Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το κορυφαίο τυρί στον κόσμο για το 2025 από τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες διεθνείς ποικιλίες.
Αυτό το ελληνικό τυρί, που παράγεται με αγελαδινό γάλα ή με μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, διαθέτει συμπαγές εσωτερικό, λεπτό φλοιό και χαρακτηριστική “δροσερή”, ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Η διάκριση αυτή τιμά την ελληνική τυροκομία και την παράδοση της Νάξου, καθώς τα ζώα που παράγουν το γάλα τρέφονται στα τοπικά βοσκοτόπια, προσδίδοντας στο τυρί μια μοναδική γεύση και χαρακτήρα.
Διαβάστε αναλυτικά
Το καλύτερο τυρί του κόσμου για το 2025 ανέδειξε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas, επιλέγοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες ποικιλίες ανά τον κόσμο.
Όμως, τον τίτλο κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα, το οποίο μάλιστα είναι ελληνικό. Στην πρώτη θέση του βάθρου ανέβηκε επάξια η γραβιέρα Νάξου, με τη χώρα μας να κερδίζει μια διάκριση που τιμά τόσο την ελληνική τυροκομία όσο και την παράδοση του νησιού των Κυκλάδων.
Γραβιέρα Νάξου
Η γραβιέρα Νάξου παράγεται με αγελαδινό γάλα ή με μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και — σε μικρό ποσοστό — κατσικίσιου γάλακτος. Το εσωτερικό της είναι συμπαγές, ανοιχτόχρωμο με μικρές τρύπες, με λεπτό φλοιό. Η γεύση της είναι “δροσερή”, ελαφρώς γλυκιά και απαλή, ενώ το άρωμά της είναι διακριτικό και γήινο.
Τα ζώα που παράγουν το γάλα ζουν και τρέφονται από τα βοσκοτόπια της Νάξου με φυτά και βότανα, κι αυτό το “τοπικό μείγμα” δίνει στο γάλα — και κατ’ επέκταση στο τυρί — μια ιδιαίτερη, αναγνωρίσιμη γεύση και χαρακτήρα.
Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί με ποσοστό λιπαρών τουλάχιστον 40% και υγρασία έως 38%.
Συνοπτικά
- Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το κορυφαίο τυρί στον κόσμο για το 2025 από τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas.
- Παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, διαθέτοντας συμπαγές εσωτερικό και λεπτό φλοιό.
- Η γεύση της είναι δροσερή, ελαφρώς γλυκιά και γήινη, προερχόμενη από τα τοπικά βοσκοτόπια της Νάξου.
- Η διάκριση αυτή τιμά την ελληνική τυροκομία και την παράδοση του νησιού, αναδεικνύοντας την ποιότητα του τοπικού προϊόντος.