ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επαναπατρίστηκε μαρμάρινο κομμάτι από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης – Εντοπίστηκε στη Χιλή

Το θραύσμα, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., φέρει εγχάρακτη διακόσμηση ανθεμίου και λωτού, και βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη.

Ένα πολύτιμο μαρμάρινο θραύσμα από τον 6ο αιώνα π.Χ., που ανήκει πιθανώς στον αρχαϊκό ναό Εκατόμπεδο της Ακρόπολης, επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα από τη Χιλή.

Το θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη από τη δεκαετία του 1930 και επιστράφηκε μετά από επικοινωνία του κατόχου με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σαντιάγο, συγκινημένος από τις ελληνικές προσπάθειες ανάκτησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε αναλυτικά

Ένα πολύτιμο μαρμάρινο θραύσμα από την αρχαϊκή εποχή, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., επαναπατρίστηκε από τη Χιλή στην Ελλάδα. Το θραύσμα, το οποίο ανήκε σε Χιλιανό πολίτη, βρέθηκε στην κατοχή της οικογένειάς του από τη δεκαετία του 1930 και θεωρείται ότι προέρχεται από την Ακρόπολη.

Ο ιδιοκτήτης, συγκινημένος από τις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακτήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επικοινώνησε με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σαντιάγο για την επιστροφή του. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημασία της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Το θραύσμα παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και αποδίδεται πιθανόν στον Εκατόμπεδο ναό της Ακρόπολης.

Διαβάστε αναλυτικά

Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή ένα πολύτιμο μαρμάρινο θραύσμα μεγάλης ιστορικής αξίας. Πρόκειται για θραύσμα μαρμάρινης σίμης (υδρορρόης), διαστάσεων 8,2Χ11,4 εκ., που διατηρεί το άνω τμήμα εγχάρακτης διακόσμησης ανθεμίου, πλαισιωμένου από άνθη λωτού.

Χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.. Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και, σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη.

Στις αρχές του έτους επικοινώνησε με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σαντιάγο και γνωστοποίησε την επιθυμία του να το επιστρέψει στην Ελλάδα, «συγκινημένος», όπως είπε, «από τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας να ανακτήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί, μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Στο Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστραφούν στον τόπο προέλευσής τους, στο λαό που ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής του ταυτότητας. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοκατανόηση. Ο σεβασμός και η ανάδειξή της συνιστούν εθνική ευθύνη και παγκόσμια ηθική δέσμευση. Ο επαναπατρισμός του μικρού μαρμάρινου θραύσματος αποτελεί προϊόν αγαστής συνεργασίας της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ με την Πρεσβεία μας στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο».

Το πολύτιμο θραύσμα επέστρεψε ήδη στην Ελλάδα και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών. Η εξέτασή του οδήγησε στην απόδοσή του σε αρχαϊκό ναό ιδρυμένο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης Αθηνών. Πιθανόν του Εκατόμπεδου, όπως αναφέρεται σε αρχαίες επιγραφές, που ανεγέρθηκε επί Πεισιστράτου, γύρω στα 570-550 π.Χ.

Συνοπτικά

  • Ένα μαρμάρινο θραύσμα από τον 6ο αιώνα π.Χ. επαναπατρίστηκε από τη Χιλή στην Ελλάδα.
  • Ο ιδιοκτήτης του θραύσματος, Χιλιανός πολίτης, το επισκέφθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία και εξέφρασε την επιθυμία του να το επιστρέψει.
  • Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε τη σημασία του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης.
  • Το θραύσμα παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και σχετίζεται πιθανόν με τον Εκατόμπεδο ναό της Ακρόπολης.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ