Ο πατσάς γιορτάζει τη δική του διεθνή ημέρα στις 24 Οκτωβρίου, μια ημερομηνία που επιλέχθηκε λόγω μιας αναφοράς του Άγγλου δημοσίου λειτουργού Σάμιουελ Πιπς το 1662. Το πιάτο αυτό, που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς, είναι γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να "σβήνει" το αλκοόλ.
Η Διεθνής Ημέρα Πατσά καθιερώθηκε από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» στην Αγγλία, προσπαθώντας να προωθήσει την κατανάλωσή του. Παρά την αντιφατική του φύση, ο πατσάς παραμένει δημοφιλής σε διάφορες χώρες, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε αναλυτικά
Τη δική του γιορτή γιορτάζει σήμερα, 24/10 ο πατσάς, ένα πιάτο που έχεις δύο επιλογές να ακολουθήσεις: ή θα το μισήσεις ή θα το λατρέψεις.
Το εν λόγω πιάτο έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, σβήνει το αλκοόλ και αγαπιέται… ζεστός!
Η 24η Οκτωβρίου είναι η μέρα που είναι αφιερωμένη στον πατσά και χρονολογείται από πάρα πολύ παλιά. Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία του εορτασμού του προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου να προωθήσει την κατανάλωσή του.
Πώς επιλέχθηκε η 24η Οκτωβρίου
Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου πάει πίσω στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο Άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1633-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στη Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και έφαγε με τη συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως έγραφε χαρακτηριστικά στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.
Ο πατσάς διεκδικεί μια θέση στον κατάλογο της UNESCO.
Κι όμως! Οι Αμερικάνοι τρώνε πατσά.
Συνοπτικά
- Ο πατσάς γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα του στις 24 Οκτωβρίου, ημερομηνία που συνδέεται με αναφορά του Σάμιουελ Πιπς το 1662.
- Η γιορτή καθιερώθηκε από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» στην Αγγλία για την προώθηση της κατανάλωσής του.
- Το πιάτο είναι γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να "σβήνει" το αλκοόλ.
- Παρά την αντιφατική του φύση, ο πατσάς διατηρεί τη δημοτικότητά του σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.