η ΕΕ στοχεύει στην άρση μη δασμολογικών εμποδίων κυρίως μέσω της ατζέντας απλοποίησης και έχει προτείνει την εξερεύνηση στρατηγικών αγορών σε τομείς όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Το μπλοκ δηλώνει επίσης ανοικτό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για κοινούς στόχους οικονομικής ασφάλειας.
Η ΕΕ εκτιμά ότι οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν τώρα εξαγωγές της ύψους 380 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ.
Τα πιθανά σενάρια
Η Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη τη Δευτέρα ότι έχει λάβει πρόταση από τις ΗΠΑ που καλύπτει δασμούς, μη δασμολογικά εμπόδια και τομείς στρατηγικής συνεργασίας. Ωστόσο, συγκεκριμένες λεπτομέρειες της πρότασης, όπως τα ενδεχόμενα επίπεδα δασμών, δεν κοινοποιήθηκαν στα κράτη μέλη.
Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν τέσσερα πιθανά σενάρια ενόψει της προθεσμίας της επόμενης εβδομάδας:
- Συμφωνία με αποδεκτό επίπεδο ασυμμετρίας,
- Μη ισορροπημένη προσφορά από τις ΗΠΑ που η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί,
- Παράταση της προθεσμίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων,
- Ο Τραμπ αποχωρεί από τις συνομιλίες και αυξάνει τους δασμούς.
Το σενάριο «no deal» και η προετοιμασία για ευρωπαϊκά αντίμετρα
Το τελευταίο σενάριο θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε αντίποινα από την πλευρά της ΕΕ.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζει αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχημένων συνομιλιών.
Η ΕΕ έχει εγκρίνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 21 δισ. ευρώ, που μπορούν να επιβληθούν άμεσα ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ για τα μέταλλα. Οι δασμοί αυτοί στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα (έδρα του Προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον), γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η ΕΕ έχει επίσης ετοιμάσει επιπλέον λίστα δασμών σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 95 δισ. ευρώ, ως απάντηση στους λεγόμενους «ανταποδοτικούς δασμούς» και στους δασμούς στα αυτοκίνητα. Στοχεύουν βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη της Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και ουίσκι bourbon.
Η ΕΕ συμβουλεύεται επίσης τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό στρατηγικών τομέων στους οποίους οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την ΕΕ, καθώς και για πιθανά μέτρα πέραν των δασμών, όπως έλεγχοι εξαγωγών και περιορισμοί σε δημόσιες συμβάσεις.
Η ΕΕ, που επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, θα αξιολογήσει οποιοδήποτε τελικό αποτέλεσμα και τότε θα αποφασίσει ποιο επίπεδο ασυμμετρίας είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί, όπως έχει αναφέρει προηγουμένως το Bloomberg.
Συνοπτικά
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί δασμό 10% σε πολλές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ζητώντας ωστόσο χαμηλότερους δασμούς σε κρίσιμους τομείς.
- Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η 9η Ιουλίου, με την ΕΕ να προετοιμάζει αντίμετρα ύψους 21 δισ. ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας.
- Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ενώ η ΕΕ εξετάζει στρατηγικές συνεργασίες σε τομείς όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
- Η ΕΕ έχει εγκρίνει επιπλέον δασμούς ύψους 95 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ, στοχεύοντας πολιτικά ευαίσθητες περιοχές των ΗΠΑ.