Το άρθρο εξετάζει την ανησυχία για τα νοθευμένα ποτά, γνωστά ως «μπόμπες», με αφορμή τον θάνατο μιας 16χρονης και άλλες περιπτώσεις αδιαθεσίας σε νυχτερινά κέντρα. Ο χημικός Γιώργος Δράκος εξηγεί τρόπους εντοπισμού αυτών των ποτών, όπως η θολότητα, η συσσώρευση φυσαλίδων και η ύπαρξη ιζήματος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι τα νοθευμένα ποτά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, από ζαλάδες και πεπτικά προβλήματα μέχρι μόνιμη τύφλωση και θάνατο. Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να είναι προσεκτικοί και να παρατηρούν τη γεύση και την όσφρηση των ποτών που καταναλώνουν.
Διαβάστε αναλυτικά
Μπορεί να μην είναι ακόμη βέβαιο αν ο θάνατος της 16χρονης που κατέρρευσε έξω από κλαμπ στο Γκάζι σχετίζεται με το αλκοόλ, ωστόσο εκείνο το βράδυ έγιναν τέσσερις συνολικά κλήσεις στο ΕΚΑΒ από ανθρώπους που είχαν βγει να διασκεδάσουν.
Τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν αν ένα ποτό είναι καθαρό ή όχι, παρουσίασε ο χημικός Γιώργος Δράκος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom». Όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε σε συνθήκες μπαρ ή νυχτερινής διασκέδασης. Στο εργαστήριο ετοίμασαν δύο μπουκάλια, το ένα με καθαρό ποτό και το άλλο με νοθευμένο. Το νοθευμένο είναι πιο θολό και περιέχει κακής ποιότητας αιθυλική αλκοόλη.
Υπάρχει άλλη μια δικλείδα ασφαλείας, όπως είπε: Αν κουνήσουμε τα μπουκάλια θα δούμε ότι στο καθαρό ποτό δεν έχουμε συσσώρευση φυσαλίδων, ενώ στο νοθευμένο μένει ο αφρός πάνω. Ανάλογα με τον βαθμό νόθευσης παραμένει περισσότερη ώρα ο αφρός.
«Επίσης κάποιοι γυρνάνε το μπουκάλι ανάποδα για να δουν αν έχει μείνει κάποιο ίζημα, κάποια κατακάθια, τα οποία φανερώνουν ποτά μπόμπα. Αν περισσεύει δηλαδή κάτω κάποια σκόνη, κάποια κομματάκια, είναι μια σοβαρή ένδειξη», είπε στη συνέχεια.
Υπάρχουν ακόμη διαφορές στη γεύση και στην όσφρηση, ειδικά αν πίνουμε συχνά το συγκεκριμένο ποτό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα με τον βαθμό που το ποτό έχει νοθευτεί και με τις ουσίες που έχουν μπει σε αυτό, «μπορεί να στείλει έναν άνθρωπο μέχρι και τον θάνατο. Πέρα από τις ζαλάδες, τα προβλήματα στο πεπτικό, τη μόνιμη τύφλωση, μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο».
Συνοπτικά
- Το άρθρο αναλύει την επικινδυνότητα των νοθευμένων ποτών, γνωστών ως «μπόμπες», και τις συνέπειες τους στην υγεία.
- Ο χημικός Γιώργος Δράκος προτείνει τρόπους εντοπισμού αυτών των ποτών, όπως η θολότητα και η ύπαρξη ιζήματος.
- Η γεύση και η όσφρηση αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες για την αναγνώριση νοθευμένων ποτών.
- Τα νοθευμένα ποτά ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως ζαλάδες, μόνιμη τύφλωση και ακόμα και θάνατο.